smażony ser - 3789 przepisów (strona:116/253)

Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 117

garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę odparować, dodać śmietankę i całość gotować około 5 minut do momentu zgęstnienia. W osobnym

Wino Francja Kuchnia
Tarta z łososiem i szpinakiem 181

Jest wtedy jednak ryzyko że tarta nadmiernie urośnie.) Farsz: 250 g mrożonego szpinaku 100 g wędzonego łososia 250 g sera mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 50 g drobno startego parmezanu kilka ziaren czerwonego pieprzu łyżka oleju do smażenia Szpinak podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). W momencie kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól

Bullio
Czekoladowy omlet serowy z twarożkiem, migdałami i żurawiną 129

twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego migdały suszona żurawina   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka z kurczakiem + film 152

pojemności 2,4 l             2 torebki ryżu podwójny filet z kurczaka cebula puszka kukurydzy 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy 10 dag żółtego sera sól pieprz bazylia suszona ostra papryka w proszku przepis Ryż gotujemy. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałeczki(...)zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem

Smakowite Dania
Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki 304

kurczaka kroimy w poprzek, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy plaster sera gouda, kawałek sera camembert i posiekaną natkę pietruszki. Ściśle zwijamy w rulon. Każdą roladkę obtaczamy w osolonym rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni z niewielką ilością oleju. Z podanej porcji wyszło mi 8 roladek

VioletoweKucharzenie
Zapiekanki z pieczarkami 195

drobno pokrojoną cebulą , całość solę do smaku.. Smażę do momentu aż woda całkiem odparuje. Bagietki przecinam na połówki i każdą dzielą na trzy ( z jednej bagietki mam 6 porcji) Każdą kromkę smaruję cieniutko masłem i zapiekam około 5 minut w 180 st C Na podpieczone układam plasterki sera żółtego, na ser wykładam pieczarki, posypuje delikatnie pieprzem i papryką , ewentualnie

Takie tam pichcenie
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 195

posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki pieczarkowo-serowe 221

mnie Przyprawa do mięs Knorr) 1. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, posolić, poddusić chwilkę do miękkości. 2. Mięso i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. 3. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na złoto (ok 7 min z każdej strony

Kto ugości moich gości?
Jajeczka sadzone na bogato :) 70

francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z  jednej papryczki chili, i smażymy na średnim ogniu- przyprawiamy odrobiną soli czosnkowej, pieprzem i świeżo zmieloną mieszanką indyjskiej przyprawy

ClauditteMissCooking
Kotleciki ziemniaczane z białym serem 150

pieprz szczypta kardamonu szczypta tymianku bułka tarta pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu, aż kotleciki się ładnie zrumienią. Pieczarki obrać, pokroić u mnie w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę

Gaździnka warzy
Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem 442

naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem. 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 30 stopni. 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko

Szefowa kuchni
Kanapeczki smażone z jajkiem i szynką szwarcwaldzką 251

łyżką mleka, doprawiamy solą i pieprzem; maczamy kromki i wykładamy na talerz. 2. Na 6 kromkach kładziemy plastry sera, na to kładziemy kolejne 6 kromek. Każdą kanapeczkę zawijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. 3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kanapeczki smażymy z każdej strony ok 3 minuty na złoty kolor (nie zapominamy o bokach!). Przekładamy na talerze i podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Tradycyjne ruskie pierogi 172

Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 182

sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Szparagom odrywamy końcówki

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 152

świeżego szpinaku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół ok. 300 g półtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju  Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać, dodając pod koniec smażenia razem z ziołami do pizzy. Następnie dodać

Czerwień i błękit
689. Idealne serniczki z patelni, z ricotty. 135

obtoczenia płaska łyżeczka kaszy manny jajko coś do posłodzenia aromat, szczypta soli  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ser, jajko i mąkę kokosową mieszamy i odstawiamy na trochę do lodówki(ja to zrobiłam wieczorem). Dodajemy resztę składników i smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni (lekko przetartej masłem/oliwą/olejem).* Przewracamy na drugą stronę.  *smażymy na małym/średnim ogniu

More food, love and dreams
Placki z dyni i twarogu. 130

rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek. Jeśli  jest za rzadki dodajemy trochę mąki. Placki obsuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem

W kuchennym oknie Ewy
Soczysty kurczak 149

Składniki: 1 duża pierś kurczaka, 1 kostka rosołowa Knorr, 3 łyżki oliwy. dekoracja: pomidor sałata lodowa oliwki czarne ser solankowy PRZYGOTOWANIE:  Tak niewiele potrzeba by kurczak był soczysty. Kostkę rozcieramy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy nią pierś kurczaka. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do lekkiego przyrumienienia się kurczaczka

Aga w kuchni
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 189

domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie  z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki serowe 145

tniemy w plastry  centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej, po czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu

Kolizje Smaków
Pierogi Ruskie 366

będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy do masy serowo - ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Niezły Młynek
Kolorowe ryżowe kotleciki 166

ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce w wodzie, inaczej ryż klei się i nie pozwala na dobre

Pasja Smaku
Devolay z piersi kurczaka 269

smaku. Ser pokroic na grube paski , koperek drobno posiekac i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu

Słodkości i nie tylko
Sernik wiedeński puszysty 166

Wypiek ten do najtańszych nie należy  ale  naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: ·          1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego ·          10 jajek ·          250 g masła lub margaryny(...)cukier waniliowy 16 g ·          1 szklanka Rodzynek lub żurawiny ·          1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy) ·          Tłuszcz do smarowania tortownicy ·          2 łyżki

Na słodko lub wytrawnie
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 232

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy na całość połowę ciastka naleśnikowego, smażymy na złoto. To samo robimy z pozostałym ciastem. Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą. Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety. Podsmażamy na złoto na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni grillowej. Podajemy gorące! Ser fantastycznie się ciągnie!!! Smacznego! __________________________________________________________________________________________ COŚ O PATELNI ( informacja ze strony ) POWIERZCHNIA

Ostra na Słodko
Ażurkowe Naleśniki 161

naleśniki: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby(...)patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron, po czym przekładamy na talerz. Usmażone naleśniki  składamy na pół i zwijamy, lub zwijamy bez uprzedniego składania i szprycą wciskamy w szpary zmiksowany ser biały z cukrem. Ja na wierzch ułożyłam malutkie kleksiki z musu truskawkowego, którego przepis znajdziecie

Blondynka Gotuje
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 385

wtedy zapiec.  Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie.... Składniki: 400g  mięsa mielonego  2 woreczki ryżu  kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry 300g pieczarek  ser żółty bądź mozzarella  1 cebula 1 ząbek czosnku  majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz  olej do podsmażenia Wykonanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na oleju zeszklić drobno(...)majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min

Walijskie Pichcenie
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 192

waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g masła/margaryny 2 jajka do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar ) do posypania: cukier puder Wykonanie: Twaróg zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa na drobnej siatce. Ja jednak  oszczędzając czas, wybieram taki ser twarogowy, który nie wymaga mielenia ( np. z Biedronki ). Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem

kolorowotorcikowo
Burgery wołowe z jalapeno i wasabi 176

soczyste. Trzeba po prostu stan wysmażenia kontrolować, na każdej patelni trochę inaczej się smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej.  A tutaj linki do przepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g  mielonej wołowiny(...)cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki.   Uformować 6 niewielkich burgerów.  Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi

Stare Gary
Bliny z sałatką warzywną 234

Składniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki, sól(...)około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem

Gorący kąsek
Quesadilla z kurczakiem 165

serem –  pikantne skrzydełka z kurczaka –  chilli con carne –  pad thai z kurczakiem –  tacos ze stekiem Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji:  2 Składniki: – 1 pierś z kurczaka – mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 2 łyżki oleju do smażenia – 1/3 szklanki(...)kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C a blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż jedną tortillę, posyp ją połową sera, a na serze rozłóż grillowanego kurczaka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj resztę sera

nietylkopasta.pl
Tarta z grzybami leśnymi 153

sól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy  na maśle indyka(...)pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy i wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i  pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Pieczarki faszerowane 130

konserwowego łyżeczka oliwy suszona zielona pietruszka pieprz sól 1 jajko plasterek sera żółtego Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek oraz groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie  przygotowany farsz nakładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki