się je tutaj nagminnie do zapiekanek z korzennych warzyw. Dodałam również berberys. Nie wiem czy w Polsce jest jadalny berberys ale możecie go kupić w internetowym sklepie . Halloumi to ser solankowy, który najlepiej smakuje usmażony lub ugrillowany. Jeszcze gorący jest delikatny i kremowy w smaku. Taki smakuje najlepiej. Do sałatki proponuję orzeźwiający dip z jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi(...)200ºC piekarnika. Piecz przez 35 minut. Warzywa powinny być al dente. Na 3 minuty przed końcem pieczenia dodaj szpinak. Na patelni rozpuść masło z łyżka wody i dodaj berberys. Smaż przez 30 sekund. Posyp warzywa berberysem i lekko przemieszaj. Na tej samej patelni usmaż pokrojony na kawałki halloumi i dodaj sałatki. Zetrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z jogurtem
codojedzeniaNareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów
Kolizje SmakówSer w roli głównej! - idealne, słodkie śniadanie Składniki na ok. 12 placuszków - czyli porcja dla 2 osób : 1 opakowanie serka wiejskiego granulowanego (200g) 2 jaja - duże, lub 5 małych 4 łyżki mąki pszennej - czubate 1 łyżka cukru - czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru(...)opadła, bo wpływa ona na puszystość placuszków . Końcowa mieszanina powinna mieć konsystencję gęstej, pulchnej papki, z widocznymi grudkami od twarożku. Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Propozycja podania: z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób
Grunt to przepis!mięso. Dodać jajko, starty parmezan, majonez i mąkę. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka to można dosypać odrobinę mąki. Odstawić mięso na 15-20 minut. Po tym czasie smażyć kotleciki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego! Przepis na sałatkę ze zdjęcia: Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu Całość (8 siekanych kotletów) ma ok. 1292kcal. 1 kotlecik(...)kcal Jajo 56 g 7 g 5,4 g 0,3 g 0 g 78 kcal Ser parmezan 10 g 4,2 g 3,2 g 0 g 0 g 45 kcal Olej rzepakowy 30 g 0 g 30 g 0 g 0 g 265 kcal Podsumowanie
Kulinarne Przebojerano czekać wielka miska gorącej kawy (podoba mi się ten francuski zwyczaj podawania porannej kawy w miskach, a nie w filiżankach), świeżutki maślany croissant i słoik jeszcze ciepłej konfitury smażonej o świcie z zebranych o poranku fig. A! I koniecznie, tak jak wtedy, świeże figi będą spadały nam wprost na talerze. Byłoby cudownie mieć jeszcze za towarzystwo przy(...)nadal smak trudny do wyobrażenia, ale wiem jedno - figi w ogóle świetnie " siedzą w ustach ", że tak się wyrażę. Świeże wprost z drzewa, usmażone w konfiturze, zapiekane z kozim serem, otulone pancettą, skropione octem balsamicznym - dla mnie każdy sposób podania to pierwszy krok do raju. I więcej fig, tym ta droga się skraca. Teraz, gdy nareszcie świeże figi można
KUCHARNIAjiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów(...)kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy
mojewypiekiinietylkobiały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru. Uważajmy jednak przy tym , by nie przedobrzyć , gdyż sos również będzie słodki! Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół. Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek. Wrzucamy do dużego garnka(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Uwaga – robimy to drewnianą łyżką! Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu. Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę. Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku. Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których
Ostra na Słodkogrejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek(...)Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam się czy potrzebne było
królestwo garówwyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję
ClauditteMissCookingcebuli, • 1 ząbek czosnku, • kilka gałązek tymianku, • szczypiorek, • szczypta gałki muszkatołowej, • oliwa do smażenia, • 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, • sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić(...)masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQtwarogu * 500 g mąki 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 łyżka spirytusu 1 łyżka sody cukier puder - do posypania * można użyć sera sernikowego z wiaderka, jednak należy wówczas dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno mieć strukturę ciasta na pierogi. Margarynę i jajka najlepiej wyjąć ok. 1 godzinę przed zabraniem się do robienia paluszków(...)kilka razy do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Jeżeli olej jest nowy nie powinno być problemu z usmażeniem całej partii. Jeżeli używamy np. oleju z pączków, dobrze jest w połowie smażenia wrzucić połowę lub ćwiartkę obranego surowego ziemniaka, aby nieco sklarował olej. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniki, zostawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z ulubionym dżemem
Kuchnia od dwojgałyżka kaszy manny, ok. 1 l mleka, 1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody(...)pieprzem i papryką. Na każdy usmażony naleśnik położyć po plasterku szynki a na każdy plasterek szynki kłaść farsz. Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
kulinarnajamka.blogspot.comilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części i cieniutko rozwałkować. Smażyć na nagrzanej suchej patelni z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne bąbelki . Po usmażeniu placki włożyć z powrotem na patelnię i przykryć pokrywką.Łatwiej będzie(...)paski. Dodać do gotowego już farszu. Placki umieścić na stole, dodać kilka listków porwanej sałaty i równomiernie rozłożyć na nich gorący farsz. Zwinąć na pół , posypać wiórkami sera i listkami bazylii. Podawać... Smacznego
Gosia gotujeryżowe naleśniki na mleku migdałowym, z ricottą, nektarynką duszoną w miodzie i miodem Przyzwyczajam się do codziennego pędu, porannego pośpiechu i braku
More food, love and dreamspotem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa(...)pieczarek, nie dodajemy cebuli * 2 jajka na twardo 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju Osoloną kapustę włożyć na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć często mieszając. Dodać posiekane jajka ( jeśli robimy z pieczarkami i kapusta, jajka pominąć ), doprawić sola, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Kiedy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, farsz ostudzić (w tym momencie można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata