masła aż cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4 jajka dodajemy mleko, ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy łyżeczkę masła, i następnie wlewamy nasze jajka z dodatkami. Smażymy wolno do ścięcia się białek, następnie kładziemy w jednym boku omletu
Sprawdzone przepisy kulinarnePlacki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys IrysIi 1 mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty
Gosia gotujeziół prowansalskich 1 łyżeczka maggi 3 łyżki oleju parmezan lub żółty ser 375g makaronu Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy, pomieszać żeby się wszystko ładnie połączyło ( ja lubię dodać więcej papryki słodkiej, wtedy nie czuć tak kwasku pomidorów ) smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory w puszce razem z sosem, redukować
Gaździnka warzyczosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę dodać do mięsa i smaż yć jeszcze z 5min . Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu, delikatnie wymieszać. Makaron odcedzić, pol ać sosem, posypać serem i .... Smacznego
Gaździnka warzyzawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g sera (polecam goudę) 50g masła 6 dużych cebul 4 kromki chleba 2 łyżki mąki łyżeczka brązowego cukru łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła
Pyry na Gazwężowe, papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, pierś z kurczaka, ser feta, sos winegret, oliwa, przyprawa gyros. 1. Gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka i smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę. 4. Mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy
Kuchnia Pełna PasjiJedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki
mojewypiekiinietylkogorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu lub w piekarniku. Nie zawierają konserwantów i cholesterolu. Do przygotowania produktu użyto soi niemodyfikowanej genetycznie. Ja paróweczki podgrzałam w wodzie. I jeszcze ciepłe owinęłam plastrami Ramzesa. Ramzes to bardzo aromatyczny dojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym
Z Kuchni Do Kuchnicukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów
Kulinarny karnet Christopheralubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni
Moniki Smakołykipół, bądź normalnego pomidora na ósemki i układamy na szpinaku. Dodajemy sera pleśniowego pokruszonego w nieduże kawałki. Całość zalewamy sosem do sałaty (oczywiście możemy zrobić swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego lub greckiego). Na jednej patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Smażymy krótko ale na dużym ogniu, to sprawi, że kurczak
Brzuszki Łakomczuszkioponki, znikają zaraz po usmażeniu :) Składniki: - 1/2 kg mąki - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka sody - 4 jajka - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Podane składniki zagniatamy a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka a w ich środku mniejsze otworki (ja użyłam naparstka). Oponki smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniBardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego indyka, który zachwyci każdego, kto tylko będzie miał okazję do spróbować! Polędwiczka z piersi indyka Przyprawa do mięsa Tłuszcz do smażenia Mozzarella Rozmaryn Przygotowanie indyka zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa. Polędwiczkę następnie nacinamy, jednak nie do końca. Powstaną dzięki temu „plastry” o grubości ok. 1cm. Tak przygotowane mięso przyprawiamy uniwersalną przyprawą(...)włoskiego (np. taka do pomidorów). Mozzarellę kroimy w plastry. Powinniśmy mieć tyle kawałków, ile nacięć w naszym mięsie. Przed nadziewaniem indyka dokładnie obsmażamy na patelni. Następnie każde nacięcie wypełniamy serem mozzarella, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem, który pozostał w obsmażania i posypujemy rozmarynem. Mięso pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni. Smacznego
MarcinChefkrążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam(...)patelnię i smażyć razem. Śmietanę wymieszać z serkiem , solą pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na dwie części, Rozwałkować na bardzo cieniutkie placki, ułożyć na papierze do pieczenia i razem z papierem na łopacie do pizzy. Rozsmarować cienką warstwę doprawionej śmietany, zostawiamy 2-3 cm brzeg. Rozłożyć cebulę , boczek, grzyby, posypać startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę zsunąć
Stare Garyczubata łyżka przyprawy do fajitas; Łyżeczka ostrej papryki w proszku; Olej/oliwa z oliwek; 2 łyżki soku z limonki; Limonka do podania na patelni wraz z fajitas; 50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach. Guacamole: 1 miękkie avokado; 1/2 cebulki szalotki; 1 łyżka soku z limonki; Sól. Salsa pomidorowa: 2 średnie pomidory; 1/2 cebuli szalotki; 1 łyżka soku(...)cebula miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca. Limonkę sparzyć, pokroić w ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami. Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce. Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyprawę
Gospodyni Miejskakotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno.. Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków. Zakładamy boki na masło oraz inne(...)partiamy smażymy kotlety do złoto brązowego koloru. Ziemniaki ostudzone kroimy w talarki skład wkładamy do miski zalewamy jajkiemy wymieszanym z smietaną na 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 jajko, przyprawy mieszamy w misce z ziemniakami i zalewą , wkładamy do miseczek żaroodpornych i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni do zrumienienia następnie dodajemy do piekarnika kotlety i posypujemy ziemniaki serem . Wyciągamy wszystko
Wspólne smakiBarmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw(...)Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko
Zdrowie na języku :Prozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera) 2 żółtka 2 jajka 5 łyżek cukru skórka otarta z 2 cytryn 2 łyżki soku z cytryny (u mnie sok z 1 połówki cytryny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki (mąki na początek dajemy(...)przekraczała 175 st. Ja smażyłam na największym palniku, w skali 1-9 na 6. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby dobrze odciekły z tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki
moj przepis namogą być podwędzane) 1 cebula 1 łyżka masła około 4 łyżki posiekanego szczypiorku 50 g serka topionego (śmietankowego) przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Dziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą(...)cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko". Kiełbasę z cebulą przełożyć do miseczki. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Delikatnie przemieszać i odstawić. Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Mi z jednej podwójnej piersi kurczaka wyszły 4 średnie kotlety. W każdym filecie
Świat Domowej Kuchnikofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Sos do kofty: 2 łyżki przecieru pomidorowego + 2 łyżki
Kuchnia smakówwarzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut
Smakowity Blog Kulinarnykiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża garść startego sera typu parmezan Liście jarmużu zanurzyć na trochę
Weekendy w domu i ogrodzieschabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok. 4. Do garnka/na
Szefowa kuchnimąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć
Kuchnia Beatypieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO! Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com
Kredowe Menukuchni szwajcarskiej była więcej niż skromna - wiadomo fondue, sery, rosti, czekoladki i .... to chyba tyle. Może nadal wiedza nie jest duża, ale dzięki tej akcji odkryłam sporo potraw, między innymi świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania, ale również znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką. Jak się nad tym zastanowić
Stare GaryMozzarellę kroimy w plasterki. Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką. Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto
Ostra na SłodkoFetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia
Słodka Stronapraskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią). 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie). Spaghetti podajemy z kieliszkiem
W kuchni Katierozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor
Kulinarny karnet Christophera