temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie jedna cukinia 200 gram filetu z łososia pieprz cebulka ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej odrobina chili w płatkach łyżka oliwy z oliwek Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko(...)dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować
Mango Papajatyle pary w rękach :) Mycie naczyń - miękka gąbka wystarczy. Naprawdę. Szorować tylko trzeba zacieki na spodniej części na patelni grillowej, a to przez to, że jak smażymy tłuste kawałki to podczas grillowania odlewamy tłuszcz. Jednak ta czynność nie wymaga od nas nadprzyrodzonych mocy. Po prostu myjka z tą bardziej szorstką stroną, trochę płynu do naczyń i do dzieła. Moje(...)głęboką wodę i grillowałam szaszłyki z żółtym serem i ser mimo długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko nie przywierał i nie przypalał się w woku. Z tą serią możemy się zagapić podczas smażenia i gotowania, zamyślić, bo zanim nam się coś przypali
Blondynka Gotujeokazję. Serdecznie zapraszam. :)! Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych 2 piersi z kurczaka ok. 150-200g boczku pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku ser żółty (można pomieszać z parmezanem) ok. 200 ml śmietany 50g masła sól, pieprz, papryka, chili, oliwa Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego(...)podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek. Dodaję do zapiekanki. Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym ze śmietaną. Zapiekam na złoty
UgotujmyTo.plmuszle 150g sera mozzarella 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki zimnego mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone(...)Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę posypać serem
Amatorka kuchennaserem , do tego polane przepysznymi jagodami , zapraszam serdecznie . Składniki ( na cisto naleśnikowe ) 1 kg mąki 1 litr mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie Do miski dodaję mąką , mleko ,jajka ,oraz sól ,wszystko bardzo dokładnie mieszam , kiedy ciasto mam już przygotowane odstawiam na pół godzinki . Po naszym czasie smażę naleśniki(...)ricotta , dodaję cukier, cynamon , oraz ziarenka wanilii , wszystko dokładnie mieszam . Kiedy mamy gotowy farsz , następnie wykładam farsz na naleśnika rozsmarowuję , zawijam w trójkąt . Jak już mam wszystkie naleśniki przełożone serem , to możemy odsmażyć na masełku i polać rozgniecionymi jagodami , i gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakrozmrożonego 3-4 minuty smażymy. Dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka kroimy w paseczki lub mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem , a jeśli ktoś lubi to warto przyprawić go kurkumą będzie mieć wtedy ciekawszy smak ( polecane przez Martę ;-) ) Pomidory kroimy w większe kawałki , a ser fetę w kosteczkę. Śmietanę
Cukier&Pudercebula, obierz i drobno posiekaj oliwa i masło dosmażenia, sporo sól, czarny pieprz suszona zielona pietruszka 125 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) garść startego drobno parmezanu lub innego sera Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C gdy osiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło się po nim równomiernie, w międzyczasie przyszykuj zapiekankę ugotuj(...)małym ogniu (cebula zeszkli się wcześniej, ale jej dłuższe smażenie sprawi, że stanie się bardzo aromatyczna - nie pozwól, żeby zbrązowiała) natłuść naczynie żaroodporne oliwą ułóż składniki warstwami, jak na zdjęciach poniżej całość zalej śmietaną i wstaw do piekarnika na 30 minut po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp startym serem i wstaw jeszcze na ok. 10 minut, aż ser roztopi
Szybko Szybkowarrzadko się z nim widzę. Ale się nie rozckliwiam i jedziemy z churrosami! Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można jeść same, ale głównie podawane(...)Urugwaju spożywa się je na wytrawnie z ciągnącym się roztopionym serem. Przepis na CHURRSOS (według szefa kuchni Maciej Wawryniuk) - 200 ml wody - 100 g masła - 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - od 4 do 6 jaj kurzych (ja użyłam 4 sztuki rozmiar L) - 1 litr oleju do smażenia ponadto: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki
SMYKWKUCHNIśrednia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy(...)cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku
Moniki Smakołykipodania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy(...)ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz 50 gram rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana kroimy wzdłuż, w plastry o grubości 3 mm. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie
Mango Papajaząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować
Czerwień i błękittwardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka do dekoracji 8 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty(...)sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz suszonego, zajmie Ci to ok. 10 minut. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy
Chilli Czosnek i Oliwatymczasem zapraszam na rybę! Składniki: 1 duży filet z dorsza 1 por zioła prowansalskie sól, pieprz olej gałka muszkatołowa 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka mleka ser żółty masło do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. 2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika(...)beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę
Kuchnia domowa Anikulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz(...)mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała szynka, jajka i mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym serem. Naczynie przykryć folią aluminiowa (matową strona na zewnątrz) i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta aby sprawdzić
Złote przepisy