smażony ser - 3789 przepisów (strona:178/253)

Omlet z boczniakami i jabłkiem 170

Powinno być pożywne, zdrowe i przede wszystkim smaczne. Lubię wypić gęsty koktajl czy po prostu zjeść miseczkę granoli z maślanką , ale czasami mam ochotę na coś bardziej konkretnego. Wtedy smażę omlet ze świeżych, dobrych jajek i dodaję do niego coś smakowitego. Tym razem były to boczniaki. Powiem nieskromnie, że to było śniadanie mistrzów! Moje grzyby tym razem pochodziły z hodowli(...)używając tych dzikich trzeba je dłużej poddusić a przede wszystkim wybrać tylko młode owocniki. Nie przepadasz za grzybami? Przygotuj pyszny omlet z papryką albo omlet z kiełbasą, kukurydzą i serem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego 190

własnoręcznie zrobić ciasto francuskie. Składniki na ciasto: 125g mąki pszennej ( lub zdrowszej mąki orkiszowej), 125g masła, 125g sera twarogowego, 1/2 jajka, szczypta soli,  Przesiewamy mąkę na stolnicę, ser mielimy w maszynce i dodajemy do mąki. Dodajemy zimne masło, szczyptę soli ( można dodać również ulubione suszone zioła np. oregano ) i siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Robimy dołek w cieście(...)minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Składniki na nadzienie: 100g mięsa gotowanego/ pieczonego/ wędliny, 150g pieczarek, mała cebula, 1/2 jajka, ok. 30g masła do smażenia, sól, pieprz do smaku,  Mięso drobno kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, w razie potrzeby obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na maśle z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki

Pudełko rozmaitości
Zupa strączkowa 186

wielu przyprawom- majeranek, kolendra, papryka, chili i czosnek- zupa jest baaardzo aromatyczna i rozgrzewająca, czyli idealna w te chłodne dni :) Ja, dodatkowo do zupy podaję pieczywo, ale z dodatkiem sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka(...)czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez

Kraina Miodem Płynąca
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 275

kostka mozarelli (mała) ząbek czosnku przyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat) olej Pierś myjemy, oczyszczamy z kości i tłuszczu. Nacinamy w połowie, aby utworzyć  dużą, pojemną kieszonkę. Pomidory, ser mozarella i rukolę kroimy na drobną kostkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą  i pieprzem.  Odstawiamy na 5-10 min.  W tym czasie przygotowujemy  z łyżki oleju(...)faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą.  Pozostało nam tylko smażenie. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Kotlety drobiowe siekane 250

Zaległy przepis...te kotleciki były robione w święta..były  schabowe z pieczarkami i serem ...zostało trochę podsmażonych pieczarek i szkoda było ich wyrzucić..więc zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka.. 1 podwójna pierś z kurczaka  20 dkg pieczarek  kawałek papryki  kawałek ogórka 3 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki majonezu 3 jajka  sól ,pieprz, wegeta(...)kurczaka, paprykę, ogórek pokroić w kostkę.Dodać pieczarki i pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 183

bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill(...)też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprow adzić do wrzenia.   W misie wolnowaru ułożyć

Stare Gary
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 159

jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie  wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną.  Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce(...)szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając.  W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym

Walijskie Pichcenie
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 152

Przepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją , intrygował mnie od dawna. Za każdym razem, gdy się do niego przymierzałam z żalem stwierdzałam, że niestety – nie tym razem, bo czegoś mi brakowało. Przepis jest na tyle ciekawy, że postanowiłam się zmobilizować i wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki. Składniki(...)wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na spód

mojewypiekiinietylko
Tortilla z kurczakiem 349

pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych(...)szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu i delikatnie pokruszyłem. W płatkach odtaczałem zamarynowane mięso, przyciskając, aby wbiły się one w kawałki kurczaka i nie odpadały w czasie smażenia. Na patelni rozgrzałem niewielką ilość oliwy i smażyłem kurczaka do uzyskania złocistego koloru - po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki kurczaka odłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia

Wyprawy kulinarne
Naleśnik z otrębów owsianych 126

Najprostszy sposób na pyszne, pożywne i w miarę zdrowe śniadanie, to naleśnik z otrębów owsianych na jogurcie. Naleśnik ten jest bardzo delikatny, nadziany ulubionymi warzywami, serem, łososiem wędzonym lub innymi ulubionymi dodatkami stanowi bardzo pożywne i pyszne śniadanie, które przygotujecie w kilka chwil. Polecam Składniki: – 1 jajko – 20g otrębów owsianych – 15g jogurtu naturalnego – 1/3 łyżeczki proszku(...)zielona, pieprz) Dodatki wg smaku (u mnie dziś pomidor malinowy, papryka i sałata rzymska) Jajko rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać otręby, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. „Ciasto” przelać na patelnię, wyrównać i od razu przykryć pokrywką, kiedy wierzch całkowicie się zetnie

Smaki Armine
Pizza bianca z kurkami 291

ćwiartki. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Na śmietanie układamy porwaną na duże kawałki mozzarellę i ser kozi/camembert. Rozsypujemy kurki i pokrojone w półplasterki szalotki. Do piekarnika wstawiamy pustą, płaską blachę (tą największą) i nagrzewamy piec do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250°C) – grzanie góra-dół(...)przenosimy ją do piekarnika. Zsuwamy pizzę wraz z papierem na gorącą blachę. Pieczemy ok. 8-10 minut, aż pizza zarumieni się. Przed podaniem posypujemy dodatkowo ziołami. Zobacz także: Smażone pstrągi w cieście A może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrą... Ciastka ekstremalnie czekoladowe To były ekstremalne dni - przygotowania, ślub, podróż poślub... Leniwe gołąbki - bez zawijania Miałam ochotę

Poezja smaku
Makaron gnocchi z soczewicą. 127

dodawać ją na końcu, ponieważ rozpadłaby się jeżeli dodalibyśmy ją na samym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin(...)rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Sałatka Cezara 415

plastry, opruszamy solą i pieprzem, i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok 10-15min. Sałatę myjemy i rwiemy rękoma do misy. Bagiet krojimy w jedno centymetrową kostkę i smażymy na patelni, na rozgrznym tłuszczu. W rondelku zagotowujemy wodę, a na rondelek stawimy większą misę, lub garnek. Do misy wbijamy jajko i dodajemy połowę oliwy, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy(...)oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem

Kuchnia Łukasza
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 184

białe części) łyżka masła 2 małe piersi z kurczaka pół opakowania WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią 3 ogórki kiszone 80 g sera feta Masa: 150 ml śmietany 12 % 2 jajka pieprz, sól Mąki siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Pokrojone drobno pory podsmażamy na maśle aż zmiękną. Kurczaka kroimy na długie paski. Układamy w pergaminie i na suchej patelni smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pory. Zalewamy mieszanką serowo-jajeczną. Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka, pokrojone

Mienta blog
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 290

smaku. 3. PIERSI Z KURCZAKA (10 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. Oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju na dużym ogniu przez ok. 4 min, co jakiś czas mieszając, aby usmażyły się z każdej strony. Mocny ogień jest tu podstawą, ponieważ chcemy szybko przesmażyć kurczaka(...)SOS/ZALEWA (5 min): do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy masę do połączenia składników. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. 5. PIEKARNIK: można już ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 6. WAŁKOWANIE

Nerds Kitchen
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. A tak przy okazji dodam, że mam już pomysł na kolejną wersję – tym razem z moim ulubionym brokułem(...)przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula

Fabryka pomysłów