oleju. Powinna być bardzo lekko rumiana, absolutnie nie może być spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka. Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron polany sosem. Koszt
Tanie przepisy studenckiesłodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki(...)pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni (po cebuli, papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika
VioletoweKucharzenieFETĄ. 4 porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki, ale z wyczuwalną
W kuchni Karmel-itkiPrzełóż do miseczki. Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut. Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie. Wlej wino - gotuj. Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek
kolorowotorcikowowarzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa(...)sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane liście selera naciowego, bo zapewne zostały Wam po przygotowaniu selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie do miękkości. Wykładamy na torcik i posypujemy pieprzem cayenne, żółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby. Zanim
vegetaniepomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12% 10 dag sera żółtego sól, pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną
Moje domowe kucharzeniepestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy
KreatywnePinydodatek do obiadu. Składniki: 1 większa cukinia 2 figi 120 g koziego sera 100 g śmietanki 30% 1 jajko oliwa z oliwek biały pieprz sól Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości około 0,7-1 cm. Patelnię bardzo cienko smarujemy oliwą i smażymy pokrojone cukinie z obu stron. Figi myjemy, osuszamy i kroimy
Oryginalny smakpatrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry grillowanego bakłażana 1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy 8 plastrów sera emmentaler 5 plastrów mozarelli sól, pieprz, papryka ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie: I wersja pomidorowa: Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy(...)bazylią i przykrywamy mozarellą. II wersja "wiejska" (:p): Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy do miski i porządnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuniemy sok, który zmiękczyłby bagietkę. Bagietkę polewamy oliwą, układamy plastry sera emmentaler, dodajemy mięso mielone, które przykrywamy plastrami sera. Obie bagietki pieczemy w 180"C przez
Kitchens Alphabetząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno(...)Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę
Kolizje Smakówcytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu wcześniej. Obrane ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry. Żółtą i zieloną cukinię(...)cukinia, ziemniak, zielona... i tak do wyczerpania składników lub formy. Doprawiamy ułożoną całość solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z koperkiem, solą, tymiankiem i polewamy nią zapiekankę dość równomiernie. Kozi ser kroimy w bardzo drobną kostkę i również posypujemy z góry zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia grillujemy dorsza- od strony
Mango Papajaczęść biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko(...)skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy
BaRepasmyślę, że udał się bardzo dobrze. Składniki: 500 g świeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 40 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g miękkiego sera koziego 4 jajka gałka muszkatołowa pieprz kajeński sól pieprz czarny masło do posmarowania formy Wykonanie: Formę na suflet posmarować masłem,włożyć ją na co najmniej 15 minut do lodówki(...)ilości oliwy. Pod koniec smażenia dodać czosnek uważając żeby się nie spalił, mąkę, gałkę i pieprz kajeński, smażyć przez około 3 minuty.Do mąki cały czas mieszając powoli wlewać mleko. Nadal mieszając gotować sos aż zgęstnieje. Do sosu dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać a następnie dodać szpinak i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie
Mama Gotujedrobno posiekane 2 łyżki masła olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do nadziania 80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę ) 1 cebula ( pokrojona w kostkę ) 100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania) 1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól(...)skórce warstwę ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek zrobi się chrupiący. Kiedy miąższ lekko przestygnie, rozgnieść go widelcem, dodać cebulę z boczkiem, ser, zioła, chili wymieszać delikatnie, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką sera
Stare Garyskłada się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwa