czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Tortellini zapiekane w sosie bolońskim (8 porcji) Składniki: 500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini 1/4 szklanki mleka 2 szklanki startej(...)Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj cukinię, paprykę i czosnek i smaż przez kolejną minutę. Wmieszaj wszystkie
karmelowyciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki. Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego półtłustego 300 g ziemniaków 3 cebule pieprz i sól 50 g masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić(...)minut. Następnie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy. Dodatki: Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki
ClauditteMissCookingŚwietny pomysł na wykorzystanie lodówkowych resztek. Użyłam ugotowanego ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam charakterystyczne
Kuchnia Elliecoraz częściej gości na sklepowych półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie(...)Portobello odrzucamy. Składniki: 4 pieczarki Portobello 125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml) bulion warzywny -2 szklanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 op. sera feta sól pieprz z młynka 1 łyżka masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy(...)usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować
w mojej kuchniricotta hotcakes ze szpinakiem i wędzonym łososiem, keczup Często zajadałam się taką wersją placków na kolację, czy obiad. Dawno ich już nie robiłam i w sumie
More food, love and dreamspieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe oblicze. Mam plan zmiksować go z tym sosem i mieć rewelacyjną pastę(...)bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo sok z połowy cytryny sól i pieprz olej roślinny do smażenia Sposób przygotowania Bakłażana przekroić wzdłuż na pół i pokroić w centymetrowe plastry. Posolić je i odstawić na 20-30 minut, żeby "oddały" goryczkę. W tym czasie pokroić w kostkę pomidory
W kuchni wieczoremwytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest podsuszana, to już jej nie smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy(...)całość w blenderze. W ten sposób pozbywamy się wszelkich ewentualnych grudek, a sos robi się naprawdę gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze
Ratunku obiadwątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 5 jaj 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 10 czarnych oliwek 2-3 łyżki majonezu 1 łuzka oleju do smażenia 4 łyżki oleju lnianego OLEOFARM Przyprawy: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki majeranku Sposób przygotowania(...)zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta z kurczaka, sera i jajek Pasta z awokado i sera feta Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny Pasta z kurczaka i jajek Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado Pasta z jajek
Gosia gotujePieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę(...)zaszkodziło, ale jeśli Wy macie dwie takie same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;) PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem. PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa
Ratunku obiadcałości. W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno , czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro , choć nie koniecznie umieszczają je w małych naczynkach, tylko w większych formach do zapiekania dla kilku osób. Nawet Marokańczycy przygotowują(...)oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś 2-3 minuty po czym dodaj liście botwinki i natkę pietruszki. Gdy zwiędną (po kolejnych 2-3 minutach), dodaj rozgnieciony czosnek i smaż jeszcze minutę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozłóż botwinkę pomiędzy 4 kokilki. Posyp parmezanem, a następnie do każdej kokilki delikatnie wbij jajko. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Chilli Czosnek i OliwaMascarpone pancakes z jeżynami i trzcinowym cukrem pudrem Była już kiedyś wersja z ubitym białkiem , ale obiecałam sobie wypróbować również tą drugą wersję, bez
More food, love and dreamsCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy
Malinowe Pocałunkiświeżo mielonego pieprzu i niewielką ilość soli. Bardzo istotnym jest, żeby już na początku smażenia mięsa starać się porozdzielać je na jak najdrobniejsze kawałki. Mięso z szalotkami i czosnkiem smażyłem aż do jego bardzo delikatnego zarumienienia się, następnie dodałem na patelnię startą na grubej tarce marchewkę. Po upływie około dwóch minut dodałem na patelnię pomidory z puszki - można użyć zarówno(...)wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Ugotowany makaron odcedziłem i przepłukałem zimną wodą, a następnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki
Wyprawy kulinarneDzisiaj proponuję kotleciki z indyka w klimacie śródziemnomorskim. Mimo, że powstały one w wyniku robienia porządków w lodówce to całkowicie podbiły moje serce. Połączenie mięsa z
UgotujmyTo.plnaszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :) Zarówno ser biały jak i łosoś dostarczają do naszych organizmów pełnowartościowego białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niezbędne Nienasycone(...)rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 100 ml wody 1 jajko 3 łyżki oleju około 1 i ½ szklanki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Krem łososiowy: 200 g wędzonego łososia 250 g chudego twarogu 100 g jogurtu naturalnego 1 czerwona cebula ½ pęczka koperku 1 limonka 1 papryczka chili sól, pieprz do smaku SPOSÓB
W kuchni Katie