Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka(...)Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną. W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie
Moja smaczna kuchniażelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód. Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża(...)zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które spadły
Powiedz dietom niestartej mozzarelli Wykonanie: Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę(...)talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu. Czas na sos. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać koperkiem
Walijskie PichcenieMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)pietruszki olej Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut
Walijskie Pichceniechoć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul(...)garnka. Po krótkiej chwili koniecznej do zeszklenia się czosnku dodałem również 1 łyżkę octu balsamicznego. Całość energicznie mieszałem, aby ocet rozpuścił przyklejone do dna garnka pozostałości po smażeniu cebuli. Po około 2 minutach dodałem około 100 ml białego wytrawnego wina i ponownie energicznie mieszałem. Kiedy wino wyraźnie zredukowało swoją objętość dodałem jeszcze 150 ml wina oraz 2 duże szczypty tymianku
Wyprawy kulinarnesamo. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem. Notes Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego(...)całość zgęstniała na koniec doprawiłam solą i pieprzem i dodałam oregano. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyłam, dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku i smażyłam aż całość się zarumieniła, przełożyłam do garnka z pomidorami i chwilę jeszcze podgotowałam
Cooking for Emilyfilet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet(...)kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego(...)arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się
Smakowity Blog Kulinarnymałym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza(...)mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem
Kulinarny karnet Christopheramamy, ale pasują do nich wszelkie powidła i konfitury. Przepis znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować:) Moja resztka twarogu ważyła 170g i czuć było, że sera mogłoby być więcej. Składniki: - 250 g twarogu (mój nie był ani trochę odchudzony;P) - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru - ok. 5 łyżek mąki - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina(...)odrobinę mleka (ok. 1-2 łyżki) i stopniowo mąkę. Ciasto ma być dosyć gęste. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę więcej mąki, jeśli za gęste więcej mleka. 3. Racuszki smażymy na oleju, kiedy się zarumienią odwracamy na drugą stronę. Smacznego!! Wpis zgłaszam do akcji
Kraina Tysiąca SmakówPodaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie małe pączusie? Są idealne, puszyste i bardzo szybko znikają z talerzy!:) Składniki: -400g serka waniliowego -4 duże jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej białej -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)waniliowy -łyżka spirytusu -około 0,5l oleju kokosowego bezwonnego Jajka ubić, dodać serek, spirytus, mąki, cukier waniliowy i proszek. Wszystko razem wymieszać , wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję z jednej strony musztardą. Układam po plasterku szynki, sera, połówce korniszona. Starannie i "ciasno" zawijam, spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego(...)stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos. Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty. Świetnie pasują ziemniaki z wody
W kuchni Karmel-itkimnie dziś na tapecie naleśniki z serem, które goszczą w mym domu bardzo często, ale jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki(...)pudru Polewa czekoladowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 pełne łyżeczki kakao :) Wykonanie: Jajka rozcieram z cukrem dodaję mleko i tyle mąki by można było smażyć naleśniki. Na końcu dolewam olej, mieszam dokładnie i odstawiam na ok 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe
Ciasteczkowy Potwórwiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak smażony z czosnkiem, kurczak ze szpinakiem … makaron ze szpinakiem czy też różnego rodzaju zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą(...)szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * szpinak ( mrożony ) – ok. 500 g * duża cebula – 1 szt * ser feta – ok. 200 g * czosnek – 3-4 ząbki * pieprz – do smaku * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek
Ostra na Słodkobułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się kalafiorem :) Składniki: kalafior masło (nie margaryna) bułka tarta sól Wykonanie: Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie(...)patelni roztapiamy masło. Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy ok 3 - 4 łyżek masła. Gdy masło się roztopi dodajemy bułkę tartą, na 4 łyżki masła dajemy 2 łyżki bułki. Smażymy stale mieszając, by się nie przypaliła. Gdy zbrązowieje zdejmujemy z ognia. Kalafior równomiernie polewamy przesmażoną na maśle bułką. Możemy posypać na przykład koperkiem. Niestety nie miałam go w lodówce, dlatego
Taste Of My Daynabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów . Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów(...)gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem
Apetyczna babeczkaPodczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste
Kolizje Smaków