pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i siekamy a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka chwil(...)kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy. Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C. Powinno być go tyle aby kulki były całe w nim zanurzone. Kulki smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Podajemyy
Dzieje kuchennej Wiewiórypszennej 2 jajka 1.5 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 250 g twarogu rozdrobnionego widelcem cukier puder do posypania 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania Mąkę przesiać razem s sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać mąki gdyby się kleiło za bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto
pink envelopesycące. Dla jednej osoby: - 2-3 jajka jak komu pasuje - 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej - szczypta soli, pieprzu - 3 łyżki sera parmezan - szczypiorek ile lubisz - prażony słonecznik ile lubisz - łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia Wymieszaj jajka z kaszą jaglaną, dodaj sól i pieprz. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wylej masę jajeczną i przykryj pokrywką. Spowoduje to, że omlet
Pasje Jolkiszklanka wytrawnego, czerwonego wina 7 łyżek mleka kilka łyżek oleju lub oliwy (ja dodaję olej z suszonych pomidorów) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy(...)koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchniskładniki * 20 dag ricotty lub sera twarogowego typu włoskiego * 2 łyżki cukru * 2 łyżki mąki * 1 jajko * 2,5 dag suszonej żurawiny * 1 łyżka wódki * olej do głębokiego smażenia * cukier puder Sposób wykonania Żurawinę wsypać do szklanki i zalać wódką. Odstawić przynajmniej na 30 min. Następnie wyjąć na deskę i pokroić na drobniejsze kawałki. Zamiast żurawiny nożna użyć rodzynek(...)Ser włożyć do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wszystko utrzeć na gładką masę końcówką robota służącą do rozdrabniania. Następnie dodać mąkę, żurawinę i wódkę z moczenia żurawiny jeżeli została. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać. Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć
Mix smakuciepła przystawka. Polecam! składniki 4 małe lub 1 duży bakłażan 4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy 4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimy sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko, roztrzepane przygotowanie Bakłażany pokroić tak aby uzyskać(...)papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami. Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Stare Garywyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju... ...na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko
Codzienna kuchnia niecodziennacienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujesolimy. Kroimy 2 ząbki czosnku na plasterki, rzucamy na rozgrzany olej, a następnie kładziemy na patelnię nasze mięso. Kiedy kurczak będzie się smażył, przygotowujemy sos serowy. Do gotującego się bulionu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ser gorgonzola i serek topiony. Dokładnie mieszamy. Kiedy nasze sery roztopią się już całkiem, gotujemy jeszcze przez chwilkę, a następnie podbijamy lekko śmietaną
Kuchnia moimi oczamichłodnego masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli około 30-50 ml zimnej wody Farsz: 3 cebule 80 g startego żółtego sera 2 jajka 100 ml śmietany 30-36% sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia 1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi(...)patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami
UgotujmyTo.plworeczkiem zdejmujemy przypaloną skórkę. Z obranych papryk wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w mniejsze kawałki, które układamy na tacy i wsuwamy do zamrażarki. Ser 2 plastry (jeden zachodzi na drugi) układamy na patelni teflonowej i smażymy go kilka min uważając, aby go nie przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi(...)bardzo mocno schłodzonego oleju. Tak przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku i delikatnie przepłukujemy pod wodą. Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów. Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu
Malinowe Pocałunkirukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami
Moja smaczna kuchnialekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka
Walijskie Pichceniesosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 pomidory duży ogórek 1-2 cebule sałata (np. masłowa, lodowa) ketchup majonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry) Domowe Cheeseburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa , ser i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był
Słodka StronaPuszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Możemy dodać do smażenia nieco oleju. Do zarumienionej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie przekładamy cebulę do garnka, dodajemy
Kolizje Smaków