sosu: 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 dużą cebulę ok. 150-200 g sera 18 plasterków chorizo (po 1,5 na każdą minipizzę) przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie olej do smażenia Ciasto przygotowujemy tak samo, jak na cebularze. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, 4 łyżki mleka (z przygotowanej szklanki) i 3 łyżki(...)oleju. Gdy zacznie się rumienić, podlewamy wodą (wystarczy tyle, by pokryła dno patelni). Kiedy woda odparuje, a cebulka zmięknie, przyprawiamy ją solą, pieprzem, niepełną łyżeczką cukru i ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce lub kroimy (ja miałam żółty ser w plastrach, więc pokroiłam je na cienkie paseczki). Plasterki chorizo przekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części
Ratunku obiadsię spięłam i zdjęcia są. Naleśniki wychodzą pyszne i są przede wszystkim zdrowe od tych tradycyjnych. Smaży się je identycznie jak normalne. Znikają w podobnym (ekspresowym ;)) tempie. Idealne zarówno na słodko jak i do wytrawnych krokietów (np. ze szpinakiem i serem ). Polecam! 'naleśniki pełnoziarniste' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki zimnej wody
CookYourselfmięsa mielonego 6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek 2 czerwone cebule ½ czerwonej papryki 2 małe ogórki kiszone 250 g sera ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup sól, pieprz oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie(...)kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki, a ser ścieramy na tarce. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką) i układamy je na blachę
Symfonia smakowasól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty ser żółty Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze
W poszukiwaniu inspiracjibakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Mocno nagrzać nieprzywierającą patelnie, posmarować albo spryskać oliwą i smażyć bakłażany z obu stron na złoty kolor. Usmażone i wystudzone plasterki smarować nadzieniem i zawijać delikatnie w ruloniki, nie przeciskać. Przed podaniem ozdobić zieleniną. Smacznego Artykuł Roladki z bakłażana z serem i zieleniną pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Arminepapryki szczypta ostrej papryki Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula 150 g sera żółtego 1 łyżka oleju Beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka czubata mąki Ok 600-700 ml mleka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać mięso mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz(...)paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera
Fabryka pomysłówserowym sosie (5 osób) Składniki: 1 opakowanie Waszego ulubionego penne 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1 średnia kalarepa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika 1 ser w typie Limburger 1 słodka śmietana 12% (ok. 400 ml) czarne oliwki oliwa z oliwek oregano, pieprz Makaron gotujemy jak zawsze al dente. My nie przelewamy wodą, jedynie odcedzamy, przelewamy oliwą(...)kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze chwilę dusimy razem i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ser pokrojony w kostkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż ser się rozpuści. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano
vegetanieprzyprawa do drobiu 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% 3-4 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów i mięs) sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Aniprzeważnie ze śmietaną i tartym serem. Langosz podbił już serce nie jednej osoby. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 300 g ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 250 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła do ciasta olej do smażenia(...)około 10 minut do wyrośnięcia. Do wysokiej patelni wlewamy olej i dobrze go rozgrzewamy, partiami smażymy placki, na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy posmarowane kwaśną śmietaną, posypane tartym serem, lub cukrem. Podaje się je również z masłem czosnkowym, z szynką itp. Wszystkie wersje podania
Kulinarne Fantazje Mariolilodówce :)) Następnie smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Następnie cebule kroimy w piórka i smażymy na łyżce masła, opruszoną szczyptą cukru. Na upieczone ciasto rozkładamy cebulę, plastry bakłażana, szynkę,kolejną warstwę bakłażana. Do miski przekładamy śmietanę, jajka, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Następnie dokładamy starty ser żółty, koperek i papryczkę chilli, mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy na ciasto z nadzieniem
Taste Of My DayProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego
Piekielna Kuchnia Patioleju 1 litr wody + kostka rosołowa ząbek czosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez
NA MOIM TALERZUsię najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet) sól morska (u mnie(...)ogniu do momentu, aż zetną się białka Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon
Szczęśliwa kuchniarozpoznawczym Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów(...)podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi
Przepisy Aleksandrybulion drobiowy 1Litr maggi 2 łyżeczki czosnek granulowany 1Łyżeczka chleb 2Kromki ser żółty 20Dekagramów (do posypania) papryka ostra mielona łyżeczka masło 2Łyżki białe wino wytrawne 1/2Szklanki Gałka muszkatałowa Sposób przygotowania; W rondlu rozpuszczamy nasze masełko i dodajemy pokrojona w plastry cebulę, smażymy do czasu zarumienienia się przyprawiając solą,czosnkiem, pieprzem i papryką. Wlewamy do Garnka
pichciszto