domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie
Z miłości do słodkościsię zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Pod koniec dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli
Słodka Stronapuszka pomidorów krojonych bez skórki 6 łyżek startego żółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy(...)puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym
Emcia Pichcipieczarek - 250 g mrożonej żółtej fasolki - 250 g mrożonych brokułów - 1 łyżkę masła - po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie kilka plasterków żółtego sera Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy: - 1 mały jogurt grecki - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - szczyptę soli i pieprzu do smaku 1. Na początku przygotowujemy naleśniki, wg przepisu, który znajdziecie tutaj(...)szybciej puściły wodę. 4. Po 5 minutach dodajemy mrożoną fasolkę oraz brokuły. Całość smażymy, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min). 5. Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. 6. Na gotowym naleśniku układamy plasterek sera oraz porcję farszu i zawijamy jak krokiety. 7. Faszerowane naleśniki układamy w naczyniu
Bez Cebuliskórka otarta z połowy limonki Dodatkowo: · bułki do hamburgerów · 4 plastry sera żółtego · pomidor · sałata lodowa · rukola · ogórek konserwowy(...)dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się roztopi i bułki się zarumienią
Mania GotowaniaMoże to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna z ziarnem), przekrojonych na pół 5 plastrów sera cheddar 1 cebula, pokrojona w talarki + 1 pokrojona w bardzo drobną kosktę 1 pomidor, pokrojony w talarki olej rzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych(...)smarujemy gotowym sosem do hamburgerów. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego. Smażymy kotlety do hamburgerów po 5-6 minut z każdej strony. Na wysmarowaną część bułki kładziemy pokrojoną sałatę. Na sałacie układamy kotlety, na kotlecie plaster sera, następnie cebula i pomidor. Przykrywamy drugą połową bułki. Ja w każdego hamburgera wbiłam przygotowanego przeze mnie szaszłyka
Mango Papajaplastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki(...)zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką KROK 4 nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie wstawić do piekarnika, dopóki ser się nie roztopi podawać gorące
smacznieinatematjajko 3 cebule 300 g słoniny 300 g białego sera Sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcedzić z wody przez gazę lub na sitku. Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść jednolite ciasto. Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki(...)kostkę cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek. W garnku zagotować wodę, dodać ½ łyżki soli. Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić. Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) * Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela
My Culinary Artudka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3. Robimy ciasto(...)smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: mała, młoda cukinia, a jeśli starsza to wydrążyć środek z pestkami pomidory sól, olej, pieprz ewentualnie żółty, starty ser około 5 dag mąka i bułka tarta Przygotowanie : Cukinie i pomidory umyć, jeśli cukinia ma twardą skórę to obrać Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić twardy " głąb " -jeśli taki jest Cukinie pokroić w plastry, jeśli ma w środku grube(...)grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy je w bułce tartej - nie należy smażyć pomidorów długo , tylko do zrumienienia bułki z obydwu stron Usmażoną cukinię wykładamy na talerz , na nią kładziemy plaster pomidora ( dopiero teraz solimy go do smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam
Proste Potrawyprzyprawy: tymianek, czosnek, bazylia, chili, zioła dalmatyńskie, pieprz, sól żółty ser do posypania Makaron z Kurczakiem i Szpinakiem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w ok. 2 łyżkach oleju z dodatkiem przypraw (po ok. pół łyżeczki). Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy kawałki kurczaka na rozgrzanym oleju (do momentu zrumienienia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu(...)konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy kawałki kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym serem. Moje posty
Słodka Stronaskórki 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 300 g sera ( użyłam goudy) 1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki(...)albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. Smacznego
Niezły MłynekBardzo lubię smażyć naleśniki, im więcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem. Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami . Posypane sezamem i skropione miodem(...)ponadto: 450 g masła orzechowego 3 banany 1/2 szklanki czarnego sezamu 1/2 szklanki białego, prażonego sezamu miód Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy razem w jednej misce na jednolity płyn. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane. Każdy placek smarujemy
Moja smaczna kuchniasłoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone 2 cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki(...)świeżym czosnkiem. Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster sera, ogórki, pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami. Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym
Trzeci talerz