pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche , bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było (z wyjątkiem smażonych batatowych oponek). Jestem zaskoczona jak niezwykle plastyczne jest ciasto z dodatkiem miąższu awokado. Wspaniale się formuje, pięknie wyrasta i ma niezwykle optymistyczny i radosny odcień seledynu, który po upieczeniu staje(...)brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:) Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami, np. dobrym serem, twarożkiem czy zanurzana w dobrej jakości oliwie. Można odrywać kawałki jak bułeczki lub przestudzoną kroić na kromki. Długo zachowuje świeżość, a wiosenny kolor zieleni działa terapeutycznie. Polecam! * Jeśli
KUCHARNIAprzygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka składa się z warstw przykrytych beszamelową pierzynką i rumianym serem… Prawdziwa eksplozja smaku. Składniki: 2 bakłażany 400 g mieszanego mielonego mięsa (jagnięciny, wieprzowiny i cielęciny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (po 400 g) 3 łyżeczki koncentratu(...)sól biały pieprz Przygotowanie: Bakłażany kroimy w plastry (wzdłuż), solimy i odstawiamy na około 25 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy mięso, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do uzyskania złotego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory (jeżeli są całe to rozgniatamy widelcem), koncentrat pomidorowy, laskę cynamonu, tymianek, oregano, rozmaryn. Mieszamy i gotujemy aż sos odparuje
Oryginalny smaktakie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną(...)Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10 min., odcisnąć, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną miętę, koperek, duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego i odrobinę
Chilli Czosnek i Oliwamałe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem. Dodać przyprawy. Kiedy szpinak będzie miękki dodać śmietanę. Wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzać. Formę do tarty wyłożyć(...)francuskiego. Zapiec (ok. 40 min do zarumienienia). Podawać z pomidorkami koktajlowymi na ciepło lub na zimno (o ile coś się uchowa ;-)). Notatki: do nadzienia można dodać jeszcze ser feta (wtedy należy uważać z ilością dodanej soli). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comnajmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy bobu, może mu towarzyszyć mały kawałek (do 60 g) mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili to z warzywami(...)Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 . Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu
Chilli Czosnek i Oliwapeperoncino. Oczywiście przed zakupem sery można spróbować. Albo zamówić w restauracji wybór serów i lampkę wina... Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam(...)wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym, soli na sam koniec i oczywiście powinien być krwisty. To zupełnie nie moja bajka, jednak nasi panowie bardzo chcieli go spróbować
Chilli Czosnek i Oliwaminut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć(...)czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzyPopularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie(...)Castilla la Mancha i Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche
Chilli Czosnek i OliwaPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek. Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować. Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże(...)nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie. Jeśli ktoś lubi całość może posypać ziarnami. Pieczemy danie jeszcze 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryumieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji: W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można odgapić(...)jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło. Vegan winter dinner IV In the photo: buckwheat, fried beetroot , dill sauce (followin this recipe but I used oil instead of butter and vegetable milk instead
Qlinarnie i QlinarniePlacuszki z piersi kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 4-5 pieczarek 4-5 pomidorów suszonych ½ zielonej części cebulki dymki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g sera żółtego startego na tarce 20 g parmezanu tartego 2 mniejsze jajka bazylia, oregano, czosnek granulowany sól, pieprz Przygotowanie : Piersi z kurczaka kroimy w około 1 centymetrową kostkę. Pieczarki obieramy. Pomidory suszone(...)pozostałe składniki, łącznie z podsmażonymi pieczarkami i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką masę formując kształt kotlecików. Jeśli masa będzie zbyt lejąca polecam dodać więcej mąki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony
Mania Gotowaniaodlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne by łącznie z mlekiem było 1200ml płynów na 500g(...)mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak). Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne Zdroweplacki z camembertem i gruszką; suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na
More food, love and dreamsczerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami(...)rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami
Kuchnia w czekoladziedużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy tłoczony na zimno, wsypujemy cebulę i czosnek i krótko przesmażamy mieszając. Gdy cebula zeszkli się wsypujemy szklankę suchego ryżu i na niewielkim ogniu smażymy kilka minut cały czas mieszając. Olej powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu, a ryż powinien stać się szklisty. Następnie do garnka z ryżem i cebulą wlewamy bulion (do dzbanka wlewam litr(...)usmażone grzyby leśne, sproszkowane suszone grzyby i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy garnek z risotto i dodajemy siekana natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Można dodać 4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu, ja jednak pominęłam ten składnik. Życzę smacznego
Naturalna Kuchniaczasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam(...)czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć. Seler (i bataty, jeśli
UgotujmyTo.plmasła - 2 plasterki szynki/salami, pokrojone w paski - 2 pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki - 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę - 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę - garść startego żółtego sera - sól - pieprz Rozgrzewamy masło na patelni. Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy przecież by masło nam sie spaliło. Rozbijamy w misce(...)widelcem, odgarniając ściete boki i robiąc miejsce płynnej masie). Gdy uznamy, że omlet jest na wpół ścięty, przy pomocy łopatki, sprawnym ruchem składamy omlet na pół. Chwilkę smażymy i przewracamy omlet na drugą stronę. Parę minut na wolnym ogniu i zsuwamy nasz półksięzycowy omlet na talerz. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnirobicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne(...)śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek
Buniabaje w kuchni