300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce(...)szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość. Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony
Moje Kuchenne Rewelacjesmażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem
Pasja Smakutego mięsa bywa. Jednakże, abstrahując już od jakości, w mięsie takim na pewno jest spora ilość tłuszczu. Możemy zaobserwować jego wytopienie podczas smażenia hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza(...)łyżki otrąb owsianych · Kilka plasterków żółtego sera · sałata masłowa
Kolizje Smakówbiałej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz; 100 g sera feta. Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta(...)patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać tymianek, majeranek i ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez około 5 minut, aż cebula wchłodnie ocet. Następnie dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym
Gospodyni Miejskamożemy przygotować pyszny i łatwy obiad. Spaghetti z cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g spaghetti 2 niewielkie jędrne cukinie 3 ząbki czosnku listki świeżego oregano świeżo starty ser typu patmezan sól pieprz oliwa z oliwek EV Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na gorącej oliwie na patelni przez 2 minuty. Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż(...)cienkie plasterki lub wstążki. Ja używam do tego obieraczki do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do przesmażonego czosnku dodajemy plastry cukinii i smażymy przez minutę, solimy i pieprzymy. Dodajemy gorący makaron, szybko wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i oregano. Od razu
Kulinarne przygody Gatitywędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano(...)opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę
CookYourselfciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze(...)stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy
Salonik smakówbyć. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję(...)całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć(...)kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christopherałyżki kukurydzy 3 łyżki groszku 5 plasterków boczku Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie(...)ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut. Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około 5 minut w tem. 180-200 stopni Boczek smażymy na patelni aż będzie bardzo chrupiący i praktycznie pozbawiony tłuszczu. Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody. Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie
NaKońcuJęzykarozpuścić w śmietance, podgrzewając na małym ogniu (uważać aby nie zagotować), pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce sera, następnie przesianą mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec wymieszać masę serową ze śmietanką z czekoladą. Na podpieczony spód wlać masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gotującą(...)Piec w temp. 160ºC około 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki. POLEWA WIŚNIOWA Mrożone wiśnie przesypać cukrem i pozostawić do rozmrożenia (np. na noc). Nazajutrz smażymy wiśnie na małym ogniu, ściągając pianę, która się wytworzy. Kiedy wiśnie staną się szkliste, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia (u mnie smażenie trwało około 45 minut). Wiśnie lekko
Kierunekuchniałyżeczki kuminu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ok 20 g świeżego imbiru 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy czosnek 5 ząbki 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki ser mozzarella (jedna kulka) garść świeżego szpinaku sok z połowy cytryny sok z 1 limonki świeży tymianek(jak nie mocie to może być ok 1 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: Ćwiartki dzielimy(...)miseczce mieszamy ze sobą kumin,paprykę,curry,sól,pieprz i tą mieszanką oprószamy mięso. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę(żeby masło się za bardzo nie przypaliło)smażymy na nim mięso na złoto z obu stron. Usmażone odkładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy starty imbir i czosnek,lekko smażymy żeby puścił aromat i wlewamy
Swojskie jedzonkoosolonej wodzie. Ma być al dente. Pieczarki obrać i pokroić na ok. 8 części każda + ogonki na połowy lub na 3 części. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki. Smażyć na sporym ogniu, by woda, którą puszczą grzyby szybko parowała. Obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do grzybów, gdy grzyby zmiękną, a płynu na patelni będzie mało(...)dopuszczać do zrumienienia cebuli i czosnku, by nie były gorzkie . Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlać ok. szklanki wody. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnię. Wymieszać. Gdy ser się rozpuści, wsypać przyprawy i dodać odcedzony makaron. Całość dobrze wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem lub świeżą kolendrą
Weekendy w domu i ogrodzieWyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną wędlinę. Smażymy, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę. Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz(...)gotujemy na małym ogniu. Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut
Walijskie Pichceniedorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy. 3. W garnku prażymy wcześniej opłukany pęczak. Zalewamy go wodą, doprawiamy solą. Gotujemy około 15 minut tak, żeby był al dente. W między czasie, gdy wody(...)podlewamy wodą. Gdy pęczak będzie już lekko kremowy wlewamy wino, dorzucamy warzywa, a na koniec wlewamy sok pomidorowy. Na koniec doprawiamy wszystko przyprawami i dodajemy rodzynki. Wskazane jest dodanie sera typu parmezan lub mozzarella. Smacznego
Sajkofanka smaku