gorgonzoli pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 3 plastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora
Weekendy w domu i ogrodzietrzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki z sosem wielowarzywnym(...)Składniki : 3 małe cukinie 2 jajka 2-3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 200 g 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii 3 rzodkiewki czerwona papryka w proszku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób
Gosia gotujekoncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa; - 0,5 szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól
dom-agi.plszklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka (surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofianapieczenia warzyw, kanie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na maśle, pod koniec posypując solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem. Znacie smak kani? Lubicie
Zofianakotlety nie będą się dobrze formułować, a także będą się rozwalać podczas smażenia. Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz. Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów. Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno
Gospodyni Miejskapokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie. Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola. Na wytworną przystawkę proponuję ser z karmelizowaną pigwą. Oczywiście jest
Kulinarny karnet Christopheraposolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków. Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa i zalać jajkami. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut
Kulinarny karnet Christopheraposmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku. Całość zrolować, zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry polędwicę nabić po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole
Kulinarny karnet Christopheraosób: 2-3 pomidory 15-20 dag chudego białego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki
Apetyczna babeczkaminutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku. Migdały grubo posiekać. Dodać do jabłek - wymieszać. W kokilkach lub blasze do muffinek umieścić płaty makaronu formując koszyczki. Piec w 170 stopniach 10-12 minut. Wyjąć, ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym. Makaronowe koszyczki napełnić jabłkami
kolorowotorcikowoświeżego łososia (część środkowa) 400 g szpinaku (może być mrożony) 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Łososia pozbawiam skóry, kroję na osiem równych kawałków. Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzucam do rondelka. Kiedy zacznie się smażyć, dodaję zmiażdżony, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozdrobnioną fetę. Duszę razem
W kuchni Karmel-itkiKotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu
Słodkości i nie tylkoplasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy 1 chochelkę masy ( 1 chochelka = 1 naleśnik). Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość(...)Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy. Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką z pokrojonym w drobne paseczki serem, obsypujemy posiekanym czosnkiem. Umieszczamy naczynie do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z funkcją termo obieg na 10-15 minut. Smacznego
ClauditteMissCookingżółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso(...)mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos. Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz ogromnych ilości oregano i bazylii. Po jakiś 5 minutach wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy odsączony
Kolizje Smaków