smażony ser - 3789 przepisów (strona:106/253)

Ruskie kopytka 425

pierogów ruskich. Polecam!   Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku; 1 duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
548. Bananowy 151

Biszkoptowy omlet bananowy* z ricottą i dżemem jagodowym *smażony na maśle Tak jakoś mi się dzisiaj nic nie chce, nie chciało mi się wstać, ale spać

More food, love and dreams
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 209

oczkach albo również mielimy przez maszynkę, dodajemy do masy.Wsypujemy sporą ilość posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron  na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowy Wersja obiadowa z sadzonym jajkiem , ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 206

sojowym, solą i pieprzem. Makaron gotujemy  na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni.  Smażymy  tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry

Moniki Smakołyki
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 181

solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki marchewkowe 213

duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry oliwa do smażenia Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy startą marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka

Mania Gotowania
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 251

wrzucić mielone mięso wołowe, podsmażyć. Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
Warzywne placuszki z szynką 386

mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.  Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego

Pasja Smaku
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom 286

porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża -  świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia   Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni

Sajkofanka smaku
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 170

Jakoś tak się przyzwyczailiśmy że rzodkiewka to do białego sera lub na kanapki. Ja już parę razy ,, odczarowywałam ją " wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę   i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól

Buniabaje w kuchni
Jarmuż duszony na grzankach 178

obróbki cieplnej długo nie rozgotowują się zachowując ładny kolor i kształt. Można go jeść na surowo, w surówkach, albo gotować, smażyć czy dusić. W smaku może być nieco gorzkawy, ale wystarczy połączyć go z innymi, słodszymi warzywami albo serami, z którymi dobrze się komponuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kieszonki z piersi z kurczaka 2108

wykonania zainspirował mnie przepis z  Laboratorium dobrego smaku .  SMACZNEGO! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 sztuk pieczarek cebula ser mozzarella  zioła prowansalskie pieprz, sól przyprawa do kurczaka po węgiersku (opcjonalnie) olej 3 ząbki czosnku masło do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do miski razem z przyprawami, pokrojonymi ząbkami czosnku i olejem. Mieszamy i odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Mix sałat z wędzonym boczkiem i pomidorami 180

inne sałaty np sałata rzymska, lodowa... 250 g boczku wędzonego, najlepiej nie parzonego 150 g sera żółtego 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarny i biały, sok z cytryny do smaku 3 - 4 większe pomidory Boczek kroimy w kostkę,smażymy go na patelni bez tłuszczu. Forma jaką kto preferuje, podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;) Pomidory(...)koktajlowe, które kroimy tylko na pół. Majonez ze śmietaną mieszamy razem z przyprawami doprawiamy do smaku. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy.  Na wierzch ścieramy ser żółty. Może to by jakikolwiek ser. Gouda, morski, parmezan.... Gotowe. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 409

posypania wierzchu sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka masła do duszenia Na wierzch do posmarowania: 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) 4 plasterki żółtego sera (może być ser w kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy(...)pomocą ręcznika papierowego zwijamy w roladkę i... ... tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego Nastawiamy piecyk na 190 stopni Smażymy w sumie 4 placki i każdy przygotowujemy według przepisu podanego wyżej Następnie każdą roladkę smarujemy jogurtem naturalnym i układamy na wierzch ser żółty (ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 167

królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej Kujawski czosnkowy – 30 ml * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * gałka muszkatołowa – 1 PURRE: * ziemniaki – 250 g * koper(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym. Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym. Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta. Delikatnie zwijamy roladki. Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze. Gotujemy ok.15-17 minut. PURRE : Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości

Ostra na Słodko