farsz: brokuł pomidor 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka śmietany 18% 30 dag wędliny 30 dag sera żółtego kulka sera mozzarella pieprz, wegeta do smaku 1- 2 szklanki bulionu do podlania łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy będą już gotowe dodać pokrojony na mniejsze kawałki brokuł i podlać(...)kawałki i dodać do całości, dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Następnie całość doprawić pieprzem,wegetą, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, podgrzewać do rozpuszczenia się serów. Wystudzić. Składniki chlebek: 350 gram mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 170 ml letniej wody łyżeczka soli
Krakowskie smaki Aniczosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania sok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowanie jarmuż gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 4-5 minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć(...)piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą i pieprzem. Na grzanki położyć jarmuż, ser, skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać. Smacznego
Stare Garyokazja Dnia Naleśnika nie mogło ich zabraknąć i u mnie:) Przez wszystkich lubiane naleśniki z serem i owocami. Sprawdzone ciasto, wyśmienite nadzienie, no i owoce... Ja użyłam tylko malin i truskawek, bo innych owoców nie miałam, ale warto dodać też trochę jagód lub borówek, uzyskamy wtedy lepszy efekt wizualny:) Ciasto: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki(...)Jajka rozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 250g półtłustego sera, 125 g serka mascarpone, 100g truskawkowego serka homogenizowanego, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody
Z miłości do słodkościkostkę, a następnie posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 30 minut. Przekładamy całość na rozgrzaną, suchą patelnię, dolewamy wodę i smażymy aż woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paski, ser ścieramy na grubej tarce. Mąkę mieszamy z ziołami i solą. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, a następnie wlewamy do mąki, dodajemy olej
Czary - gary w kuchnimąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki
Kolizje Smakówzagości w Waszej lodówce. Polecam! kopytka z tego przepisu - klik Dodatkowo: 1 cebula chudy boczek lub dowolna kiełbaska 2 jajka ser koryciński ( polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ; w ostateczności może być zwykły żółty) Ponadto: olej do smażenia Cebulę posiekać, a boczek/kiełbaskę pokroić w kostkę, a następnie wszystko razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać kopytka, chwilkę
Di gotujeatrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na 6-7 grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia kromek czarny pieprz sól przepis Oczyszczone szybko opłukane i osuszone grzyby kroimy w kostkę, cebulę(...)jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera. Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około
Smakowite Daniałyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli Dodatki : 2 cebule 4 kiełbasy Diots pokrojone w plastry (można zastąpić inną!) 1/2 słoik pieczarek 1/2 słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny) Sos : 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik(...)małym ogniu. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser. Pieczemy ok. 25-30 minut. Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :) A oto przyrząd
Kitchens Alphabetmuffinek. 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 g białego sera twarogowego 150 g sera typu feta ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mały ząbek czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajka, szczyptę soli, szczyptę pieprzu(...)temperaturze 190°C. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia. Brzegi każdego gniazdka oddzielić od foremki nożem. Wyjmować przy pomocy dużej łyżki. Gniazdka są dość delikatne. Ser twarogowy ugnieść widelcem z fetą. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory i wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego
Bulliosuchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze) 4 pomidory obrane ze skórki sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka olej do smażenia 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatynacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi). Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę lub koperek - co lubimy i posiadamy
Walijskie Pichceniesukcesem. Ehm. Wracając do tematu przewodniego poniżej dzielę się i z Wami przepisem :). 6 bułek 3-4 kiełbaski 20 dag sera żółtego pół średniej cukinii pół cebuli kilka łyżek przecieru pomidorowego lub ketchupu łyżka oliwy lub oleju do smażenia Przygotuj bułki: zetnij sam wierzch bułki, wydrąż ją (pozostałości możesz użyć np. do domowej bułki tartej) tak, by powstał „kociołek(...)pokrojone w kostkę kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość. Gdy cukinia lekko zmięknie dodaj przecier pomidorowy lub ketchup. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami typu curry, pieprz ziołowy etc. Wydrążone bułki faszeruj przyciskając łyżką, tak, by farsz wypełnił całą bułkę. Całość posyp startym serem. Zapiekaj 15-20 minut w 200 st. Zostań
Mojewlasne.plcukinia 1 duża, kotlet mielony 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułka tarta - ile potrzeba, ser żółty 6 plasterków, woda 1/4 szklanki przekrojone wzdłuż na pół cukinie obrać ze skóry, łyżeczką usunąć miąższ z pestkami zostały kotlety mielone smażone z obiadu - rozgnieść je widelcem razem z dwoma zmiksowanymi pomidorami ze skórką i natką pietruszki i nałożyć
W Mojej Kuchni Lubięnastępny wpis, z bardzo smacznym serkiem Czesławy Zarzeckiej Kotlety drobiowe pod pierzynką SKŁADNIKI: pierś z kurczaka - 1 podwójna sól i pieprz przyprawa do kurczaka ser koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry http://www.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt pieczarki - 35 dag tłuszcz mąka - 3 łyżki jajko(...)Pieczarki umyć, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera. Podawać z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej Napiszę
Kuchnia Danusioleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą(...)panierujemy i smażymy. na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy
upichcic