smażony ser - 3789 przepisów (strona:157/253)

Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 267

przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również, bo z popołudniowej przekąski nie zostało już nic! Podpłomyki z siemieniem lnianym w towarzystwie pietruszkowego pesto i sera z Wiżajn PODPŁOMYKI:   - 300 g mąki pszennej  - 200ml przegotowanej letniej wody - garść ziaren siemienia lnianego  - sól do smaku Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę, dodajemy siemię(...)dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy

Sajkofanka smaku
Zapiekanka z makaronem, szynką parmeńską, mięsem mielonym, fasolką czerwoną, serem ... 326

dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego  ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru A więc zaczynam od podgotowania makaronu w osolonej wodzie (woda powinna(...)przelewam zimną wodą! Kolejny etap to stworzenia naszego sosu do makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową

Mango Papaja
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 163

usunąć jak nie lubicie,aż tak ostrego. Smażyć mieszając, aż cebulka lekko zmięknie. Nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiała.Wlać wino, gotować chwilkę, aż płyn wyparuje. Obsypać cebulkę mąką, wymieszać, wlać mleko, gałkę muszkatołową i zagotować. Natychmiast zmniejszyć ogień, poczekać chwilkę i wrzucić owoce morza, gotować na małym ogniu 1 minutkę. Dodać potarty ser, chwilkę podgrzewać, żeby ser się rozpuścił. Obsypać

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z batatów 147

płatków chili   (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ostrą i smażyć jeszcze przez minutę. Włożyć słodkie ziemniaki i marchewkę, dalej gotować kilka minut, często mieszać. Wlać bulion, posolić, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 20 minut, po takim czasie ziemniaki powinny się rozpadać. Partiami zmiksować zupę. Wlać z powrotem do garnka, jeśli trzeba posolić do smaku. Przelać do miseczek. Przed samym podaniem wrzucić kosteczki sera feta

noteskulinarnyfiga
Szakszuka z bakłażanem, pieczarkami i mozzarellą 228

pizzy) – sól, pieprz – 50 g sera mozzarella (1/3 kulki) – garść oliwek – garść rukoli Przygotowanie: 1. Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i smażymy ok. 4-5 minut, w między czasie dodajemy łyżkę

Podwójnaporcja
Pieczarki portobello nadziewane 406

przez ok. 5 minut. W trakcie smażenia posyp je solą i pieprzem. Gotowe kapelusze przełóż do naczynia żaroodpornego blaszkami do góry.   Nóżki grzybów i cebule posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, następnie dodaj natkę pietruszki , czosnek, rozdrobnioną mozarellę i bułkę tartą. Podgrzewaj wszystko do czasu roztopienia się sera. Przypraw solą i pieprzem.    Napełnij

Jadło i czytadło
Calzone 152

pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam

Bullio
Krokiety z nadzieniem serowym. 141

wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 dkg startego żółtego sera 1 duży seler gałka muszkatołowa pieprz oregano, bazylia, tymianek

vegetanie
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15408

ciecierzycy i chorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna

Chilli Czosnek i Oliwa
Mielone roladki obiadowe 174

klasyczne kotlety mielone, napełnione dowolnym nadzieniem. Zamiast smażenia na tłuszczu godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko  kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie

Praktyczna pl
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 279

pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Płaty mięsa

kolorowotorcikowo
Bolońskie niespodzianki 155

opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr 1 cebula 1 marchewka 200 g ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki margaryny 4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar) 100 ml śmietany 30 ml oliwy Kiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie(...)drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut. Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną

Świat Domowej Kuchni
Faszerowane bakłażany 162

greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie(...)przy skórze i uważając aby nie uszkodzić delikatnej skóry. Dwie szalotki i dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem szalotki wraz z czosnkiem. Smażyłem przez około dwie minuty, aż warzywa zrobiły się lekko szkliste, po czym dodałem na patelnię mieloną wołowinę. Przyprawiłem czterema łyżeczkami suszonego oregano i smażyłem, aż mięso straci czerwony kolor

Wyprawy kulinarne
Piersi kurczaka w panierce owsiano-serowej 277

owsiane oraz starte na drobnych oczkach tarki oba sery. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy ( konsystencję powstałego ciasta można regulować dodając jeszcze jedno jajko, lub więcej płatków owsianych – ja dałam 4 jajka średniej wielkości i musiałam dodać jeszcze jedno, by panierka nie była zbyt gęsta ). Na talerzyk wsypujemy mąkę. Tuż przed smażeniem, panierujemy mięso w mące, a następnie obtaczamy przygotowaną

Smaki Na Talerzu
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 150

pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem papierowym osuszamy z nadmiaru wody, wypełniamy przygotowanym farszem. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu cukinii. Układamy w naczyniu

Bajeczna Kuchnia