smażony ser - 3789 przepisów (strona:147/253)

Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 126

kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe sól, pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki

Mój Smak na Życie
Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 291

opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie  makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron

Luźna Kuchnia
Omlet z pomidorami 122

każdym kęsem... Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony! Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym serem feta- dodaje ciekawego posmaku

Gotowanie to kochanie
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 180

Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na każdy płat

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki pizzowe 183

proszku do pieczenia ok 1 szklanka wody sól Sposób wykonania: 1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. 3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę. 4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku. 5. Smażyć jak z obu stron na rumiano. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z cynamonowym serem 154

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo

Kredowe Menu
Quesadillas z papryczką chilli, kukurydzą i oliwkami 188

kolendry, doprawiamy słodką papryką. 2. Na połowę 1 tortilli kładziemy 50 g sera żółtego i 1/3 naszej mieszanki. Składamy na pół. Powtarzamy z pozostałymi dwiema tortillami.  3. Rozgrzewamy mocno patelnię (bez tłuszczu!). Moczymy ręce wodą i zwilżamy nasze quesadille.. Kładziemy je na patelni i smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i podajemy z kwaśną

My Culinary Art
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 261

używa ściereczki kuchennej zamiast pieluchy. Obie metody są skuteczne :) Odciśnięte ziemniaki mieszamy z serem pokrojonym w kostkę oraz masą jajeczną. Dodajemy śmietany w takiej ilości aby masa nabrała „konsystencji surówki coleslaw”. Rozgrzewamy patelnie wraz z masłem i olejem. Nakładamy chochelką małe placki i dociskamy je lekko. Smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a później przewracamy je na drugą

Kolizje Smaków
NEW IN! I grecka uczta 210

Chwalę się! Za fantastyczną cenę udało mi się nabyć tacę do smażenia, pieczenia etc. Jedyne 5 noków.  Głupi to ma szczęście.  Na pierwszy teflon

bastalena
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka 151

słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć pokrojone składniki do miski, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania.  Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż z warzywami

Pasja Smaku
Zapiekanka mięsno makaronowa 632

łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz  papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie:  Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie

Ala piecze i gotuje
Zapiekane placki ziemniaczane 178

niego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1.        Pieczarki pokroić

Fabryka pomysłów
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 215

gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz ziołowy, sól olej rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję(...)doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem.  Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce.  Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam

W kuchni Karmel-itki
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 288

zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz 1  szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dosłownie szczypta soli   2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju (ja dodałam(...)się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka     Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto:  Nastawiamy

Kitchens Alphabet
Zapiekanka po królewsku 8421

Produkty potrzebne: ziemniaki 8Sztuk (ugotowane) ogórek 1/2Sztuki (połowa świeżego) sól 2 szypty oregano do posypania pieprz czarny do posypania papryka mielona do posypania ser żółty 6Plastrów czosnek 5 Ząbków  jogurt naturalny 400Mililitrów śmietana 12%  200Mililitrów olej do zalania ziemniaków mięso mielone wołowe 500Gramów kukurydza z puszki 1/2Puszki cebula1 Sztuka Sposób przygotowania; 1.  Zaczynamy od sosu, ponieważ(...)naczynie 4.  Smażymy na patelni do uzyskania koloru mięso przyprawiając odrobinką soli, do smaku papryki i pieprzu, gdy to zrobimy wrzucamy na nasze ziemniaczki. 5.  Odkręcamy kukurydzę, odlewamy wodę i wrzucamy do naszego naczynia z pokrojoną cebulą w paseczki ( łódki). przyprawiamy przyprawami no i wlewamy nasz sos grecki. 6.  Na koniec kładziemy plastry sera zakrywając całą naszą

pichciszto
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 210

czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki  (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta oregano sól pieprz przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut(...)wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos.  Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół szklanki wody. Wymieszać  i dusić aż większość wody wyparuje.  Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Zdjąć skórkę

Stare Gary
Pizza z kalafiora 242

genialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!! PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!! składniki  spód do pizzy:  kalafior mrożony (400 g)  jajko pół szklanki sera typu parmezan  - starty na najdrobniejszych oczkach   płaska łyżeczka bazylii    łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu  sos :     puszka pomidorów bez skórki, krojonych(...)czosnku    łyżeczka oregano  łyżeczka bazylii     łyżeczka cukru    sól i pieprz do smaku     łyżka oliwy z oliwek do smażenia   Dodatki do pizzy:    czerwona cebula  camembert   parmezan szynka prowansalska Sos Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek

Cukier&Puder
Cannelloni ze szpinakiem 152

szpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ½ szklanki kwaśnej śmietany 2 plastry ostrego sera żółtego. Sposób wykonania: Rurki cannelloni przygotować tak jak w przepisie. Ja kupiłam takie, że nie trzeba ich było ich wstępnie gotować. Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić(...)smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA . Jeżeli nie musimy wcześniej obgotowywać rurek to należy przejść do ich nadziewania. Małą łyżeczką wypełniać rurki cannelloni.  Na dnie naczynia ułożyć najpierw jedną warstwę rurek,  przykryć je plastrami sera

Na słodko lub wytrawnie
Cannelloni z serowym nadzieniem :) 125

oliwa z oliwek Farsz : Serki przekładamy do miski, paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera, dodajemy ok. 2 dużych łyżek kukurydzy. Do masy serowej ścieramy większość kostki sera żółtego. Resztę zostawiamy na później. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pieprz, zioła oraz cayenne. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodajcie łyżkę jogurtu naturalnego. Farsz będzie lepszy do nakładania, jeśli dodamy(...)większym naczyniu żaroodpornym. Dobrze jest wcześniej posmarować blaszkę oliwą. Teraz czas na sos : Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chwilę ją smażymy, aby się zeszkliła. Teraz dodajemy 2 puszki pomidorów i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną. Jeśli kupicie pomidory w puszce całe, to po wrzuceniu do rondla warto je rozdrobnić

vegetanie
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 182

dyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS:  Szef Kuchni Tomasz Roszak WYKONANIE: Grupa pozytywnie zakręconych ludzi :) POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Dynię kroimy w półksiężyce, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, przesmażamy. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i smażymy/dusimy około 20-30 minut, co jakiś(...)stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  4. Do lekko ostudzonego musu dyniowego, łyżka po łyżce, dodajemy ser ricotta cały czas mieszając. Przekładamy na przygotowane spody (mniej więcej 1 czubata łyżka na tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM

My Culinary Art
Faszerowany bakłażan 179

gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g  jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny pieprz przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Przeciąć każdy  bakłażan wzdłuż na pół , a następnie miąższ ponacinać(...)przez 30-40 minut, aż miąższ będzie miękki,  ale nie zbrązowieje . Tymczasem podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej  patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż  mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez

Stare Gary
SAŁATKA BROKUŁOWA Z TORTELLINI I KURCZAKIEM 447

prosta, a do tego nie trzeba wielu składników.  Składniki: tortellini z serem 1 op. brokuł 2 małe szt. czosnek 2 ząbki majonez light 4 łyżki jogurt naturalny 1 łyżka musztarda 1 łyżka filet z kurczaka 2 szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki olej do smażenia Metoda: 1.  Makaron tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu. Brokuł podzielić

Kuchnia Paulettes
Pesto z rukoli 135

nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni.  Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy.  Do tego dodajemy utarty drobno parmezan (lub ser typu parmezan) i wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać papryczkę

Aromatyczne Podróże
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 169

podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka śmietany mąka sól, pieprz, kostka rosołowa olej do smażenia 1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową. 2. Brokuł podzielić

Trzeci talerz
Motywująca żurawina 146

domu, zabiłam kilka super mutantów, a najlepszy konQbek na świecie zrobił obiad- smażony camembert z kuleczkami ziemniaczanymi i pyszną żurawiną- robioną z naszej własnej, zdeptanej kiedyś przez konia, żurawiny. I przepisem na tę konfiturę chcę się dziś podzielić, bo jest zacny. OSTRA ŻURAWINA DO MIĘS I SERÓW Zdjęcia biurkowo-podlampkowe, stąd jakość. ok. 0,5 kg żurawiny wielkoowocowej ( tak wyglądała

les mirabelles
ciasto na naleśniki 269

lekko złotawy kolor  (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie). 6. Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego farszu.   Naleśniki możemy podawać na słodko np. z owocami, serem czy dżemem, oraz na ostro np z mięsem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Shrimp toast. 91

cytryny. smażysz kilka minut na wolnym ogniu, tak, by zbytnio się nie skurczyły puszczając wodę- przez co staja się suche i gumiaste. Dodajesz soli czosnkowej, krojonego poru, pieprzu cayenne - na chleb tostowy kładziesz plasterki żółtego sera i delikatnie sypiesz oregano ( wg uznania) - rozgrzewasz piekarnik

ClauditteMissCooking
Cukiniowy sposób na głoda 235

smaku solą i pieprzem. A teraz zajmujemy się naszym dipem: Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :) Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone

Kuchnia moimi oczami
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 166

smaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je  cukrem pudrem, układamy wiśnie

Apetyczna babeczka
Roladki schabowe z zielonym farszem 160

ziołowym pieprzem oraz słodką papryką. Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym

Z miłości do słodkości