się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też(...)marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy 3-4 łyżki octu balsamicznego kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku
UgotujmyTo.plokoło 2 kilograma surowych ,obranych i umytych ziemniaków ścieramy na tarce . .Do startych ziemniaków dodajemy 2 czubate lyzki bułki tartej, soli łyżeczkę, pieprz i tymianek . Na patelni smażymy boczek (jakieś 30 deko) na tak mniej więcej dwóch łyżkach oleju-u mnie bez boczku. Dodajemy cebulę Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy(...)godz. SOS do babki biały ser wymieszać z joguretem/ smietana i czosnkiem :) lekko posolić :) Pyyycha! przepis męża na babkę
w mojej kuchniwszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)miękkości. CAŁOŚĆ : Na środek tortilla układamy uduszone warzywa. Pokrywamy plastrami mozzarelli. Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon. Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu – tak by ser mógł się rozpuścić. Podajemy natychmiast! Smacznego
Ostra na Słodkopieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 jajko, 1 żółtko, 30 g roztopionego masła, 1/4 szklanki cukru, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 15 ml spirytusu, olej. Przygotowanie: Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą(...)kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnipizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową(...)spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :( Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście
Brzuszki Łakomczuszkikawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry. Zupa rybna na ostro smażony filet z jesiotra Także tym razem w restauracji było pełno, ale to pewnie znów z uwagi na weekend. Chociaż mam nadzieję, że taki ruch panuje także na tygodniu. Czekając(...)wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości. Po zupie przyszedł czas na drugie danie: jesiotr jest ciekawy w smaku, nie spotkałam go w swojej okolicy, więc jestem zadowolona, że mogła go spróbować
Pasja Smaku400g puszka siekanych pomidorów 1/2 400g puszki ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej 1/2 warzywnej kostki rosołowej 1 czubata łyżka serka kremowego W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, aż zmięknie, czyli około 5 minut, ale nie powinna zbrązowieć. Wlej pomidory, napełnij puszkę woda i dolej do garnka. Wkrusz kostkę i wsyp ciecierzycę. Zagotuj, zmniejsz ogień(...)gęsta. Do jeszcze goracej dodaj serek i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz i masz pod ręka możesz wsypać jeszcze odrobinę posiekanej natki pietruszki. Podawaj z kleksem jogurtu greckiego i z serem tostowanym na chlebie
Lejdi of the housePolędwica w kolorowym pieprzu z sosem koperkowym , Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym , Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja(...)mleka 1-2 cebule sól, pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej słodkiej łyżka przyprawy typu Vegeta 2-3 łyżki chrzanu (w zależności od jego "mocy") olej do smażenia (opcjonalnie) Sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Karkówka w sosie chrzanowym
Moje Qulinariaposmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy. Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)smarujemy olejem. Na środek każdego nakładamy farsz. Dwa boki ( z prawej i lewej zawijamy do środka ). To samo robimy z górnym i dolnym , tak by zakryc farsz. Delikatnie ugniatamy. Smażmy na gorącej patelni delikatnie maźniętej olejem po kilka minut z każdej strony , tak by tworzyły się pęcherzyki
Ostra na Słodkobułki tartej. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej. Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut). Podawać ciepłe/gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych(...)drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować. W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku
Gospodyni Miejskaszkl. wody ciepłej 1 jajko Nadzienie 50 dkg sera białego 5 średnich ugotowanych ziemniaków 3 średnie cebule pieprz sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc. Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wcześniej posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę, pieprz oraz sól do smaku. Mąkę przesiać, dodać wodę ciepłą, olej i jajko, dobrze wyrobić, aby ciasto(...)łyżkę/ i dobrze skleić palcami ciasto. Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i wyjąć jak wypłyną na wierzch. Te samą czynność wykonać z dwiema pozostałymi porcjami ciasta. Podawać ze smażoną cebulką. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI: 8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem. Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem, zagotować
MarciochaKucharzyPostanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce(...)masła 70g cukru 30g drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 60ml mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego 20ml wódki lub octu Szczypta soli Dodatkowo: Tłuszcz do smażenia (ok. 1 kg smalcu lub 1 litr oleju) ok. 250g marmolady Do dekoracji: Cukier puder lub lukier Ewentualnie skórka pomarańczowa Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka lub wody Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, do chwili
Smakowy Rajwydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy czosnek, a po minutce mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4 wydrążonych cukinii, a po chwili pomidory w puszce oraz oregano i odrobinę ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również(...)Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch cukinii. Kiedy ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego
Kolizje Smakówbraku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby) 15 - 16 muszli z makaronu 250 g szpinaku 100 g wędzonego boczku 1 jajko 120 ml śmietany ok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchu ew 2 łyżki twarożku sól pieprz puszka pokrojonych pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i trochę posiekać . Boczek pokroić w drobną kostkę , podsmażyć na patelni. W misce wymieszać szpinak, smażony boczek, jajko, śmietanę, parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2 łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory
Stare Garymięsie) Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej(...)następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć po dwa razy na każdego Devolaya. Rób to bardzo ostrożnie , tak aby kawałki po prostu się nie rozleciały. Gotowe mięso w panierce smaż na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Jest to pierś z kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut. (na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę
Gotuj Z MuzykąBakalie - rodzynki, śliwki, morele, migdały, orzechy - wybór dowolny - posiekać nie za drobno. Ser pokruszyć przełożyć do miski robota, dodać kasze - zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki". Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy dodać bakalie - wymieszać. Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką(...)brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane cukrem pudrem. Wersja smażona bardziej mi odpowiada :) „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście zaprosili go do swoich kuchni i śmiało zastępowali te mniej zdrowe
kolorowotorcikowo