smażony ser - 3789 przepisów (strona:150/253)

Zdrowe naleśniki z serem. 177

kwadrans, żeby ciasto trochę zgęstniało.  Po tym czasie smażę naleśniki na rozgrzanej patelni, na niewielkiej  ilości oleju lub masła klarowanego.  Po usmażeniu kładę naleśniki jeden na drugim, aby zmiękły.  Dzięki temu nie będą się rozrywać i łatwiej będzie je złożyć. Po ostygnięciu nadziać serem i dowolnymi dodatkami. Smacznego

Poranek na słodko
Krokiety po hiszpańsku 172

średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się

VioletoweKucharzenie
Kotlety drobiowe inaczej 216

natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką. Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smażyłam na dosyć sporej ilości oleju

In my kitchen
Zielona leniwa zapiekanka z porami 123

gorgonzoli pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 3 plastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 202

trzeba jej obierać ze skórki. Jest  na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki  z sosem wielowarzywnym(...)Składniki : 3 małe cukinie 2 jajka 2-3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 200 g 2 łyżki majonezu 2 ząbki  czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii 3 rzodkiewki czerwona papryka w proszku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób

Gosia gotuje
Keftedes, pulpeciki po grecku 141

koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól

dom-agi.pl
PLACKI A' LA PIZZA 340

szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka (surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki  Smażymy na złoty kolor Dobrou chut

Zofiana
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 160

pieczenia warzyw,  kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem.  Znacie smak kani? Lubicie

Zofiana
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 261

kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia. Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno

Gospodyni Miejska
Pachnące,zapomniane pigwy 180

pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie. Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola. Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest

Kulinarny karnet Christophera
Kurdish omelette - omlet kurdyjski. 155

posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć  około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków.  Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Rolowana polędwica wieprzowa. 155

posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku. Całość zrolować, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry polędwicę nabić  po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole

Kulinarny karnet Christophera
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 159

osób: 2-3  pomidory  15-20 dag chudego białego sera  2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli  lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki

Apetyczna babeczka
Chrupiące koszyczki z jabłkowym nadzieniem 143

minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku. Migdały grubo posiekać. Dodać do jabłek - wymieszać. W kokilkach lub blasze do muffinek umieścić płaty makaronu formując koszyczki. Piec w 170 stopniach 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Makaronowe koszyczki napełnić jabłkami

kolorowotorcikowo
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 233

świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem

W kuchni Karmel-itki
Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami 188

Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu

Słodkości i nie tylko
Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami 185

cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka(...)szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy

Słodkie okruszki
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 145

plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość(...)Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 196

żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W   między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso(...)mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.   Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii.    Po jakiś 5   minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony

Kolizje Smaków
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 127

riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest bardzo proste i szybkie(...)Włoch.  Czas realizacji wtedy takiego zamówienia do 3-5 dni roboczych.  Przygotowanie: Mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na małe pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące.  Drugą porcję dodajemy do makaronu

ClauditteMissCooking
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 99

czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski(...)piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem. Smacznego!  AUTOR: Mama

Moja Mama Gotuje
Ascetyczny krem pieczarkowy 163

ser gouda Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować. Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka z gotującym się bulionem razem z masłem. Pieczarki pokroić w plasterki. Odłożyć 4 garście pokrojonych pieczarek, resztę podsmażyć na drugiej łyżce masła. W międzyczasie pieczarki posolić i popieprzyć. Pod koniec smażenia(...)wrzucić do miseczek, w których podamy zupę. Zalać ugotowaną zupą i posypać natką. Dodatki: Makaron - ugotować równolegle z gotującą się zupą. Mini zapiekanki - pokroić bagietkę na drobne krążki, zetrzeć ser, posypać serem bagietki, zapiec całość w piekarniku lub pod grillem w mikrofali. W tym ostatnim przypadku warto najpierw opiec same bagietki, a gdy są już twarde dodać ser. Smacznego

W kuchni wieczorem
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 227

Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty. Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Omlet ryżowy z surimi i świeżym szpinakiem 157

ząbek czosnku- wyciśnięty, nie krojony odrobina oliwy z oliwek- do smażenia Dodatki: 2-4 paluszki krabowe surimi 1-2 garści świeżych liści szpinaku 1 garstka kiełków brokuła śmietana 36% opcjonalnie 18% bądź jogurt naturalny gęsty- 2-3 łyżki świeżo mielony pieprz opcjonalnie- inne dodatki na przykład: ser, mozzarella, pomidor, świeża bazylia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ciasta zmieszaj za pomocą trzepaczki

KreatywnePiny
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 140

dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Jadło i czytadło
Pstrąg tęczowy łososiowy 177

mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet)  masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby  pomidory suszone w zalewie  sól, pieprz  makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)  Sos: 1/5 szklanki mleka 2%  łyżka serka topionego starty żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan  gałka muszkatołowa

upichcic
Hamburger bardzo domowy 129

okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu.  Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć  kotlet i dodatki: - plaster żółtego sera,  -cieniutkie plasterki cebuli,  -grubsze plastry pomidora

Codzienna kuchnia niecodzienna