myślę, że udał się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 40 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g miękkiego sera koziego 4 jajka gałka muszkatołowa pieprz kajeński sól pieprz czarny masło do posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki(...)ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać czosnek uważając żeby się nie spalił, mąkę, gałkę i pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do mąki cały czas mieszając powoli wlewać mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje. Do sosu dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać szpinak i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie
Mama Gotujedrobno posiekane 2 łyżki masła olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do nadziania 80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę ) 1 cebula ( pokrojona w kostkę ) 100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania) 1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól(...)skórce warstwę ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący. Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem, ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką sera
Stare Garyskłada się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : 1 brokuł 1 pojedyńcza pierś z kurczaka makaron ( rurki, świderki, ... ) ser żółty mozzarella Fix Kamisa - zapiekany makaron masło do wysmarowania formy Przygotowanie : Pierś z kurczaka drobno kroję w kosteczkę, po czym smażę na oliwie prawie do pełnej miękkości. W dwóch garnkach zagotowywuję osoloną wodę, do jednego wrzucam makaron a do drugiego różyczki brokuła możliwie najmniejsze(...)Formę do zapiekania smaruję masłem i kolejno jak na zdjęciach poniżej, najpierw makaron później pierś z kurczaka, następnie układam różyczki brokuła. Wszystko przelewam przygotowanym sosem Kamisa i całość posypuję serem mozzarella. Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 oC. Rada : Na pierwsze 15 minut zapiekania najlepiej przykryć formę folią aluminiową na drugie 15 minut zdjąć ją aby ser na górze
Mechanik w kuchnipokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp. 220 stopni C do zarumienienia Uwagi : wyszły
Proste Potrawy300g świeżego szpinaku; 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%; 40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; Olej/oliwa do smażenia Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej/oliw(...)dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę. W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g). Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku. Oddstawić z kuchenki. Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron
Gospodyni Miejskaoliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę
Czary - gary w kuchninatomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy pieczarki i smażymy na złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki
Domowy Smak Jedzeniaśmiało konkurować ze znacznie wykwintniejszymi wędlinami. Polecam... Składniki: 12 plasterków cieńko pokrojonej mortadeli 10 dkg startego sera morskiego kromek bułki wrocławskiej 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób
Gosia gotujefarsz: opakowanie szpinaku w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% 3 jajka ser żółty do starcia sól, pieprz filet z piersi kurczaka Na początek kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę(...)czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej
upichcicsolidna szczypta pieprzu (niweluje kwaskowatość koncentratu) szczypta cukru odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy 2 niewielkie ogórki kiszone kawałek chudej, cienkiej kiełbasy(...)razem - jak i w sumie zawsze kiedy razem ją przyrządzamy moja rola ogranicza się do wyrobienia ciasta i pozmywania połowy "garów" (niestety). Pizza hawajska to po prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo lepsza niż
Kuchnia po mojemuoliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili. Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię z patelni. Kiedy już usmażymy wszystkie plastry, kładziemy na pozostały tłuszcz makaron i dokładamy cukinię. Mieszamy razem i podsmażamy przez 2-3 minuty. Przekładamy na talerze i posypujemy obficie serem. Pyszne tagliatelle z cukinią gotowe
Moje Kuchenne Rewelacjesól i pieprz - 2 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle z liści laurowymi do miękkości. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i oliwę, mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy razem z posiekaną pietruszką i serem żółtym. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę
Zainspirowana w kuchnicebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną
Kulinarne przygody Gatitykuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się z konfiturą z karmelizowanej cebuli , uzyskaną przez długie jest smażenie z cukrem, miodem, winem, czy octem balsamicznym. Taka konfitura ( oignons confits ) również kojarzy się z kuchnią francuską i świetnie pasuje do koziego sera. Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Przepis na 4-6 porcji przepis z książki Łatwa kuchnia śródziemnomorska(...)mnie basmati ) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij przykrywkę i smaż dalej cebulę, aż stanie się złocista. Soczewicę przepłucz, włóż do garnka, zalej
Chilli Czosnek i Oliwa