smażony ser - 3789 przepisów (strona:184/253)

Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka 145

Szakszuka to dla mnie śniadanie idealne. Osobiście nie przepadam za kanapkami (no chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie(...)także moją szakszukę z chorizo, cukinią i ciecierzycą bo też jest przepyszna! Scroll down for recipe in English Szakszuka z chorizo z chili (4 porcje) Składniki: olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę 150 g kiełbasy chorizo

karmelowy
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 263

kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej.  Marchew, cebulę i seler obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach(...)przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety.  Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać stertym serem.  Zapiekać pod przykryciem w piekarniku 180 °C przez 15 minut.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 347

Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 małe pieczarki 1 cebula 4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu 1 pierś z kurczaka 1 opakowanie sera mozarella sól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką. Na rozgrzanym(...)pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski z pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków

Kitchens Alphabet
Zupa krem z pomidorów 142

garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory, podgrzewamy do czasu, aż płyn się zredukuje. Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z warzywami. Pomarańczę kroimy(...)papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz z dodatkiem pesto

Taste Of My Day
Cebularz lubelski 186

sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato,  to do części dodałam start żółty ser. Połączenie maku z cebulą uważam za fantastyczne. Cebularze wywodzą się z Lubelszczyzny, były wypiekane już za czasów Karola Wielkiego. W niektórych źródłach podaje się, że ich ojczyzną(...)drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 4 cebule 60 g masła 3 łyżki maku masło do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Masło

Kulinarne przygody Gatity
Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią 282

czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha(...)łyżka masła - sól, pieprz - kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie:  1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy "kotlety" z obu stron. 2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy. 3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 140

folii aluminiowej małe czapeczki, żeby tak bardzo się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym Składniki: Spód: 400 g ciasteczek digestive(...)Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Na wierzch ułożyć ugotowane, ostudzone i dobrze odsączone gruszki. Jeśli nie chcą stać można podciąć podstawę. 3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać

UgotujmyTo.pl
Faszerowane pomidory w greckim stylu 177

przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia(...)łyżek oliwy i dodałem do niej pokrojoną cebulę. Po chwili, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki

Wyprawy kulinarne
Boquerones smażone - sardele, anchoa smażone 146

chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Ryby smażyć partiami, około 1,5 minut – mają być blade i chrupiące. Wyjmować na ręcznik papierowy. Następnie smażyć ponownie aż zbrązowieją, około 1 minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón. Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego(...)Puławskiej.... opowiadał nam o rybach i sposobie ich przyrządzania.  Na miejscu mieliśmy możliwość spróbować jeżowce. Ponieważ na miejscu nie ma możliwości gotowania, dostaliśmy owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie

królestwo garów
Carbonara 236

ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę przeholować :) Wsypuję starty(...)parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz? Nic tylko wykładać carbonarę do talerza i jeść ;) SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Ziemniaki duszone i zapieczone w śmietanie. 314

porcji. - około 2 kilo ziemniaków mączystych ( BRYZA, TAJFUN) -  300-350 słodkiej śmietany 12 % - sól, pieprz i liść laurowy do smaku - jeden średni por - garść natki pietruszki - olej do smażenia - łyżeczkę masła Por oczyść, umyj i pokrój w krążki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Wrzuć do podsmażonego pora. Śmietanę dopraw(...)ziemniaki powinny być już gotowe, czyli miękkie.Jeżeli nie są, to podduś jeszcze chwilę. Dodaj połowę parmezanu i natkę pietruszki. Wymieszaj. Wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Posyp górę resztą sera i zapiecz przez 20 minut w temp. 170 ° termo-obieg.  Możesz również zapiec później, wydłużając czas zapiekania o 10 minut.  Podawaj z mięsem i sosem. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Konfitura z czerwonej cebuli 97

zioła prowansalskie tymianek, oregano 4 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło z oliwą podgrzać w garnku w sypać cebulę z ząbkiem czosnku i smażyć na malutkim ogniu, aż się ładnie zeszkli i zmięknie ok 10 - 15 min. Wmieszać cukier, niech się rozpuści. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić , mieszając co jakiś czas ponad godzinę(...)balsamicznym. Po 2 - 3 min wyłączyć ogień. Włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwr óci ć do góry nogami, do ostygnięcia.  Konfitura jest smacznym dodatkiem do mięs, kaszanki, serów, kiełbasek . Można ją podawać na ciepło i na zimno. Z fetą po prostu to eksplozja smaków :-)   Gdzie ś w połowie , wystraszyłam się, że mi nie wyjdzie, bo cebula nadal

Gaździnka warzy
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 312

również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól(...)ulubionego) Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji

Słodka Strona
Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 155

niecodzienny smak jedyny w swoim rodzaju jak i jedwabistą konsystencję. Chrupiące orzechy włoskie uprażone w piekarniku, aromatyczny jedyny w swoim rodzaju oscypek przywieziony prosto z Tatr i kosteczki sera feta dopełniają to cudne danie. Pyszne!  Zapraszam! ;-) Składniki na zupę dyniową: - 1kg dyni - 1 cebula mała - 3 łyżki masła solonego - papryczka chili lub pepperoni - imbir korzeń około(...)składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę.  Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy po ukosie i smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na talerz wlewamy zupę na środku układamy uprażone orzechy, na to oscypka, po bokach kosteczki fety. ;-)  Szczerze polecam! Pychota

SMYKWKUCHNI
Spaghetti pomidory halloumi i grzanki 184

lato. Jest to bardzo prosty pomysł na makaron , a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad na lato. Spaghetti pomidory halloumi Składniki: na 4 porcje 250 g spaghetti, waga(...)Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Pokrój chleb w drobną kostkę lub zmiksuj na okruchy. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż aż chleb się zrumieni. Przełóż na talerz. Wlej resztę oliwy. Przekrój pomidory na pół i wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól

codojedzenia
lazania z makaronem szpinakowym 170

puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso(...)oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy: 1000 ml mleka 120 g mąki pszennej 80 g masła sól, gałka muszkatołowa dodatkowo: ok. 200 g sera żółtego (parmezan, grana padano lub innego ulubionego do zapiekania) wykonanie: W mleku dokładnie mieszamy mąkę. Wstawiamy na ogień, dodajemy masło. Doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową. Gotujemy cały czas mieszając

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki serowe Nigelli 158

Ser na słodko toleruję wyłącznie w serniku. Nie wiem, czemu zdecydowałam się zrobić te placki, ale kiedy okazało się, że smakują jak maleńkie serniczki, zawładnęły moim sercem…. a raczej moimi kubkami smakowymi na dobre J Z polewą truskawkową są wyśmienite! Przepis Nigelli nieco zmodyfikowałam, ale nie żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki(...)żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti w pomidorach z oliwkami 101

sojowy Zaczynamy od wstawienia makaronu i gotujemy go al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy(...)razem i chwilkę dusimy. Wyłączamy i do odsączonego makaronu dodajemy sos dobrze wszystko ze sobą mieszając, aby sos idealnie pokrył cały makaron. podajemy na talerze i lekko posypujemy startym serem. Oczywiście najlepszy parmezan ale może być każdy ostry w smaku ser. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 167

Cebulę kroję w kostkę sma ż ę na bardzo małej ilo ści ole ju, dorzucam pok rojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę , a na oddzielnej patelni smaż ę be z t łuszczu mięso mielone, które prz yprawiam przyprawą do mięs, pieprzem , vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam wod y t yle by przykryło(...)przecier i czekam aż się zagotuje, próbuję jak trzeba dodaję pierzu cz y soli na konie c doprawiam baz ylią, oregano . Oc zywiście można posypać żółt ym serem po wierzchu ! Smacznego

NA MOIM TALERZU