podania Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy(...)ricotty, gruszki i orzechów Składniki: 1 bakłażan 150 gram sera ricotta 3/4 gruszki garść orzechów włoskich łyżeczka miodu sok z 1/4 limonki sól pieprz 50 gram rukoli 2 łyżki oliwy z oliwek Bakłażana kroimy wzdłuż, w plastry o grubości 3 mm. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie
Mango Papajaząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować
Czerwień i błękittwardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka do dekoracji 8 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę i dobrze posól. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe i smaż delikatnie mieszając przez 2-3 minuty(...)sprawdź informację na opakowaniu), jeżeli używasz suszonego, zajmie Ci to ok. 10 minut. Odcedź makaron i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Przełóż na półmisek, udekoruj listkami bazylii i podawaj od razu. Gino proponuje do tej potrawy
Chilli Czosnek i Oliwatymczasem zapraszam na rybę! Składniki: 1 duży filet z dorsza 1 por zioła prowansalskie sól, pieprz olej gałka muszkatołowa 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka mleka ser żółty masło do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. 2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika(...)beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę
Kuchnia domowa Anikulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz(...)mozzarella. Powtórzyć czynność po raz trzeci, ciasto, dwie chochle sosu, pozostała szynka, jajka i mozzarella. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę makaronowego ciasta, polać pozostałym sosem i posypać startym żółtym serem. Naczynie przykryć folią aluminiowa (matową strona na zewnątrz) i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zdjąć folię i przebić nożem wszystkie warstwy ciasta aby sprawdzić
Złote przepisysposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko sadzone, które ułożymy na samą górę tostu z obsmażonymi plastrami szynki. Oprószamy całość niewielką ilością soli i pieprzu. II śniadanie Kromka pieczywa pełnoziarnistego z białym serem i pół papryki Obiad Pieczony boczek Naturrino na musie z jabłek, szpinak, ziemniaki puree z sosem tymiankowym Składniki
karmelowycebula zmięknie dodać posiekany czosnek a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor. zastawa
królestwo garówmieszamy i odstawiamy na bok. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę puree, następnie kładziemy piersi kurczaka, na których układamy pokrojonego pomidora, a na nim plastry sera mozzarella. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i zapiekamy około 15 minut. Jednego
Kredowe Menudelikatnie je rozbić. Wszystkie posolić, popieprzyć i posmarować cienko musztardą. Na środek wyłożyć paprykę i żółty ser i zwinąć w roladki. Każdą z zewnątrz owinąć plastrami boczku. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladki z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość bulionem i doprawić do smaku solą, pieprzem
Kuchnia w opałachminut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet
mojewypiekiinietylkokostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. 4. Jajka rozkłócamy. 5. Mieszamy razem płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki tartej. 5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego
Kuchnia domowa Anibiałek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!!! Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :) Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam: Kotlety drobiowe z papryką i serem
Kuchnia domowa Anidrobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa, ser i salami dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy maxymalnie! ( pamiętajmy , że jakośc gofrów w dużym stopniu zależy od jakości gofrownicy! ). Ciasto wylewamy porcjami i smażymy ok. 8-10 minut. Ok. 2 minutki przed końcem smażenia gofrownicę uchylamy na kilka sekund! Przed
Ostra na SłodkoKukurydziane naleśniki* z bananowa ricottą i dżemem z owoców leśnych *z mąki kukurydzianej, smażone na maśle O ile same naleśniki nie podbiły mojego serca, tak nadzienie
More food, love and dreams