Czas przygotowania: 80 min. Składniki na 32x22 cm Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 400 g mąki pszennej 75 g cukru kryształ 200 g białego sera (twarogu półtłustego) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 7 łyżek oleju 5 łyżek mleka 3,2% szczypta soli masło do wysmarowania blachy cukier puder do posypania SKŁADNIKI na farsz do ciasta(...)Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta: Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki
kulinarnyJaSmaczny sposób na sałatę rzymską , robi się błyskawicznie. Znalezione tutaj składniki (3 porcje) 1 duża sałata rzymska lub 3 małe 3 ząbki czosnku, oliwa z
Stare GaryMakaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso i smażyć około 7 minut (aż zmieni kolor). Dodać passatę, po czym całość doprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie bardzo powoli(...)żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjikolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów i naprawdę nie potrzeba już nic więcej, o czym postaram się Was przekonać w kolejnym wpisie. Ale dzisiejszy omlet to jednak nadal bardzo proste danie . Możecie go jeść(...)przyporządkować ten omlet do konkretnego kraju śródziemnomorskiego, ponieważ tego typu danie przygotowuje się w wielu z nich. W Prowansji robi się podobny omlet z botwinką La Trouchia , Włosi smażą frittatę z dzikimi szparagami na Lany Poniedziałek, Grecy lubią dodawać do jajek dziką zieleninę i nazywają tak powstałe danie sfugato, w końcu Hiszpanie mają tortillę de espinacas (ze szpinakiem) i tortillę
Chilli Czosnek i Oliwamnie nowy "Pomysł na..." marki Winiary. Nie skłamię, jeśli przyznam, że proponowany dobór składników trafił w mój gust. Już dawno miałam ochotę na małe pulpeciki, makaron oraz mnóstwo sera. Z niecierpliwością oczekiwałam sukcesu. Ostatecznie był, ale nie obyło się bez podbicia smaku. Składniki: 250 g mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek(...)wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojonego w plasterki pora. Wszytko razem smażyć jeszcze przez kilka minut. Do garnka wlać 500 ml zimnej wody, śmietanę oraz "Pomysł na...". Dobrze wymieszać, dodać surowy makaron, serek topiony i całość zagotować. Od czasu do czasu mieszać
Pasja SmakuKrokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki, puszka białej fasoli, 150 g półtłustego twarogu, 3 jajka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej(...)mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Z miłości do słodkościróżne strony, po minucie wbijamy na nie jajko. Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią jajko. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu,gdy zetnie się białko i częściowo żółtko (według preferencji:) Posypujemy posiekanym szczypiorkiem bądź koperem i przekładamy na talerze(...)oliwek , 30 g drożdże , 1 łyżeczka cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNaleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka(...)Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną. W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie
Moja smaczna kuchniażelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą. Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód. Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża(...)zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które spadły
Powiedz dietom niestartej mozzarelli Wykonanie: Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę(...)talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu. Czas na sos. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać koperkiem
Walijskie PichcenieMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)pietruszki olej Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule siekamy, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojone na kawałki kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut
Walijskie Pichceniechoć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul(...)garnka. Po krótkiej chwili koniecznej do zeszklenia się czosnku dodałem również 1 łyżkę octu balsamicznego. Całość energicznie mieszałem, aby ocet rozpuścił przyklejone do dna garnka pozostałości po smażeniu cebuli. Po około 2 minutach dodałem około 100 ml białego wytrawnego wina i ponownie energicznie mieszałem. Kiedy wino wyraźnie zredukowało swoją objętość dodałem jeszcze 150 ml wina oraz 2 duże szczypty tymianku
Wyprawy kulinarnesamo. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem. Notes Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego(...)całość zgęstniała na koniec doprawiłam solą i pieprzem i dodałam oregano. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyłam, dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku i smażyłam aż całość się zarumieniła, przełożyłam do garnka z pomidorami i chwilę jeszcze podgotowałam
Cooking for Emilyfilet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet(...)kawałkiem skrzydełka. Troszkę trzeba się napracować, ale ta kosteczka dodaje i smaku i elegancji :) I to jest podobno najpoprawniejsza forma tego dania. Ważny przy przygotowywaniu jest również tłuszcz do smażenia. Nie używamy do tego celu oleju, margaryny czy - nie daj Boże! - smalcu, lecz prawdziwe, klarowane masło. Tyle teorii :) To może teraz zaproszę Was do stołu? :) Składniki: średnia pierś
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około 400 g) 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 cytryna oliwa Tzatziki 1/2 dużego ogórka 250 g jogurtu naturalnego greckiego(...)arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się
Smakowity Blog Kulinarny