serem – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – pad thai z kurczakiem – tacos ze stekiem Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1 pierś z kurczaka – mieszanka przypraw: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrego chilli, pół łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 2 łyżki oleju do smażenia – 1/3 szklanki(...)kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C a blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż jedną tortillę, posyp ją połową sera, a na serze rozłóż grillowanego kurczaka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj resztę sera
nietylkopasta.plsól do smaku ser do posypania (użyłam goudy) Przygotowanie: Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na patelni smażymy na maśle indyka(...)pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy i wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut. Smacznego
Niezły Młynekkonserwowego łyżeczka oliwy suszona zielona pietruszka pieprz sól 1 jajko plasterek sera żółtego Z pieczarek odcinamy nóżki i drobno je (tz nóżki kroimy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojonego pora z pokrojonymi nóżkami pieczarek oraz groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie przygotowany farsz nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorowego 300 g pieczarek mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 100-150 g sera żółtego 3 pomidory pół główki sałaty lodowej 250-300 g jogurtu typu greckiego 3-4 łyżki majonezu chipsy tortilla ostre sól, pieprz, papryka ostra, oregano olej i masło do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć(...)Pieczarki pokroić na póplasterki i lekko zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia. Pomidory pokroić w drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i przepłukać. Sałatę cienko poszatkować, posiekać i ułożyć
Pieguskowa Kuchniapodwójna pierś kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę i różyczki brokuła (obgotowane w osolonej
Aga w kuchnikapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników(...)minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć go na patelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu
Świat Domowej Kuchniprzyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem(...)podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy. Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się
Mania GotowaniaDziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki(...)zwięzłym , niezbyt tłustym mięsie 3 - 4 kulki szpinaku liściastego mrożonego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany 12-18% 1-2 łyżki masła 3-4 łyżki tartego sera żółtego sól, pieprz szczypta Vegety kilka plasterków cebuli Przygotowanie: Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obkładamy plastrami cebuli. Solimy, pieprzymy, oprószamy szczyptą przyprawy typu Vegeta i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu
Kuchnia po mojemuszczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy ( może być zwykła feta) oliwki czarne i zielone
Gosia gotujeBabkę ziemniaczana z boczkiem Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany(...)lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia, pieczemy w 180 stopni z termoobiegiem, aż się placek ze złoci- ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie. Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek. Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. The post Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa mielonego, suszona bazylia do podania: parmezan i liście bazylii lub żółty tarty ser i natka z tymiankiem Przygotowanie: Czosnek i cebulę siekam drobno, przesmażam na oliwie, dodaję posiekane suszone pomidory oraz mięso. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję groszek i kukurydzę, smażę kilkanaście minut do gotowości mięsa, mieszam co jakiś czas. Doprawiam lekko, dodaję passatę, przyprawiam do smaku(...)mięsnym farszem z patelni. Pod wpływem temperatury makaron jeszcze dochodzi. Warto uprzednio skrócić jego czas gotowania, by zwyczajnie się nie rozgotował w gotowym daniu. Podaję z tartym drobno serem i świeżym zielonym, najczęściej posiekaną bazylią i/lub natką – smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżki masła 500 ml mleka ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego startego płaty lasagne Sposób wykonania farszu mięsnego: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać(...)wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego sera i całość polać odrobiną sosu beszamelowego. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę, ułożyć kolejne płaty i powtórzyć wszystkie czynności tak jak w warstwie pierwszej ( u mnie wyszły 4 warstwy). Na końcu
Na słodko lub wytrawnieodrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem. Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny
Walijskie Pichcenietutaj ) Sos beszamelowy: - 40 g masła - 60 g mąki pszennej - pół litra mleka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat(...)Trzecią warstwą jest sos beszamelowy. Wylewamy go na płaty makaronu. Składników powinno wystarczyć nam na jeszcze dwie warstwy sosu bolońskiego i dwie sosu beszamelowego. Wierzch lasagne posypujemy obficie tartym serem żółtym, całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy lasagne na około 10 minut by "odpoczęła". Następnie kroimy na porcje i podajemy. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniminut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na blacie kuchennym umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie(...)półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy
Kolizje Smaków