smażony ser - 3789 przepisów (strona:128/253)

Faszerowane pomidory 164

papryka; mała czerwona papryka, pół czerwonej cebuli; pierś z kurczaka; Pomysł na Papirus Winiary - kurczak w ziołach prowansalskich lub 2 łyżki oliwy i łyżka ziół prowansalskich; ok. 80 g sera camembert; sol, pieprz, zioła prowansalskie, carry. Ryż gotujemy na parze - czyli: bardzo dokładnie go płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, carry i zioła. Doprowadzamy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu lub oliwą smarujemy kurczaka i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na patelni i kroimy w paski, mieszamy z gotowym ryżem i warzywami. Do środka pomidorów wkładamy po plastrze camemberta, a później wkładamy ryż z warzywami i kurczakiem. Na wierzch układamy kilka kawałków sera. Tak przygotowane pomidory układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze

Miksturownik
Muszle nadziewane szpinakiem i mięsem pod beszamelem 297

cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa. Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej(...)mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos  nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje przez ok. 3-5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i układamy na nim nadziane muszle. Następnie polewamy pozostałym sosem i ścieramy na to ser. Zapiekamy w temp

Delicious Titbits
Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą 186

ząbki czosnku olej sól, pieprz, bazylia 3 jajka 150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski) ok. 400 g kiełbasy   Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać(...)końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Cukinie obieramy, oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej

Słodka Strona
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 162

talerz i posypujemy je startym lub roztartym w palcach serem solankowym, a jeśli uda się Wam go zdobyć, to najlepiej oryginalnym serem sirene. Nie dosalamy dodatkowo frytek, gdyż ser jest wystarczająco słony. :) Te pyszne kotleciki były podawane w naszym hotelu, były tak pyszne, że nie przeszkadzało nam, że podawano je właściwie codziennie, bo mimo to zawsze decydowaliśmy się je jeść(...)przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie! Żałuję, że nie udało mi się zdobyć nigdzie sera sirene, który jest absolutnie wyśmienity. Wygląda trochę jak nasz biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo

Cooking Monster
Zapiekanka ziemniaczana. 146

śmietany   200 g sera żółtego   sól, pieprz, bazylia   1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiedy będą gotowe odlewamy wodę i odstawiamy je do wystygnięcia. Parówki kroimy na plasterki, a cebulę siekamy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy parówki, smażymy około 5 minut(...)Kolejno dorzucamy do nich cebulę i dalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut

Symfonia smakowa
Tortilla - no to Twister 917

Wiem co jem! Niby fast food ale bez chemii. Składniki: jedna pierś kurczaka pomidor sałata ser ogórek cebula woda Panierka: szklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego(...)panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni.  Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego  w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko

Niezły Młynek
Kotlety mielone z cukinii 141

mielone z cukinii... Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz. A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia. Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego. Zapraszam!   Składniki: 1 duża cukinia; 100 g startego sera mozzarella; 1 jajo; 1 duża, zwykła bułka; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej; Bułka tarta. Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia. Kotlety z cukinii są bardzo delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 9 kotletów. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem. Bułka na kotlety może być czerstwa. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 160

płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj(...)patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, botwinkę i czosnek. Smaż aż liście zwiędną. Podlej warzywa chlustem octu balsamicznego (1-2 łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe.  Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita

Chilli Czosnek i Oliwa
Drodzy Państwo magia się dzieje! 254

mały sos do tacos (ja kupiłam w Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam!  Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki(...)wędzoną (ok 1-1,5 łyżki), papryką słodką (ok 1 łyżki) i rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry (ok 10 ziaren). Smażymy, smażymy, mieszamy ok 5 min. Gdy mięso się smaży robimy sałatkę. Drobno kroimy sałatę (wiem, wiem sałaty nie powinno się kroić ale tutaj jest to całkowicie uzasadnione z resztą to piątek!) i kolendrę. Wykładamy na talerz i ręką dokładnie

Brzuszki Łakomczuszki
Zapiekanka wszystko co mam 122

mielonego 8 dużych pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 6 pomidorów suszonych w  oliwie 1 duża cebula  1 kulka mozzarelli około szklanki sera żółtego startego około 6 plasterków sera zółtego Vegeta , pieprz do smaku Przyprawa pomidor, czosnek , bazylia Piątnica około 3 łyżek 3 łyżki szczypiorku    Piątnica 2 łyżki ziół prowansalskich   Piątnica  3 łyżki oliwy(...)dodać mięso , pieczarki , cebulę , pomidory  i  przyprawy. Smażyć na małym ogniu  około 10 minut. Do dużej miski przełożyć makaron , dodać przestudzone i usmażone mięso z pieczarkami. Z fasoli odlać zalewę i również dodać do reszty składników. Mozzarellę pokroić w kostkę i dodać razem ze startym żółtym serem do makaronu. Wszystkie składniki wymieszać , dodać szczypiorek , przyprawić jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Sandwicz z grillowanego bakłażana z tygrysim pomidorem. 113

łyżka oregano świeżego sól, pieprz Wierzch-pianka. 1 białko 2 łyżki sera pecorino romano 1 pomidor tygrysi Wykonanie. Bakłażan pokroić na 6 plastrów, posolić i odstawić na 1/2h. Opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i grillować z obu stron około 5min. Masło stopić ,dodać posiekaną cebulkę i smażyć 1 minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, gotować i mieszać(...)Przykryć drugim plastrem bakłażana. Pomidor tygrysi pokroić w plastry, posypać solą i pieprzem i ułożyć na sandwiczach.. Białko ubić z solą. Pianę wyłożyć na pomidory i posypać suto serem pecorino romano. Sandwicze zapiekać, aż ser się stopi i zrumieni, a pianka zetnie. Całość posypać listkami oregano. Rada. Pomidory tygrysie, czarne, mają delikatny ,słodkawy smak i świetnie współgrają z sufletowym

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 245

który się z niego wytopił,  smażymy do miękkości  pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, doprawiając mięso solą i pieprzem. Studzimy. Dymkę i obrane papryki kroimy w kostkę. Wszystko łączymy w jednej misce, mieszamy. Sos: Majonez ucieramy ze słodka śmietanką sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy drobno starty twardy ser owczy, mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem

Wanilia i Kardamon
Placuszki drobiowe 152

Oczyszczony por pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać, wrzucić do mięsa. Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser. Wbić jajka, dodać mąkę, majonez oraz musztardę, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron na złoto po ok. 2-3 minuty. Podawać na ciepło np. z gotowanymi ziemniakami

Simply Food
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 237

dwóch osób:   600 g ziemniaków 200 g wędzonego podgardla 50 g wędzonego boczku olej do smażenia   sos: 1 duża cebula 1 łyżeczka vegety 150 ml śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła pieprz   100 g żółtego sera opcjonalnie można dodatkowo użyć sera typu feta. koperek do posypania   Ziemniaki obrać i ugotować

Jadło i czytadło
Obiad za 10 zł Czyli Ziemniaczano Warzywne Kotlety 1270

szparagowa, kalarepa, marchew, por) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera) 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę) mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej) olej do smażenia 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy

Gotowanie...to proste !