średnicą pasował do wielkości Twojej patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i przenieś spód pizzy. Naciskając ciasto palcami, uformuj boki pizzy, aby były grubsze niż środek. Smaż pizze na średnim ogniu przez około 5-8 minut, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki. Rozsmaruj po spodzie 2 łyżki passaty. Porwij pół mozzarelli i dodaj dodatki z jakimi(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika – więc zapoznajcie się z instrukcją swoich piekarników). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to ustawcie najwyższą temperaturę i termoobieg. Piecz około 4 minuty do momentu, aż ser się rozpuści, zacznie delikatnie bulgotać a boki pizzy będą chrupiące. Podawaj na ciepło. Można przed podaniem spryskać delikatnie oliwą i posypać świeżym rozmarynem lub udekorować bazylią (w zależności od tego
Moja Delicjazapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pieprz do smaku Do podania: puree ziemniaczane surówka(...)wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 2. Polędwiczki przekładamy na suchy talerz (jeżeli została odrobina marynaty, zachowujemy). Na patelni, najlepiej grillowej, rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy polędwiczki z każdej strony do zarumienienia. Wyciągamy na talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą. 3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy na 5 polędwiczkach, przykrywamy
My Culinary ArtNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis podstawowy(...)ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki
Kulinarny Pamiętnikstartego parmezanu Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy(...)pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem
Mania Gotowaniaktoś mnie pyta na co mam ochotę. To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy nie mam dosyć! Z bananami … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu! A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem z musem truskawkowym(...)truskawki – 300 g * cukier – 4 łyżki * śmietana 30% – 50 ml DODATKOWO : * czekolada – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę , proszek , sól , mleko , olej i jajka dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy pokrojone truskawki i cukier. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowanym musem nadziewamy naleśniki , zwijamy w roladki , polewamy roztopioną czekoladą
Ostra na SłodkoZwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy
pieprzny smaczekkolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania(...)cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki papryczki chili 8-10 goździków 2 łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć ok. 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śliwek. Smażyć prze kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać cynamon, ocet, goździki, papryczkę chili i smażyć
zadanie-gotowanieProdukt y potrzebne; ser camembert 2Sztuki płatki kukurydziane 300Gramów jajko 3Sztuki olej 1Szklanka do konfitury; żurawina suszona 50Gramów jabłko 1/2Sztuki wino czerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola 4 listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona 6Sztuk Sposób Przygotowania; 1. Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około(...)masę i dalej dusimy na małym ogniu pod przykryciem, 4. Rozgrzewamy olej, ubijamy na małe cząsteczki płatki 5. Panierujemy Camembert i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy dopuki nie wypłynie do góry. 6. rozwalamy mix sałat, kładziemy camembert i na to nakładamy konfiturę 7. Smacznego
pichcisztosmażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana(...)ilością pieprzu . Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką). Porcja mojego smakosza :) SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUkwadraty i podajcie razem z wykałaczkami, które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę(...)dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej śmietany 150 g świeżo startego sera o wyrazistym smaku ( z hiszpańskich może być roncal lub machego, dobrze się nada również włoskie pecorino ) sól, pieprz oliwa dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwamuszę przyznać, że jak ą ś ostatnia porcję z samego dna lodówki dokończyłam posypan ą startym serem cheddar, co jest zapewne grzechem przeciwko tradycyjnej kuchni greckiej. Zapewne pokruszony ser feta nie zbudziłby sprzeciwów... Przepiz z bloga Hajduczek naturalnie . Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 g zielonej soczewicy, u mnie francuska 'puy' puszka krojonych pomidorów 4 łyżki(...)dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć. Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj pomidory i przyprawy
Lejdi of the housetyle, ile lubicie). Podsmażamy przyprawy przez ok. 2 minuty, często mieszając. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): Dodajemy je na patelnię, przyprawiamy odrobiną pieprzu mielonego, oregano oraz sosem worcester i smażymy na dużym ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i od czasu do czasu mieszając . Kiedy będzie już ładnie zarumienione, doprawiamy je solą i mieszamy. 4. KONCENTRAT POMIDOROWY (2 min) Do mięsa(...)wyparuje – sos mięsny musi być bardzo gęsty, aby nie zsuwał się z hot-dogów. Zajmie to około 10-15 min. W tym czasie możecie przygotować bułki, parówki oraz tarty ser. PODANIE (3 min) Do podgrzanych/stostowanych bułek, wkładamy po jednej, podgrzanej parówce. Następnie nakładamy na to obfitą porcje sosu chili, posypujemy startym żółtym serem i polewamy musztardą. Chilli dog dzięki podwójnej
Nerds Kitchenwinnego białego 9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu) Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy 2 kubki gorącej zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę(...)zabrać się za ciasto na empanada: Składniki ciasta: 1) 2 jajko 2) 1 szklanka mleka 3) 1 szklanka oliwa 4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej 5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku) 6) łyżeczka drożdży w proszku 7) sól Składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto
Smaki Brazyliizapas i przechowywać w lodówce,a odsmażane są jeszcze smaczniejsze.Dzisiejsze są w całości z mąki orkiszowej i podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej syte,a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki orkiszowej 630 2 jajka 1 szklanka mleka 1 niecała(...)cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć.Pęczniejąca mąka sprawi,że staje się ono gęstsze,dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynu przed smażeniem patelnię silnie rozgrzać,przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle.Wylać porcję ciasta,rozprowadzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy(...)stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoziemniaczki powstają z wcześniej upieczonych ziemniaków w mundurkach, następnie po ostygnięciu wydrąża się środek ziemniaka pozostawiając tylko skórki, które są faszerowane masą powstałą z ziemniaków, sera mozzarella i ketchupu. Całość zapiekana jest w piekarniku z pysznymi nuggetsami moczonymi w maślance dzięki czemu pierś wychodzi bardzo soczysta i miękka w środku(...)przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić z piersią, którą spokojnie można włożyć do maślanki wieczorem a na drugi dzień smażyć lub piec w piekarniku. Całość podałam z młodą fasolką szparagową, smakuje wyśmienicie Post Krwiste ziemniaczki z nuggetsami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje