smażony ser - 3789 przepisów (strona:57/253)

Klasyczna zupa cebulowa 140

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała

Smakowity Blog Kulinarny
511. Poimprezowe naleśniki. 119

jajeczne naleśniki smażone na maśle z ricottą i dżemem* *dom. truskawkowo-rabarbarowy/ robiony przez ciocię, chyba z jakiś śliweczek żółtych Nie żałuje, że zdecydowałam się pójść

More food, love and dreams
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 341

stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki

Czarnawisienka
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 176

każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy

Kulinarny karnet Christophera
Tort z patelni 151

pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą

prawdziwe jedzenie
Śniadanie w 5 minut: Smażone jajka z pomidorami, fetą i bazylią 269

smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego

OstryKęs
Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 151

cukier wanilinowy 1 cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę.  Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek smaruję masą serowo-cynamonową i  składam w kopertę lub rulon. Naleśniki nadają się

Olikowa kuchnia
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 183

plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę  pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera i pomidora suszonego. Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor. Podawać z dodowlnymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz cebulki perłowej skropiona olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Pączki serowe 233

łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka wódki (użyłam spirytusu) 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder po posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski. 2. Ser dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy

Kuchnia domowa Ani
Bakłażan czyli gruszka miłości 227

groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 20 dkg starty żółty ser Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz olej do smażenia klika małych pomidorów. Wykonanie: Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić na 30 minut. Miąższ z bakłażanów pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z jajek 238

łyżki posiekanej pietruszki lub koperku sól i pieprz olej Wykonanie: Jajka ścieramy na grubej tarce. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je  w misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym 332

kondycję ruchową. Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny(...)rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką.  Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino

Mania Gotowania
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 229

składniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko  majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 150

cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek. Całość(...)Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać

Kulinarny karnet Christophera
Cebulowo-serowe bułeczki 125

szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka 24 gram drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej 1.5 łyżki miękkiego masła bądź roztopionego przestudzonego 10 gram żółtego sera Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, pozostawić do ostygnięcia. Z drożdży, całego mleka i 2 łyżek(...)ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia do napuszczenia się na około 30 minut.W między czasie drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce żółty ser. Bułeczki można ale nie trzeba koniecznie nacinać. Przed samym pieczeniem należy posmarować je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20  minut

Krakowskie smaki Ani

Proponowane wyszukiwania