smażony ser - 3789 przepisów (strona:186/253)

718. Placki z camembertem i gruszką, na nowy rok szkolny. 163

placki z camembertem i gruszką; suszoną żurawiną i miodem  Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na

More food, love and dreams
Pasztet pod pierzynką 203

czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami(...)rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami

Kuchnia w czekoladzie
Risotto z grzybami leśnymi. Danie jednogarnkowe. Smaczne, zdrowe, sezonowe, wegetariańskie. 198

dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy tłoczony na zimno, wsypujemy cebulę i czosnek i krótko przesmażamy mieszając. Gdy cebula zeszkli się wsypujemy szklankę suchego ryżu i na niewielkim ogniu smażymy kilka minut cały czas mieszając. Olej powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu, a ryż powinien stać się szklisty. Następnie do garnka z ryżem i cebulą wlewamy bulion (do dzbanka wlewam litr(...)usmażone grzyby leśne, sproszkowane suszone grzyby i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy garnek z risotto i dodajemy siekana natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Można dodać 4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu, ja jednak pominęłam ten składnik.   Życzę smacznego

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka z selera i szpinaku 195

czasu robiłam tę zapiekankę już kilka razy w różnych kombinacjach…. z większą lub mniejszą ilością batatów, lub bez nich, z dodatkiem parmezanu, z dodatkiem mozzarelli lub bez żadnego sera. Wszystkie wersje nam bardzo smakowały. Jedliśmy ją zwykle na ciepło, ale na zimno też ciekawie smakuje. Następnego dnia można ja odgrzać w piekarniku, pod przykryciem w małej temperaturze. Zapraszam(...)czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wcisnąć obrany czosnek. Chwilę go smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć na sitko i zostawić do przestudzenia. Po wystygnięciu dobrze odcisnąć. Seler (i bataty, jeśli

UgotujmyTo.pl
Omlet 129

masła - 2 plasterki szynki/salami, pokrojone w paski - 2 pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki - 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę - 2 plastry cebulki, również pokrojonej w kosteczkę - garść startego żółtego sera - sól  - pieprz Rozgrzewamy masło na patelni.  Pamiętajmy o tym by ogień nie był zbyt wysoki. Nie chcemy  przecież by masło nam sie spaliło.  Rozbijamy w misce(...)widelcem, odgarniając ściete boki i robiąc miejsce płynnej masie).  Gdy uznamy, że omlet jest na wpół ścięty, przy pomocy łopatki, sprawnym ruchem składamy omlet na pół.  Chwilkę smażymy i przewracamy omlet na drugą stronę.  Parę minut na wolnym ogniu i zsuwamy nasz półksięzycowy omlet na talerz. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Wermiszelowe placuszki 281

robicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne(...)śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając do miski jajka i dodając do nich mąkę, szczyptę soli , proszek

Buniabaje w kuchni
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1386

niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości.  Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch(...)soli 125 g zimnego masła 1 jajko farsz: 380 g piersi z kurczaka 2 pory 4 łyżki masła 4 jajka 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz 150 g sera cheddar 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta na francuskim cieście z bakłażanami i suszonymi pomidorami (Torta salata con melanzane e pomodori secchi) 218

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 średnie bakłażany 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 150 g ricotty 50 g startego parmezanu lub innego sera 40 g suszonych pomidorów 100 ml mleka natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia rettangolare 2 melanzane medie 1 cipolla 2 spicchi d'aglio 2 uova(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,  wrzucamy cebul ę  pokrojon ą  w kostkę, następnie bakłażana; doprawiamy sol ą i pieprzem. Bakłażana smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy drobno posiekaną  natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta salata, iniziate lavando

La grande e la piccola cuoca
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 162

ciężkim, wymagającym tygodniu, nie może stać znów pod znakiem zwykłych kanapek. Nie, nie, nie! Jednocześnie cenię sobie, kiedy można przyrządzić  coś innego równie szybko jak zwyczajną "bułę z serem". I stanowi idealny, kolejny sposób na  wykorzystanie przejrzałych bananów . Mam z nimi zawsze duży kłopot, ze względu na własny sklep spożywczy. Zostają, zwykle w zbyt dużej ilości, by można(...)Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam na chwilę, a w tym czasie

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z serem 185

  Naleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy

Maminek kulinarny
Sos kurkowy 149

gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez(...)się roztopi. Na patelnię z masłem i gorczycą wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, którą szklimy na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładajemy odciśnięte kurki. Smażymy kurki pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek mascarpone (opcjonalnie kremówkę), dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
C - Drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami 174

mnie kilka dni w wirtualnej przestrzeni. Wracam i nadrabiam zaległości:) Na smaczny początek - drobiowe sakiewki z mozarellą i suszonymi pomidorami: Składniki: podwójny filet z kurczaka suszone pomidory z zalewy ser mozarella kapary (opcjonalnie) czosnek sól, pieprz do smaku jajko + bułka tarta Podwójny filet podzielić na dwie porcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą(...)mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia, stanowią więc sprawdzoną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
516. Marchewkowo-kokosowy. 97

Omlet marchewkowo – kokosowy podany z kremem spectalucus, ricottą i bananem  Czy u was tez jest tak przerażająco zimno? :O  Przepis: ( inspiracja)   20g mąki

More food, love and dreams
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 148

pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zalej rodzynki ciepłą wodą, przykryj, odstaw. Krok 2 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w szerokim rondlu lub patelni, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Smaż pół minuty. Wlej posiekane pomidory wraz z sokiem, anchois, zagotuj i duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodaj posiekane w kostkę, pozbawione pestek żółte pomidory, rodzynki i orzechy(...)Odcedź makaron i kalafiora. Zachowaj trochę wody, żeby w razie potrzeby rozrzedzić nią sos pomidorowy. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Dodaj posiekaną natkę i tarty ser. Wymieszaj. Podawaj z wyłożonym obok serem do posypania makaronu. Artykuł Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pizza z patelni 184

średnicą pasował do wielkości Twojej patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i przenieś spód pizzy. Naciskając ciasto palcami, uformuj boki pizzy, aby były grubsze niż środek. Smaż pizze na średnim ogniu przez około 5-8 minut, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki. Rozsmaruj po spodzie 2 łyżki passaty. Porwij pół mozzarelli i dodaj dodatki z jakimi(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika – więc zapoznajcie się z instrukcją swoich piekarników). Jeśli nie macie funkcji grill/opiekacz to ustawcie najwyższą temperaturę i termoobieg. Piecz około 4 minuty do momentu, aż ser się rozpuści, zacznie delikatnie bulgotać a boki pizzy będą chrupiące. Podawaj na ciepło. Można przed podaniem spryskać delikatnie oliwą i posypać świeżym rozmarynem lub udekorować bazylią (w zależności od tego

Moja Delicja
Polędwiczka wieprzowa z serem gorgonzola i boczkiem 199

zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pieprz do smaku Do podania: puree ziemniaczane surówka(...)wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 2. Polędwiczki przekładamy na suchy talerz (jeżeli została odrobina marynaty, zachowujemy). Na patelni, najlepiej grillowej, rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy polędwiczki z każdej strony do zarumienienia. Wyciągamy na talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą. 3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy na 5 polędwiczkach, przykrywamy

My Culinary Art
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 224

Naleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat.   Przepis podstawowy(...)ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki

Kulinarny Pamiętnik
Spaghetti all'Amatriciana 168

startego parmezanu   Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy(...)pomidory suszone oraz oliwki. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Kiedy sos będzie gotowy mieszamy go ze składnikami z patelni. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem

Mania Gotowania