smażony ser - 3789 przepisów (strona:141/253)

Bitki wieprzowe z farszem 105

wieprzowej lub schabu   2-3 duże cebule   150 g sera feta (lub mozzarella)   dwie łyżki mąki   łyżka koncentratu  pomidorowego   garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich   dwie łyżki natki pietruszki   łyżeczka oregano   pół łyżeczki słodkiej papryki   masło klarowane do smażenia WYKONANIE: Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem

Kuchnia Beaty
Placuszki z serem i pieczarkami 169

kurczaka 2 cebule 3 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokroić w kostkę. 2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 3. Pierś pokroić w kostkę. 4. Cebulę obrać i drobno pokroić. 5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić solą oraz pieprzem. 6. Smażyć jak placki ziemniaczane. 7. Podawać z sosem czosnkowym

A Ty Smakuj Mnie
Grecka musaka 328

czas zamieszać. *Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia. *Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

kulinarnyJa
Szybki, zdrowy obiad 232

sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, vegeta z koperkiem Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie smażymy cebulę odlewając trochę oleju z puszki tuńczyka. Po chwili dodajemy pomidory i tuńczyk, przyprawiamy i mieszamy. Na patelnie dodajemy makaron mieszamy wszystkie składniki razem. Można posypać startym żółtym serem. Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 226

papryki (lub jedna większa) spora garść natki pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj

Kulinarna rozmowa
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 326

mozzarelli 30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach) oliwa do  smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z fetą i szpinakiem 142

szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy. Po 5 minutach

Kuchnia domowa Ani
placuszki z cukinii - kolokithokeftedes 109

puściła sok Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka  - dodać bułkę tartą  Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania

Stare Gary
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 191

Ogórka pokroić w kostkę. Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut). Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować  Przełożyć rybę

wyzwania kuchenne
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 195

dusi. To o wiele mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym 148

makaron Bucatini od Makarony Babuni starty ser do podania * jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso). Następnie dodajemy(...)całość oregano, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilę, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy na półmiskach z naszym sosem, listkami świeżej bazylii i odrobiną startego sera. Smacznego

Słodkie okruszki
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 137

mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny(...)partiami i stopniowo). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej Wielkopolski. Wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodajemy posiekanego brokuła. Smażymy razem przez kilka minut do pożądanej miękkości (wg mnie najlepszy jest taki al dente) – co jakiś czas na patelnię wlewamy po 1 łyżce zimnej wody. Doprawiamy do smaku szczyptą

Smaki Na Talerzu
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 234

soli   60g żółtego sera [z nadzieniem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce   250ml jogurtu naturalnego - takiego bardziej rzadkiego - zastąpiłam nim maślankę, której również nie miałam   1 jajko Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekana w kostkę cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek(...)przez sito mąkę pszenną - mąkę się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową, a następnie proszek do pieczenia, sól i połowę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego (60g). Wbić całe jajko, wrzucić schłodzone masło pokrojone w drobniejsze kawałki, dolać jogurt naturalny i wyrobić na jednolite ciasto - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto będzie raczej

Grunt to przepis!
PLACKI ZIEMNIACZANE 122

potrawa przygotowywana z ziemniaków  smażonych na tłuszczu . Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli , oraz jajka . Nic dodać - nic ująć... no może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada(...)używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 208

sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju itp.  2. Gdy boczek ładnie się podsmaży, dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i dalej smażymy, a kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso.  3. Pomidory(...)wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotowe. 6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron spaghetti i posypujemy startym żółtym serem.  A teraz się przyznam, że ostatnio zapomniałam (faux pas!) dodać czosnku i też było pyszne ;)  Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa z ziemniakami i cheddarem 163

pieprz do podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno,  przygotowanie Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając tłuszcz z boczku w garnku. Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć  do miękkości około(...)wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków). Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca, częściowo rozgnieść ziemniaki w zupie. Dodać ser, mieszać aż się stopi. Dodać mleko, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę  posypaną Cheddarem, drobno posiekaną papryczką jalapeno, szczypiorem

Stare Gary
Zupa-krem z zielonych szparagów 164

wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie lub Lazur sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki oliwy 1. Od szparagów odcinamy zdrewniałe dolne końcówki i wyrzucamy. Odkrawamy główki i odkładamy na bok. Szparagi obieramy. 2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, żeby się zeszkliła. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy bulion i wrzucamy(...)słodki) i wrzucamy główki szparagów. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 5. Na sam koniec dodajemy żółtko, cały czas mieszając. 6. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i kilkoma kawałkami sera. Możemy również dodać "makaron" z marchewki (cienkie paseczki surowej marchewki, które otrzymujemy przy pomocy obieraczki). Smacznego

My Culinary Art