smażony ser - 3789 przepisów (strona:150/253)

PLACKI A' LA PIZZA 335

szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka (surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki  Smażymy na złoty kolor Dobrou chut

Zofiana
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 158

pieczenia warzyw,  kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem.  Znacie smak kani? Lubicie

Zofiana
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 259

kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia. Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno

Gospodyni Miejska
Pachnące,zapomniane pigwy 174

pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie. Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola. Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest

Kulinarny karnet Christophera
Kurdish omelette - omlet kurdyjski. 151

posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć  około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków.  Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Rolowana polędwica wieprzowa. 152

posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku. Całość zrolować, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry polędwicę nabić  po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole

Kulinarny karnet Christophera
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 155

osób: 2-3  pomidory  15-20 dag chudego białego sera  2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli  lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki

Apetyczna babeczka
Chrupiące koszyczki z jabłkowym nadzieniem 139

minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku. Migdały grubo posiekać. Dodać do jabłek - wymieszać. W kokilkach lub blasze do muffinek umieścić płaty makaronu formując koszyczki. Piec w 170 stopniach 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Makaronowe koszyczki napełnić jabłkami

kolorowotorcikowo
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 228

świeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem

W kuchni Karmel-itki
Schabowe kieszonki z serem i suszonymi pomidorami 181

Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu

Słodkości i nie tylko
Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami 174

cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka(...)szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy

Słodkie okruszki
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 142

plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość(...)Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego

ClauditteMissCooking
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 192

żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W   między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso(...)mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos.   Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii.    Po jakiś 5   minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony

Kolizje Smaków
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 123

riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest bardzo proste i szybkie(...)Włoch.  Czas realizacji wtedy takiego zamówienia do 3-5 dni roboczych.  Przygotowanie: Mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na małe pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące.  Drugą porcję dodajemy do makaronu

ClauditteMissCooking
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 96

czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i sól. Połączyć składniki do uzyskania drobnych okruchów, dodać jajko i szybko połączyć składniki w kulę, włożyć do lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski(...)piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i ułożyć plasterki sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (szczypiorki dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić przed pokrojeniem. Smacznego!  AUTOR: Mama

Moja Mama Gotuje