CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii(...)wrzucam sałatę, mieszam i czekam, aż podwiędnie, po czym się zredukuje. Wrzucam też kiełki i wszystko razem smażę ze sobą około 2-3 minut. Posypuję solą i pieprzem, a na wierzchy układam kawałki pokrojonego sera, który pod wpływem temperatury cudownie zmięknie i zacznie się roztapiać. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiukładamy je na ręczniku papierowym, solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy plastry bakłażana oliwą z oliwek z każdej strony i smażymy na rozgrzanej patelni ok minuty z każdej ze stron. Ser biały i ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy ze sobą i odrobiną mleka. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Do sera można również dodać drobno posiekane
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki maki ryżowej 3/4 szklanki maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie mrożony 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 dość grube plastry sera feta 200 gram twarożku 100 gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii(...)czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy
NaKońcuJęzykadobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny) 1/2 dużego kalafiora biała część pora 1 ziemniak 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur) ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie
OliveandThymebędzie miękki. Dodajemy kostkę rosołową. Studzimy. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Wkładamy do na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy. 4. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. 5. Ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w kostkę. 6. Mieszamy wszystkie składniki razem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjikuchni! składniki KLUSECZKI SZPINAKOWE: - 2 torebki kaszy jaglanej- ugotowanej - 2 jajka - 2 łyżki mąki ryżowej - opakowanie szpinaku - 2 ząbki czosnku - 100 g sera białego chudego - oliwa z oliwek Na patelni zeszklij czosnek dodaj szpinak, smaż około 3 minuty ciagle mieszając. Wystudź. Kaszę jaglaną ugotuj. Wystudź. Zimne skąłdniki mieszamy ze sobą, do miski wkładamy kaszę, szpinak, jajka. Miksujemy blenderem
SMYKWKUCHNIkurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku
VioletoweKucharzeniejajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki. Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem
Cukier&PuderBliny (ok. 25 szt.) : 200 g mąki pszennej 250 ml piwa Książęce Chlebowo Miodowe 3 jajka sól Dodatkowo: 1 łyżka miodu 1 ser camembert 60 g orzechów włoskich garść roszponki olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić mikserem do białości, następnie dodać piwo i przesianą mąkę. Na wolniejszych obrotach miksera połączyć wszystkie składniki. Do białek(...)porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie na suchej patelni uprażyć orzechy, uważając by się nie przypaliły, zmniejszyć ogień i dodać łyżkę miodu, cały czas mieszając. Poczekać aż miód się rozpuści, a orzechy będą w nim dokładnie zatopione. Pięć blinów ułożyć jeden na drugim, na każdej "wieżyczce" ułożyć listki roszponki, dwa kawałki sera camembert (najlepiej
Pasja Smakumielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło do posmarowania foremek olej do smażenia Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Na dnie każdego naczynka ułożyć jedną(...)oleju. Następnie dodać mięso mielone, użyłam mięska z łopatki wieprzowej, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Posypać startym serem, ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać
Monia miesza i gotujeZupa meksykańska ze smażoną tortillą... Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli. Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą. Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką. Pyszna, intensywna w smaku i sycąca. Idealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu(...)kukurydzę, fasole i ostrą paprykę. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tortille pokroić w paski i podsmażyć na oliwie/oleju. Zupę podawać z paskami smażonej tortilli, udekorowaną kleksem śmietany i posypaną odrobiną potartego, żółtego sera. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Dodatek ostrej papryki w proszku można pomninąć, wówczas zupa będzie łagodniejsza w smaku. Można także zwiększyć ilość ostrej papryki
Gospodyni Miejskamąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 50 g masła 1/2 łyżeczki soli farsz: 1 torebka kaszy gryczanej (100 g) 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 cebula sól pieprz olej do smażenia dodatkowo: podsmażony chudy boczek lub cebula Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklanką ciepłej wody. Ręką zagniatać
Kuchcik gotujecukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka spirytusu szczypta soli 1 l. oleju do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z wiórkami, solą oraz sodą. Twaróg przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Do sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste. W szerokim garnku rozgrzać olej do 175 stopni C. Łyżką zanurzoną
kgwjanczewochilli, papryka słodka, bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Szefowa kuchni