placuszki wymyśliłam, idealne na pierwsze śniadanie :) Składniki: 250 gram mąki 3/4 szklanki mleka 2 jaja 3 łyżki cukru 2 banany 200 gram sera ricotty łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżka oleju + do smażenia szczypta soli do podania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek
Mango Papajakoncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować dzień wcześniej. Chyba że macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy nie ma to znaczenia
Ratunku obiaddługo. Polecam! Składniki: 1 kg obranej dyni, pokrojonej w dwucentymetrową kostkę 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki oleju do smażenia 100 g wiórków kokosowych ekologicznych (lub puszka mleka kokosowego) 50 g sera gruyère lub innego o zdecydowanym smaku 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 0,25 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli pieprz Sposób przygotowania
Obiad za dychęopakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez minutę. Do czosnku dodać posiekane papryczki chili i podsmażać, aż zmiękną. Na koniec dodać makaron
Pasja SmakuNajlepsze pączki domowe ! Małe pączki prosiaczki Gniazdka vel pączki hiszpańskie vel obwarzanki wiedeńskie Pączki serowe na drożdżach Różyczki kruche, smażone Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki
Smaczna Pyzausmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta i składać na pół. Należy dobrze skleić brzegi. Piec
Fabryka pomysłówSkładniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając(...)szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Dokładnie
Cook&Lovenaleśniki: 200 g mąki pszennej 3 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy(...)węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut
Niezły Młynekłyżeczki kminku, utartego w moździerzu sól pieprz czarny, grubo mielony 4 cebule pokrojone w piórka odrobina oleju do smażenia woda Dodatki 200 g gęstej śmietany 22% (zamiast śmietany użyłam labnehu - tutaj link do przepisu na ten doskonały ser ) Sprzęt tarka, moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać jeśli nie chcesz) przekrój wzdłuż i usuń miąższ tak aby powstał kształt łódeczki. Osól delikatnie środek. Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę na łyżce masła, przeżuć do miski. Na tej samej patelni smaż mięso, dodaj sprasowany(...)pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku. Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Smacznego
Niezły Młyneksznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez(...)sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim
Mania Gotowaniaobranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy
Bon Appetit Małgorzatyoliwy sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Sos borowikowo-serowy: 40 g suszonych borowików 1 cebula (dałam czerwoną) 1 ząbek czosnku 100 ml bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce(...)minuty), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut. Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj. Ser chaource obierz ze skóry i wmieszaj do sosu. Redukuj sos przez około 5 minut lub dłużej (sos będzie rzadki, ale po wyłączeniu ognia zacznie
Moja Delicjalitra mleka · 500 g pieczarek · 200 g żółtego sera · około 2 szklanek mąki · 1 jajko · 1 łyżka oliwy(...)gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy
Kolizje Smakówostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki -pomidory z puszki -oliwa -starty żółty ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dorzucamy mięso, przyprawiamy je oregano, papryką, solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut i dodajemy kukurydzę i fasolę, zalewamy pomidorami z puszki. Smażymy do momentu, aż płyny odparują i powstanie gęsty sos. DIP: -jogurt naturalny -dwa ząbki czosnku starte
BaRepas