smażony ser - 3789 przepisów (strona:81/253)

Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem 515

filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.  Pieczarki najlepiej małe, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i podsmażamy, dodajemy pieczarki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 212

soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem (cały czas

VioletoweKucharzenie
ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;) 140

książki "Smaki Toskanii" - Aleksandry Seghi Składniki na 2 porcje: 2 kromki czerstwego chleba 2 jajka 6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan) 4 średniej wielkości pomidory 2 cebule kilka listów bazylii oliwa z oliwek do smażenia 2 łodygi z liśćmi selera naciowego 2 marchewki sól Na patelni polanej oliwą smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti Carbonara. 163

taki niby al dente. Po ugotowaniu makaron odsączamy i odstawiamy na 5 min.  Boczek kroimy w małe kawałeczki i smażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 10 min.  W osobnej miseczce jajko rozmącamy z solą i pieprzem, dodajemy ser.  Dodajemy do ugotowanego makaronu masę jajeczno-serową, podsmażony boczek i mieszamy (nie gotujemy).  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Szybki makaron z krewetkami i serem pleśniowym 170

gotujemy al dente. Rozmrożone krewetki oczyścić ze skorupek. Wyciśnięty czosnek delikatnie zeszklić na oliwie, dodać krewetki i minute smażyć do uzyskania różowego koloru krewetek.  Dodać białe wino i dusić kolejne 2-3 minut , doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać ser i śmietanę. Następnie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć. Wymieszać z makaronem i pietruszką. Podawać z tartym

MarciochaKucharzy
Zapiekane naleśniki nadziane piersią kurczaka, cukinią, marchewką i porem 158

oliwek przyprawa do kurczaka sól, pieprz sos pomidorowy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz oregano szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek do posypania starty ser, np. żółty, mozzarella (ilość według uznania) Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek(...)ilość oliwy z oliwek. Dodać drobno posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie wlać przecier pomidorowy i całość przyprawić (solą, pieprzem, oregano i cukrem). Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Naleśniki nadziać farszem, który można posypać odrobiną startego sera. Naleśniki zwinąć w rulon i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (łączeniami do dołu). Wierzch naleśników posmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem

Ugotować
Zapiekanka z makaronem 2 196

papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie:      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu(...)kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zapiekankę rukolą

Aga w kuchni
Tagiatelle z kurczakiem i sosem serowo żurawinowym 213

mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez skóry i kości) 150 g sera rokpol 50 g sera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię(...)wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni (niezbyt długo, aby nie stało się suche). Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, poczekać aż zacznie wrzeć. Obydwa gatunki sera pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka i gotować cały czas mieszając, do czasu

Obiad za dychę
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 377

pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą

Mienta blog
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem 394

kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki,  smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje

Mania Gotowania
Domowe fishburgery 206

mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu.  Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 163

pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego(...)dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem

Czerwień i błękit
ZG... Zgrana paczka, czyli szybki makaron, warzywa i kurczak 366

opakowanie razowego makaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko tą akceptuję!) 4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie : 1. Makaron : gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak : Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu(...)patelni na oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste? ;) może dla niektóry to wielki przyprawowy i smakowy misz-masz, ale ja lubię się bawić i sprawdzać moje

Kitchens Alphabet
Oponki serowe 1068

mąki 1/2 kg chudego białego sera 4 jajka 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka alkoholu (u mnie rum) 1/2 łyżeczki soli 1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób. 2. Wszystkie składniki zagnieść. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką kółka(...)wycinać kieliszkiem mniejsze kółka. Dobrze nasypać mąki do miseczki i za każdym razem maczać w niej krawędzie szklanki/kieliszka wtedy ciasto nie będzie się tak przylepiać do brzegów szklanki/kieliszka. 3. Smażyć na rozgrzanym do 180 stopni tłuszczu. Odsączać na papierowym ręczniku i przełożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Małe pączusie po odsączeniu -jeszcze gorące- obtaczać w mieszance drobnego cukru

UgotujmyTo.pl
Cannelloni ze szpinakiem 194

czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy