pomysł wypróbowania wojskowych racji żywnościowych z różnych krajów . Jedna z racji armii USA , tak zwana MRE zawierała właśnie taki zestaw . Czyli pachnący wędzonką , wołowy gulasz i ziemniaki z serem cheddar .. Chłopcom tak zasmakowało , że poprosili o to żebym wykonała podróbkę . Udało się smak pasował w 100 % do oryginału , a wizualnie było lepiej Naprawdę ciekawy i smaczny pomysł na obiad , choć(...)łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego sól , pieprz do smaku smalec wołowy do smażenia ( można zastąpić wieprzowym jeśli nie macie wyjścia ) 1 łyżka mąki kartoflanki , zmieszanej z wodą do zagęszczenia sosu ziemniaki : 0,6 kg młodych , małych ziemniaków 2 paczki sera topionego w plastrach , cheddar ( hohland , laktima lub inny ) sól do smaku Mięso kroimy na małe kawałki , boczek
Ogrodnik w podróżyużyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule na piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło. Gdy woda się(...)Dodaję słoiczek przecieru i trochę wody. Wsypuję cukier, przyprawy i duszę kolejne 5 min. Wyciągam makaron z wody prosto na talerze, dodaję sos i posypuję serem. Smacznego
W kuchni bez szafekMagda Kurczak najpierw smażony a następnie duszony w sosie pełnym smakowitych dodatków to patent na jednogarnkowy, szybki obiad. Często przyrządzam kurczaka w przeróżnych sosach, bo dzięki temu pozostaje soczysty i przechodzi smakami z sosu. W tej wersji wszystko skąpane jest w kremowym czosnkowo-szpinakowo-pieczarkowym sosie, który świetnie sprawdza się do makaronu – tak lubię go najbardziej. Składniki(...)rozsypujemy równomiernie mąkę – smażymy mąkę, mieszając rózgą, aż stanie się złocista. Do tego, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo bulion – taki sos zacznie szybko gęstnieć, polecam robić to na średnim ogniu. Następnie, dolewamy do tego kremówkę i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy szpinak i dusimy aż zwiędnie. Do sosu wrzucamy starty ser oraz pieczarki, doprawiamy wszystko
Smaczna Stronasojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą, filety, 1/2 kaszy, pokruszony drobno ser feta. 5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut
Szefowa kuchniLazur... ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale... Składniki: ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni) 1 szalotka 150 g pieczarek 50 g sera Lazur po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki posiekanej świeżej(...)grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować
Czerwień i błękitDrób i ser...dwa składniki które moi synowie mogą jeść codziennie...połączyłam te dwa smaki... wyszło pysznie Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie opakowanie 150 g tartej mozzarelli 1 opakowanie 5 sztuk małych gołek zakopiańskich Mlekovita olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami. Na każdy płat
Z Majeczką w kuchnisól i pieprz do smaku 100g mąki 100-150ml gazowanej wody olej do smażenia Ocet podgrzewamy w rondelku do mometu aż zacznie gęstnieć- wtedy zdejmujemy go z ognia i zostawiamy na potem. Kwiaty płuczemy i kładziemy na papierowym ręczniku do osuszenia. Ser mieszamy z sokiem z limonki, drobno posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wody wsypujemy stopniowo mąkę- przesiewamy(...)podobno są niesmaczne. Przez powstały otwór nadziewamy kwiaty masą serową. Jeśli kwiaty były rozwinięte, górne końcówki płatków skręcamy, tak, żeby masa nie uciekła. Nadziane dokładnie maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty. Gotowe danie serwujemy na ciepło, na liściach sałaty lodowej, skropione sosem z octu balsamicznego. Mnie kombinacja smaków wprawiła w zachwyt, dodatkowo cała
les mirabellesmiseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku. Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać. Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący
Gospodyni Miejskapapryki 4 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 cytryny 175 g łagodnego sera koziego ( kruszącego się, nie do smarowania ) kilka gałązek oregano sól, pieprz do podania: wykałaczki Przygotowanie: Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek 6 tortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę i przyprawy (słodką paprykę, cynamon, kmin). Zamieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając często, aby mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić solą. Zalać wszystko pomidorami i na wolnym(...)chwilę pogotować razem. Wystudzić. Nadziewać farszem tortille i układać je w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym cheddarem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na kilka minut aby ser się roztopił, a tortille lekko zezłociły
Kulinarne Inspiracjeosób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu ( typu greckiego) 2 średnie pomidory 10 zielonych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz garść świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Pomidory myjemy, kroimy(...)wszystko solą, pieprze, papryką słodką, chilli i oregano. Dolewamy masę jajeczną. Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Upieczoną frittatę posypujemy rukolą i pokruszonym serem feta. Smacznego
kulinarnyJagroszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować, gdy pierwszy naleśnik nie wyjdzie... kolejne(...)strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzysuszone w paskach, kapary i oliwki w plasterkach. Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego
Moniki Smakołykiwystudzić do warzyw dodać pozostałe składniki (bez oleju): pokrojone cebule, wyciśnięte ząbki czosnku, kucharka, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, ser mozzarella, wszystko ręką dokładnie wyrobić, odstawić na 15 minut formować około 1 cm grubości kotlety, na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy kotlety można podać np. z mizerią lub z czym się
W Mojej Kuchni Lubięmiodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód(...)pomidorowym smakiem. W tym czasie szykuję 'wkładkę mięsną". Stłuczonego kotlecika posypanego przyprawami (patrz: skład niespodzianki) smażę na odrobinie oleju z wcześniej uduszoną cebulą. Warzywa wstawiam bez przykrycia do piekarnika. Gdy już są ciepłe, kładę na nie uduszoną pierś. Przykrywam plastrami mozzarelli i startym serem. Zapiekam do rozpuszczenia sera. Wykładam łopatką. Obok wykładam resztę warzyw i polewam powstałym sosem pomidorowo - warzywnym
Kuchnia po mojemu