Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 2 szalotki (możecie zastąpić
OliveandThymemielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie: Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty(...)rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia. Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa. Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie. Przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy zwilżony papier do pieczenia i tak trzymamy w piekarniku przez 35 minut
Jedz zdrowo żyj zdrowo!półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany(...)przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta. Moje uwagi: 1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko
In my kitchenDoprawiamy, dodajemy kmin i dobrze mieszamy. Ziemniaki wykładamy do dużej żeliwnej patelni, natłuszczonej odrobiną masła (może być naczynie żaroodporne). sos beszamelowy W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę smażymy ok 1 min, cały czas mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mleko, gotujemy cały czas mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta(...)cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut. Smacznego
Niezły Młynekbardziej zaskoczyło mnie zdanie, którym Jan Kościuszko otwiera swój felieton w jednym ze starych numerów KUCHNI - " Naleśniki zazwyczaj nie kojarzą się nam zbyt dobrze, a te z serem czy dżemem przypominają nam niemalże obowiązkowe pozycje kolonijnych jadłospisów"* Nie wiem, jakie pan Jan ma wspomnienia, ale u mnie naleśniki w wakacyjnym jadłospisie były i są zawsze przyjmowane z wielkim(...)dziś widzę euforię, z jaką były witane po szarych i bezpłciowych mielonych, bigosie i innych "daniach-wrzutach". Wakacje są nie tylko dla dzieci. Podobnie jak naleśniki. Dlatego smażę wielki stos. Część przełożona lipcowymi konfiturami znika rozchwytywana przez małe łapki. Drugi stos zostawiam tylko dla dorosłych. Sięgam po pomarańczówkę, ścieram skórkę z pomarańczy. Gotuję cudowny sos, smaruję nim piętrzące się
KUCHARNIAłyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów. do środka wkładamy groszek, kukurydzę oraz ser żółty Boczkiem owijamy kiełbaski, jeśli mamy krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy(...)momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy
NaKońcuJęzykasię przetworzyć na różne sposoby. Tym razem wymyśliłam sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny i wykorzystam ją jako dodatek do mięsa czy serów (świetnie smakuje z serem pleśniowym).Można też ją połączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii. Składniki: 1 kg owoców aronii 1 kg jabłek(...)aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii , doprowadzamy do wrzenia i smażymy przez 3 minuty. Odstawiamy
Gorący kąsekgałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta 75g startego parmezanu utrzepane jajko, do posmarowania Sos: 2 łyżki oliwy 90g pancetty, drobno pokrojonej 125ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego 185g sera mascarpone 80g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 2 łyżki bazylii, drobno pokrojonej Przygotowanie: W misce lekko rozgniatamy nitki szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała(...)będzie zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż się lekko zezłoci. Dodajemy szpinak i gotujemy przez 2-3 minuty, aż soki, które się wydzielą, zredukują się. Lekko zwiększamy ogień, dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz
Smakowity Blog Kulinarnysosem szpinakowym , ale dobrze smakują także z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Myślę, że świetnie pasowałaby tu pokrojona w kosteczkę i podsmażona z warzywami pierś kurczaka, a także tarty żółty ser lub rozdrobniona mozzarella. SKŁADNIKI / 4-6 sztuk 4-6 naleśników np. z tego przepisu 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego(...)cukinii przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko DODATKOWO olej do smażenia sos szpinakowy WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, ostrożnie dolewamy 2 szklanki wrzącej wody. Przykrywamy
cool and mintyjako lekka kolacja. Inspiracją do powstania sałatki była życzliwość marki Ole! , Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 1 mix sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 awokado 1 kulka sera mozzarella 5 pomidorków koktajlowych czerwonych 5 pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio 10 g figi suszonej Helio Natura(...)Oliwek Stovit 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy na patelni aż nabierze złotawego koloru. Do miski przekładamy sałatę, pokrojoną w paski mozarelle, paprykę, awokado, kurczaka oraz pomidorki.Całość sałatki posypujemy mieszanką sałatkową, suszoną figą oraz suszoną morwą. Wszystkie
Podróż w kulinariaSame warzywa to dla większości trochę za mało, trzeba więc je wzbogacić o makaron, ser czy mięsko. Sałatka, którą proponuję to dobra propozycja na kolację, ale również na obiad. Szybka i pyszna. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa gyros lub inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata sos: 1/2 łyżeczki primerby(...)bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem, trzeba pamiętać, że sałata
Kuchnia Beatyskładnik o połowę mniej: 400 g ryżu arborio 2 pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy(...)roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną dymkę, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi
Bon Appetit Małgorzatywspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła(...)około 4 minuty, aby cebula zrobiła się szklista, a skórka cukinii intensywnie zielona. Następnie plasterki cukinii rozłożyłem równomiernie na patelni, dodałem roztrzepane jajka, a na wierzch ułożyłem plasterki pomidora. Smażyłem na małym ogniu, odklejając co jakiś czas brzegi omleta od patelni, aż do ścięcia się w całości jajka. Następnie złożyłem omlet na pół i przełożyłem na talerz
Wyprawy kulinarneLekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson. Składniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko(...)Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem
wyzwania kuchennepodsumowanie kulinarne. :) Co się działo na Brzuszkach ? Oj troszkę się działo . Jadaliśmy śniadania : zapiekałam jajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą(...)ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem (oj tak to było pyszne!), jadłam
Brzuszki Łakomczuszkimomencie, ale nie jest on konieczny.) Podsmażaj, często mieszajac, przez 3-4 minuty. Następnie wsyp pokrojona na kawałki brukiew (średniej wielkości, jakieś 400g), wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Wlej wodę - około 1cm ponad powierzchnie pokrojonych warzyw. Wkrusz warzywna kostkę bulionowa i wsyp 1/2 szklanki czerwonej soczewicy , oraz 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki(...)miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym
Lejdi of the houseczarnuszką ( na podstawie tej zapiekanki ). Składniki: 4-5 buraków 1-2 cebule sól, pieprz olej Ugotuj buraki. Zetrzyj na tarce. Drobno pokrój cebulę. Podsmaż na oleju, dodaj buraki i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Targi żywności eko - Rzeszów, w budynku L'eclerca, co sobotę. Na stoisku z Lubartowa można kupić np. takie smakołyki: - pasztet gryczany(...)miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła, chleby, miody, konfitury i przetwory, biżuteria. Fried beetroot Got the idea from a friend, Joanna. I usually make a few portions or put the extra
Qlinarnie i Qlinarniesamej mąki gryczanej). Składniki (na ok. 13 krokietów): - 1 szklanka mąki gryczanej, - 1 szklanka mąki pszennej, - 1 szklanka wody, - 1 szklanka mleka, - 2 jajka, - 1 opakowanie szpinaku, - trochę sera (5 dkg jakiegokolwiek) - 5 ząbków czosku, - sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: 1. Ciasto na naleśniki otrzymujemy mieszając mąkę, wodę, mleko, 1 jajko (ja to robię trzepaczką do ciasta), dodaję też(...)podsmażając szpinak z drobno pokrojonym czosnkiem, pieprzem i papryką oraz solą (ilość przypraw zależy od naszego smaku, ale przynajmniej po kilka szczypt powinno wylądować w szpinaku). 3. Naleśniki smażymy wylewając ilość ciasta z małej chochelki na patelnie lekko nasmarowaną tłuszczem i zarumieniamy z obu stron. Pozostawiamy do wystudzenia. 4. Krokiety uzyskujemy kładąc farsz w centrum naleśnika, następnie zaginając brzegi
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyChyba każdy lubi naleśniki. Każdy z nas ma swoje ulubione i ulubione dodatki do nich. Moje ulubione to naleśniki z serem…:) Ale właściwie lubię je i na słodko i na wytrawnie. Ponieważ zostało mi kilka słodkich ziemniaków po przygotowaniu bułeczek z batatami to postanowiłam je wykorzystać do przygotowania naleśników z batatów, który przepis znalazłam na http://codojedzenia.pl/nalesniki-z-batatow/ Pysznie(...)warto je przygotować:)! Naleśniki z batatów – składniki: niecała szklanka puree z batatów 4 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka soli olej do smażenia Dodatkowo: jogurt naturalny owoce cukier puder 1. Bataty należy przekroić na pół i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu aż bataty zrobią się miękkie – można to sprawdzić
UgotujmyTo.plzdjęciach poniżej, a jeśli potrzebny Wam inny wyjątkowy, oryginalny prezent na rocznicę ślubu , to koniecznie odwiedźcie stronę Mygiftdna, gdzie znajdziecie więcej ciekawych, personalizowanych gadżetów jak np. deska do serów z datą ślubu, karafka z kieliszkami opatrzone imionami, albo albumy na zdjęcia. Dodam tylko, że firma oferuję możliwość zaprojektowania własnego graweru na przedmiotach, więc możecie zamówić jedyny w swoim rodzaju(...)Rozpisałam się straszliwie ale już przechodzę do przepisu: Składniki: pierś z kurczaka garść pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli 2-3 świeże figi ocet balsamiczny, sól, pieprz olej do smażenia Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w occie wymieszanym z solą i pieprzem, przez co najmniej godzinę. Po tym czasie smażymy go do miękkości na niewielkiej ilości. Umytą rukolę
Cynamonowe szczęściezrobić w nim dziury :) Posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzch układamy drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pieczarki oraz troszkę startego żółtego sera. Następnie zawijamy schab w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami. Układamy na blaszce folię aluminiową i zawijamy w nią roladki. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 180-190 C. (Wszystko zależy(...)małej cebulki sól i pieprz łyżeczka masła łyżka oleju Na patelnie wlałam łyżkę oleju i dodałam łyżeczkę masła. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuciłam na patelnie i smażyłam na małym ogniu ok 10 minut. Następnie dodałam drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz. Podsmażyłam wszystko jeszcze ok. 5 minut
The Sweet Damseljajko + 1 żółtko; - 60 ml mleka; - 3 czubate łyżki mleka odtłuszczonego w proszku; - 18 g zmielonego siemienia lnianego; - 2/3 łyżeczki lubczyku - sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i smażyć cienkie naleśniki. Pasta brokułowa: - 200 g ugotowanych brokułów; - 1 ząbek czosnku; - sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Nakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko(...)Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory i przecier wlać do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem Orzeszki uprażyć na patelni z solą. Zupę nalać
dom-agi.plTagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Składniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu(...)sól Przygotowanie: Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy
Moja smaczna kuchnia