Panną Malwinną , Mirabelką oraz Siaśką na warsztat wzięłyśmy pieczywo cebulowe. Kiedy dziewczyny zaproponowały taki temat, byłam wniebowzięta, gdyż cebulowe bułeczki po prostu uwielbiam - smak smażonej, a później zapieczonej w cieście cebuli niewiarygodnie łagodnieje, a pieczywo nabiera charakteru. Od razu wiedziałam, co chciałabym zrobić. Przeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego(...)Nutellą! Ja się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 2 szalotki (możecie zastąpić
OliveandThymemielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie: Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty(...)rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia. Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa. Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie. Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut
Jedz zdrowo żyj zdrowo!półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany(...)przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta. Moje uwagi: 1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko
In my kitchenDoprawiamy, dodajemy kmin i dobrze mieszamy. Ziemniaki wykładamy do dużej żeliwnej patelni, natłuszczonej odrobiną masła (może być naczynie żaroodporne). sos beszamelowy W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta(...)cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut. Smacznego
Niezły Młynekbardziej zaskoczyło mnie zdanie, którym Jan Kościuszko otwiera swój felieton w jednym ze starych numerów KUCHNI - " Naleśniki zazwyczaj nie kojarzą się nam zbyt dobrze, a te z serem czy dżemem przypominają nam niemalże obowiązkowe pozycje kolonijnych jadłospisów"* Nie wiem, jakie pan Jan ma wspomnienia, ale u mnie naleśniki w wakacyjnym jadłospisie były i są zawsze przyjmowane z wielkim(...)dziś widzę euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach". Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się
KUCHARNIAłyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów. do środka wkładamy groszek, kukurydzę oraz ser żółty Boczkiem owijamy kiełbaski, jeśli mamy krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy(...)momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy
NaKońcuJęzykasię przetworzyć na różne sposoby. Tym razem wymyśliłam sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny i wykorzystam ją jako dodatek do mięsa czy serów (świetnie smakuje z serem pleśniowym).Można też ją połączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii. Składniki: 1 kg owoców aronii 1 kg jabłek(...)aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii , doprowadzamy do wrzenia i smażymy przez 3 minuty. Odstawiamy
Gorący kąsekgałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego 185g sera mascarpone 80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała(...)będzie zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz
Smakowity Blog Kulinarnysosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella. SKŁADNIKI / 4-6 sztuk 4-6 naleśników np. z tego przepisu 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego(...)cukinii przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko DODATKOWO olej do smażenia sos szpinakowy WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy
cool and mintyjako lekka kolacja. Inspiracją do powstania sałatki była życzliwość marki Ole! , Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 1 mix sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 awokado 1 kulka sera mozzarella 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 5 pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio 10 g figi suszonej Helio Natura(...)Oliwek Stovit 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy na patelni aż nabierze złotawego koloru. Do miski przekładamy sałatę, pokrojoną w paski mozarelle, paprykę, awokado, kurczaka oraz pomidorki.Całość sałatki posypujemy mieszanką sałatkową, suszoną figą oraz suszoną morwą. Wszystkie
Podróż w kulinariaSame warzywa to dla większości trochę za mało, trzeba więc je wzbogacić o makaron, ser czy mięsko. Sałatka, którą proponuję to dobra propozycja na kolację, ale również na obiad. Szybka i pyszna. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros lub inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata sos: 1/2 łyżeczki primerby(...)bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem, trzeba pamiętać, że sałata
Kuchnia Beatyświeży tymianek, majeranek, biały pieprz, sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać cukinię i seler i dalej smażyć, nastpnie dodać buraki i ok 50ml bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, majerankiem solą i pieprzem. Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć. W osobnym rondlu(...)szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać kaszę i pokrojoną pietruszkę, w razie potrzeby całość jeszcze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać pozostały bulion. Zapiekankę można posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy cały bulion odparuje. Smacznego
Pełna Lodówkaskładnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy(...)roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi
Bon Appetit Małgorzatywspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła(...)około 4 minuty, aby cebula zrobiła się szklista, a skórka cukinii intensywnie zielona. Następnie plasterki cukinii rozłożyłem równomiernie na patelni, dodałem roztrzepane jajka, a na wierzch ułożyłem plasterki pomidora. Smażyłem na małym ogniu, odklejając co jakiś czas brzegi omleta od patelni, aż do ścięcia się w całości jajka. Następnie złożyłem omlet na pół i przełożyłem na talerz
Wyprawy kulinarne