smażony ser - 3789 przepisów (strona:83/253)

Mleczne grzanki z parmezanem pod jajem sadzonym z sosem paprykowym. 210

która na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze. Kromki bułki smarujemy mlekiem, posypujemy parmezanem z jednej strony, dociskamy i wrzucamy na patelnię serem do dołu. Z góry również posypujemy parmezanem i przewracamy na drugą stronę. Smażymy każdą do zrumienienia. Na patelnie wbijamy jajo, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki

BaRepas
Sałatka z kalmarami 123

cebulę myjemy. Sałatę przekładamy do większej miski, dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojony z kostkę ser grecki. Zalewamy wszystko 4 łyżkami oliwy. Kalmary przekładny na rozgrzaną patelnię i smażymy około 10 minut. Przesypujemy do sałatki i mieszamy.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Le Omleteur 128

która nadaje się do włożenia do piekarnika. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu i rozbełtujemy z solą i peprzem. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, ser twarogowy i czosnek oraz oliwę. Mieszamy razem. Przelewamy na rozgrzana patelnię i smażymy sobie aż omlet na wpół nam się zetnie. Wtedy zdejmujemy  patelnię z kuchenki, nakładamy resztę składników, kolejność nie ma znaczenia. Przekładamy patelnię

ClauditteMissCooking
Chaczapuri z wędzonym boczkiem 145

kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować  ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony

Gaździnka warzy
Pańskie tosty 1019

ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy na patelni, z każdej strony po kilka minut. Obracamy co minutę i lekko dociskamy do patelni ;) Pyszności

Lawendowe Niebo
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 200

natka pietruszki sól, pieprz 1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P)  sok z połowy cytryny olej do smażenia Składniki na sos: 0,5 l śmietanki kremówki 150 g tartego, żółtego sera gouda 2 serki topione (kwadraciki)  sól, biały pieprz siekany świeży tymianek Liście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki śmietanowe 30333

ktoś lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem

Sama słodycz i szczypta chili
Ser camembert w chrupkiej panierce z żurawiną. 176

dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie! Składniki: 2 szt sera camembert  1 jajko bułka tarta żurawina, borówka  Wykonanie: Ser panierujemy w jajku i bułce tartej (najlepiej zrobić to 2 razy) i smażymy go na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szybko, sprawnie i jakże pysznie

Malinowe Pocałunki
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 245

lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz

Mania Gotowania
Placuszki serowo - jogurtowe 337

dodać jogurt, proszek do pieczenia, sól i cukier. Krótko ubić. Stale ubijając, stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.  Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać.  Kłaść łyżką małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto na odrobinie oleju.  Podawać oprószone cukrem  pudrem lub z dodatkiem ulubionych konfitur

Z miłości do słodkości
Pancake with lemon 122

Chyba do końca życia człowiek się uczy. Od zawsze smażę naleśniki i podaję z różnymi farszami. Na słodko i na słono. Z serem i z owocami . Ale na taki sposób nie wpadłam i nawet nigdy nie widziałam by ktoś tak jadł. Dopiero córka powiedziała mi , że w ten sposób jedzą naleśniki Anglicy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Spaghetti bolognese 266

łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek, pieprz, sól, bazylia, tymianek (lub inne ulubione zioła), świeża natka pietruszki, 15 dag startego sera żółtego, Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki

Delicious Titbits
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 319

osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano.  Na blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle

Kolejny blog o gotowaniu
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 310

przekładając warstwami sosu pomidorowego, mozzarelli, parmezanu i bazylii. Plastry bakłażana można dodatkowo przed smażeniem opanierować w mące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec.  Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy(...)rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej patisony, aż się zezłocą. Usmażone plastry odkładaj na papierowy ręcznik, aby oddały nadmiar tłuszczu. W razie potrzeby uzupełniaj oliwę. Na dnie naczynia do zapiekania umieść warstwę sosu, która zakryje całe jego dno. Posyp poszarpanymi listkami bazylii, solą i pieprzem. Ułóż warstwę plastrów patisonów, którą następnie przykryj warstwą sera mozzarella ( pokrojonego w plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
Quiche ze szpinakiem i łososiem 154

masła 2 jajka szczypta soli  nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować(...)rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku

Pasja Smaku