ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka : 150ml(...)tarty wyścielamy ciastem francuskim dokładnie wylepiając brzegi. Całą powierzchnię ciasta reguralnie nakuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym
Symfonia Smakówszkl mąka - 2 szkl olej -2 łyżki sól drożdże - 40 g ser żółty - 12 plastrów DODATKI: warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX) pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone) cebula - 4 szt kiełbasa cienka - 1 pętko koncentrat pomidorowy - 2 łyżki oregano tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając(...)kiełbasą. Następnie wyłożyć warzywa. Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika do rozpuszczenia się sera. Podawać pizze z dowolnymi sosami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiSkładniki / Ingredients: 1 cukinia / 1 zucchini 6 jajek / 6 eggs 1/2 cebuli dymki / 1/2 spring onions 50 g startego sera parmezanu / 50 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon of basil oliwa z oliwek / olive oil szczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu ziołowego / pinch of pepper herbal naczynie do pieczenia / baking(...)cukinię na patelnię z cebulą i zwiększamy ogień. Doprawiamy cukinię solą i smażymy na patelni przez 4-5 minut. Kiedy cukinia zrobi się półprzezroczysta (cukinia powinna pozostać chrupiąca), zdejmujemy ją z patelni i odstawiamy do ostudzenia. W misce rozbijamy jajka. Doprawiamy pieprzem, solą oraz bazylią. Następnie dodajemy sera oraz cukinię z cebulą i wszystko mieszamy. Naczynie smarujemy masłem lub wykładamy
Projekty ze smakiemłyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ). nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia(...)cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚĆ : Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz. Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy
Ostra na Słodkowystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko(...)około 10 min. pokrojone warzywa i przyprawy, smażymy do odparowania wody, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia można posypać babeczki serem
Kuchnia Beatysmaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno(...)niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii
Buniabaje w kuchnisałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie z oliwek
KUCHNIA POLSKApomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym(...)mięsa dodajemy pomidory z puszki i trzymamy chwilę całość na średnim ogniu. Następnie dorzucamy ryż i mieszamy całość. Powstałym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy papryki i podajemy póki są ciepłe
Kolizje Smakówmieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii Bakłażana pokroić w 1cm plastry, zanurzyć w mocno osolonej wodzie, odstawić na ok 30 minut, osączyć, usmażyć na patelni grillowej (bez tłuszczu). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i mięso, smażyć pod koniec dodając pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić(...)ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii
6niebomałych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego półwytrawnego wina Celebro 4 łyżki masła sól pieprz przepis Pstrągi opłukujemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron(...)mieszamy. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem a na wierzch nakładamy podsmażone pieczarki z cebulką i natką pietruszki . Całość polewamy hiszpańskim winem Celebro i posypujemy startym żółtym serem. Ryby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 15 minut
Smakowite DaniaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g
Świat Domowej KuchniSkładniki: 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja szczypta soli 1 łyżka stewii 150 ml mleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do
Mango PapajaDieta dietą ale karnawał trwa, a jak karnawał to pączki, faworki inne pyszne smażone desery. Dla mnie najlepsze i najszybsze do zrobienia są zawsze mini pączki
Bernika - moj kulinarny pamietniksól morska oraz świeżo mielony pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować bulion warzywny wg. tego przepisu . W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 5-6 minut, do momentu gdy zmięknie i będzie szklista(...)wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. The post Krem z selera z jabłkami
Moja Delicjapatelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała