lazanii powinien być dość gęsty, nie może być wodnisty, ale nie powinien być również zbyt suchy. Przygotowujemy beszamel. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i chwilę smażymy (ok. 2 min.). Następnie cienkim strumyczkiem dodajemy trochę mleka, cały czas mieszając , by nie dopuścić do powstania grudek (najlepiej trzepaczką bądź rózgą). Stopniowo dodajemy ok. szklankę mleka. Przyprawiamy solą(...)sosem beszamelowym. Następnie znów makaron, farsz i cienka warstwa beszamelu. Na koniec całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą makaronu i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch możemy również posypać tartym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, a efekt i tak był wspaniały. Lazanię pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy od razu. Muszę Wam jednak zdradzić, że taka lazania
Ratunku obiadKarkówka marynowana w „gruzińskiej soli” przygotowana na szamotowym grillu na szampurach. Ryby Ryb absolutnie nie je się dwoma widelcami. Jest to jakiś komunistyczny i nieelegancki wymysł. Ryby smażone i gotowane jemy za pomocą specjalnych sztućców do ryb. Wędzone i marynowane morskie stwory najlepiej rozdrabniać sobie zwykłym ostrym nożem, a w przypadku ryb konserwowych wystarczy już jedynie widelec(...)kawałeczku ziemniaki, ale absolutnie nie robimy na talerzu ziemniaczano – sosowej paciai. Grillowane na blasze młode ziemniaki wraz ze szparagami i boczkiem Zapiekanki Jeśli na zapiekance jest zapieczony, roztopiony twardy ser, spożywamy ją za pomocą noża i widelca. Żeberka Jemy nożem i widelcem. Chyba, że gospodarze znów wyjdą swoim gościom naprzeciw i przygotują kawałki żeberek tak jak drób – końcówkę kostki owiną
Kate's Kitchen… podany z ziołowymi naleśnikami . Aksamitny krem serowy z dodatkiem suszonych pomidorów przywodzących na myśl toskańskie słońce,podany z pachnącymi ziołami naleśnikami sprawia,że nasze kubki
Ostra na SłodkoDawno mnie tu nie było, to fakt. Jedyne, co może mnie usprawiedliwić to to, że byłam na diecie i mimo iż mam sporą kolejkę fajnych przepisów
Kulinarne zapędy KokosaNo i przyszła sobie kilka dni temu. Jesień. Od razu powiało chłodem, zrobiło się mokro i nieprzyjemnie. Nie lubię takiej jesieni. Za to uwielbiam kolorowe liście
Przysmaki Karolkijest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć(...)marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron. Na patelnię wlej wino i poczekaj aż odparuje. Zmniejsz ogień, wlej marynatę, dopraw
Chilli Czosnek i Oliwamnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz(...)reszta będzie nam służyć jako dressing). Odstawić przynajmniej na 3h, a najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowaną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Następnie smażyć na małym ogniu, aż skóra będzie rumiana, a tłuszcz się wytopi (u mnie ponad 20 minut). Przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć do zarumienienia (około 15-20 minut). Obrócić
Food Squarewywodzi się z kuchni arabskiej. To tylko trzy składniki, a uwierzcie mi - zwykłe ziemniaki przemieniają się w coś przepysznego! Jeżeli chcecie wzbogacić danie, podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania(...)posiekaj i wrzuć na zimną oliwę. Gdy oliwa się podgrzeje, wrzuć na nią bób i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż bób będzie miękki. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a także skórką i sokiem z cytryny. Cytrynowy bób podawaj z ziemniaczkami w sosie jogurtowym z harissą. Możesz także podać więcej sosu w miseczce. *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i Oliwakupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie. P.s. Domowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi . A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia(...)więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek . Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie kieszonki. Chlebki pita tradycyjnie pełniły dwie role - jedzenia oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki
Chilli Czosnek i OliwaDzięki własnemu warzywnikowi mam dostęp do świeżych kwiatów cukinii. Zauważyłam, że można je już kupić na bazarach i w niektórych większych sklepach. To świetny produkt do
Weekendy w domu i ogrodziecofamy się parę lat wstecz i wspominamy nasze ulubione dania! Ja, gdy byłem mały, mogłem wcinać naleśniki trzy razy dziennie: na śniadanie, obiad i kolację. Nie ważne jakie: z serem, dżemem, czy bananami, ale ważne, żeby były na słodko! Myśląc o swoim ulubionym daniu, postanowiłem zrobić z niego coś więcej — boskie i niezwykle proste w przygotowaniu ciacho! Bo zrobienie naleśników(...)obrotach, aż składniki całkowicie się połączą. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść
Food Squareustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis(...)się w ich wnętrzu. Piątego pomidora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj cukinię oraz czosnek. Smaż kolejne 3 minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż
Chilli Czosnek i OliwaUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 8 Składniki: Masa serowa
SzczyptaSmaQNa te pierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu! Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie. ( A przydałoby się poćwiczyć
Ostra na Słodkoniedawna byłam przekonana, że lazania bez sera nie ma sensu istnienia. Prawda jest taka, że w Internecie lub sklepach ze zdrową żywnością bez problemu kupisz dobry wegański ser. Jednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym(...)morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania
Roślinna - blog wegańskiJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis na ok 50 pierogów(...)przykryciem do momentu aż się zeszkli. Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli z odrobiną oleju ze smażenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę. Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką
Na słodko lub wytrawnie