Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw(...)Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody, posól. Duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Przypraw. Smaż bez przykrycia do momentu niemalże całkowitego odparowania wody. Następnie dodaj paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko
Zdrowie na języku :Prozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki (u mnie pół na pół jaglana i ryżowa) (ilość mąki zależy o wielkości jaj i wilgotności sera) 2 żółtka 2 jajka 5 łyżek cukru skórka otarta z 2 cytryn 2 łyżki soku z cytryny (u mnie sok z 1 połówki cytryny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki (mąki na początek dajemy(...)przekraczała 175 st. Ja smażyłam na największym palniku, w skali 1-9 na 6. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby dobrze odciekły z tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe Bezglutenowe oponki serowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g rozgniecionego widelcem sera białego twarogowego 300-500 g mąki
moj przepis namogą być podwędzane) 1 cebula 1 łyżka masła około 4 łyżki posiekanego szczypiorku 50 g serka topionego (śmietankowego) przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Dziś bardzo ciekawa, nowa odsłona dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Faszerowany filet po chłopsku to doskonałe i sycące danie obiadowe. Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw samą(...)cebulę poddusić na patelni z dodatkiem masła, a następnie dodać kiełbasę i podsmażyć "na chrupko". Kiełbasę z cebulą przełożyć do miseczki. Dodać posiekany szczypiorek i pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Delikatnie przemieszać i odstawić. Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Mi z jednej podwójnej piersi kurczaka wyszły 4 średnie kotlety. W każdym filecie
Świat Domowej Kuchnikofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka, bułka tarta sól, pieprz, olej Wszystkie składniki wymieszać, ugnieść, uformować kuleczki. Kuleczki obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju. Sos do kofty: 2 łyżki przecieru pomidorowego + 2 łyżki
Kuchnia smakówwarzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut
Smakowity Blog Kulinarnykiełbaski jałowcowej (super podkręca smak) kawałki kurczaka (u mnie wcześniej smażone z przyprawami (kozieradka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, i podlane odrobiną wody kawałek dyni (u mnie odmiana Hokkaido) kilka łyżek przecieru pomidorowego (lub pomidorów w kawałkach) kilka pieczarek 6 liści jarmużu mozzarella plaster żółtego sera duża garść startego sera typu parmezan Liście jarmużu zanurzyć na trochę
Weekendy w domu i ogrodzieschabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok. 4. Do garnka/na
Szefowa kuchnimąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć
Kuchnia Beatypieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO! Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com
Kredowe Menukuchni szwajcarskiej była więcej niż skromna - wiadomo fondue, sery, rosti, czekoladki i .... to chyba tyle. Może nadal wiedza nie jest duża, ale dzięki tej akcji odkryłam sporo potraw, między innymi świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania, ale również znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką. Jak się nad tym zastanowić
Stare GaryMozzarellę kroimy w plasterki. Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką. Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto
Ostra na SłodkoFetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia
Słodka Stronapraskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią). 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie). Spaghetti podajemy z kieliszkiem
W kuchni Katierozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor
Kulinarny karnet ChristopheraPomme dauphine . To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone" w naszych kuchniach potrzebne nie jest :) Składniki : 4średnie ziemniaki(...)tarta 3 szklanki oleju Akurat gotowałam brokułową dla siebie i postanowiłam zrobić taki mały prezent Naczelnemu ;) ale można dodać dowolne dodatki (szynka, pieczarki itd.) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki blendujemy z serem, brokułami oraz przyprawami (ich ilość zależy od Waszych upodobań). Rozbełtujemy jajko w misce, na 2 talerzach rozsypujemy mąkę oraz bułkę tartą. Rozgrzewamy olej. UWAGA! Nie rozgrzewajcie go do maksymalnej temperatury
Kitchens Alphabet