każdą okazję. Współcześnie popularne stały się serniki na zimno, ale tradycyjne serniki w naszym regionie można podzielić na dwa rodzaje. Pierwsze z nich to te, w których zmielony biały ser miesza się z utartym tłuszczem, jajkami i mąką, a następnie piecze na dużych prostokątnych blachach. Masa serowa zwykle wylewana jest bezpośrednio na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, choć z czasem stały się(...)gdzie ciasto znajduje się nie tylko na spodzie, ale i na wierzchu sernika. Drugim rodzajem tradycyjnych serników są te, gdzie upieczone cienkie placki, często amoniakowe, przekłada się gorącym serem smażonym z różnymi dodatkami. Takie serniki stygnąc oddają wilgoć ciastu i trwale się z nim łączą. Sernik pieczony przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wujskiego to sernik z kakaowym kruchym ciastem
Trzeci talerzFaszerowana papryka z serem Faszerowana papryka to świetny pomysł na obiad lub kolację. A jeśli w dodatku podamy ją w towarzystwie pysznych serów, to z pewnością nikt nie zdoła się oprzeć! Faszerowane warzywa to dania, które dają nam ogromne pole do popisu. Nie musimy iść utartym szlakiem i pakować w nie farszu mięsnego, ale możemy kombinować do woli i nadziewać(...)rodzaju kasze. Pin Print Faszerowana papryka Recipe by Healthy Creations Course: Przepisy Porcje 4 Porcje Składniki 2 czerwone papryki Ugotowany ryż (około 7-8 łyżek) Łyżka bryndzy 80 g sera feta 50 g twarogu Parmezan Pół gruszki Pieprz, tymianek Wykonanie Papryki przekroić w poprzek na połówki i usunąć gniazdo nasienne Twaróg rozgnieść widelcem i połączyć z bryndzą i fetą Sery
Healthycreations.plszybki lunch! Awokado robi się miekkie pod wpływem ciepła dzięki czemu można zanurzyć w nim chrupiącego nachosa… A do tego ciągnący się (lub w niektórych przypadkach chrupiący;)) ser, odrobina wegańskiego jogurtu (szczególnie dobrze się sprawdza, gdy podkręcimy pomidorowo-fasolową salsę ostrą papryką) i kolendra! Pieczone awokado z pomidorowo-fasolową salsą i wegańskim serem Składniki: ok. 10 pomidorków koktajlowych(...)średniej cebuli czerwonej 4 małe awokado (130g jedno)* 100g fasoli azuki z puszki (można zastąpić zwyklą czerwoną) potarty ser wegański lub zwykły (użyłam sera z migdałów) oliwa z oliwek 1 limonka Świeża kolendra sól himalajska, sproszkowana słodka papryka, sproszkowna ostra papryka (można pominąć) *można użyć większego, ale wtedy farszu starczy na ok. 3 awokado Do podania nachosy jogurt wegański
Fill The BowlDanie dla miłosników serów pleśniowych. Nie jest dietetyczne, ale niewątpliwie pożywne i zawiera w sobie dość dużo zdrowia. Zastąpienie zwykłego makaronu ciemnym makaronem razowym dodaje mu plusów. Do tego bardzo zdrowe grzyby Mun. Szczerze mówiąc ten makaron nie smakuje gorzej niż zwykły makaron pszenny, a wręcz nie zauważyłam nawet różnicy. SKŁADNIKI na 2 osoby 200 g surowego razowego makaronu spagetti(...)może być inny np. penne) 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe jadalne
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki na ciasto 1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli Składniki na farsz mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz – bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła szczypta soli mała cebulka 100 g startego żółtego sera (ja użyłam Tylżyckiego Łowicz - bez laktozy) 3- 4 suszone pomidory w zalewie kawałek salami/kilkanaście plasterków salami 50 g sera pleśniowego 200 g śmietanki 30% 2 jajka'; document.write(" "); Krok 1 Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do wyrobienie elastycznego i jednolitego ciasta. Wkładamy na około
Kuchnia Bazyliidługie paski 12 gałązek koperku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 cukinie 2 łyżki oleju słonecznikowego 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego *** 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również(...)pokrojonych w paski 12 gałązek koperku lub listków mięty lub bazylii lub kolendry sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz i opcjonalnie chili w płatkach *** - jeśli używam mozzarelli lub sera pleśniowego to nie dodaję do nich czosnku Przygotowanie Pokroić bakłażany wzdłuż na plasterki grubości 5 mm [ pokroiłam cukinie w 3 mm plasterki ] Posmarować patelnię grillową olejem słonecznikowym i smażyć bakłażany
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoje kolacyjne odkrycie. Składniki typowe, można z nich zrobić jajecznicę lub omlet, ale można też zapiec - i to jest świetny pomysł! Polecam każdemu kto lubi jajka i zapieczony ser. Jedzonko wychodzi pyszne, puszyste z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej? ;-) Jajecznica a`la omlet czyli szynka zapiekana z serem SZYNKA ZAPIEKANA Z SEREM Na około 10 sztuk: 3 jaja 1 szklanka(...)mleka 150 g szynki drobiowej 150 g żółtego sera 5 pomidorków cherry łyżka masła gałązka świeżego rozmarynu sól mieszanka ostrych przypraw Jajka miksujemy z przyprawami i drobno posiekanym rozmarynem. Zagotowujemy mleko i cały czas miksując dodajemy do jajek. Dorzucamy drobno pokrojoną szynkę drobiową i mieszamy. Formę na muffinki (jeśli masz silikonową użyj jej) smarujemy masłem. Do każdej wkładamy połówkę pomidorka
peggiwkuchnirobiłam tej zapiekanki a uwielbiam takie połączenia, za każdym razem praktycznie coś nowego dodaje. Brokuł jest bazą, sos beszamelowy podstawa, nieraz całość polewam roztrzepanym jajkiem i daje więcej sera ale o tym w innym wpisie wówczas powstaje coś al'a zapiekanka warzywna. A teraz prezentuje pyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania marchewki(...)ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 0,5-1 szkalnka białego wina 200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam na wagę, może być również Apetina lub zwykła feta) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii
Piekielna Kuchnia Patichcieć farsz szpinakowy na kilka sztuk, dlatego podaję z czego są poszczególne farsze bez konkretnej wagi Na farsz ze szpinaku : - kilka kulek mrożonego szpinaku - serek ricotta - sól - pieprz - ser gorgonzola lub blue - łyżeczka masła - 2 ząbki czosnku Rozmrozić szpinak,jak jest nadmiar wody to odlać ,roztopić masło na patelni ,wrzucić szpinak i czosnek ,krótko dusić ,zdjąć z ognia(...)dodać sery i przyprawy do smaku,wymieszać Na farsz z kurczaka : - surowa pierś z kurczaka - pół surowej papryki - łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki - sól i pieprz do smaku ,chili - tarty ser żółty - kilka łyżek serka typu framage - suszony tymianek Kurczaka zmielić ,podsmażyć na patelni ,dodać przyprawy i paprykę ,krótko dusić ,jak wystygnie dodać sery,wymieszać Na farsz z pieczarek : - obrane
Wypieki Reneprostu uwielbiam, świetnie nadaje się na zimną przekąskę i jest łatwa do zrobienia, najważniejsze jest by nabyć dobrze roztapiający się ser żółty, z tych co pamiętam to nadaje się idealne gouda firmy Hej lub Gouda Pilos - ta druga na mniejszą ilość składników na masę bo kostka ma tylko 40 dag. Przepis chyba już historyczny bo nawet babcia moja robiła taką(...)roladę. Przepisów na nią jest od groma. Ja trzymam się dokładnie tego z małymi modyfikacjami bo nieraz dodaje jeszcze podsmażone pieczarki. Składniki 60 dag sera żółtego 40 dag wędliny 100 g masła 200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje 3 ogórki kiszone 1/2 dużej papryki czerwonej 4 jajka 1 pęczek szczypiorku sól pieprz
Piekielna Kuchnia Patisumie my zawsze się staramy i dokładamy wszelkich sił żeby wszystko było po naszej myśli i tak jak chcemy. Tak właśnie udał się nowy twór Madzi, czyli ser cytrynowy. To bardzo łatwy w zrobieniu ser, coś trochę jak twaróg, ale ma bardziej ziarnistą konsystencję. W smaku cytryny są bardzo delikatnie wyczuwalne, nawet nie na drugim planie. Pewnie gdzieś na trzecim(...)dodają uroku. My dodatkowo wzbogaciliśmy ten ser o pieprz cytrynowy. Idealny dodatek. Warto zrobić ten ser, ma łagodny, ale odświeżający smak, doskonale nadaje się na kanapki. A jak później wymieszacie go z jogurtem lub śmietaną to otrzymacie fantastyczną serową pastę. W tym roku mamy nadzieję robić więcej serów żółtych. To już nieco bardziej skomplikowana sprawa, ale tylko nieco. Warto się
Marder&Marder Manufacturezakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe kabanosy(...)swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki wielkości sera. Kabanosy pokroić w kawałki wielkości sera. Tak przygotowane
Ala piecze i gotujeminut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka(...)sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry
Moja smaczna kuchniaroku :) Składniki: 280 gram cukru 220 gram mąki 5 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 3 łyżki kakao 500 gram zmielonego białego sera ( nie miałam białego sera więc dałam serek homogenizowany waniliowy) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania szczypta soli Papier do pieczenia Szpryca do dekoracji(...)mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Znów miksujemy, lecz na nieco mniejszych obrotach. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy ubitą pianę mieszając już łyżką - wszystko razem łączymy. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem jaki nam został, dodajemy też budyń. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy ( można zmiksować) UWAGA. Ja użyłam serka homogenizowanego dlatego ser ułożył mi się
W Moim Magicznym Domukruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że sernik uda się nawet z dość wilgotnego sera z wiaderka. Ileż to razy kupiłam ser, otwarłam go i załamana stwierdziłam, że jest zbyt wilgotny. Stosując ten przepis nie będziecie musieli biec do sklepu po nowy ser. Sernik wychodzi(...)puszysty i naprawdę smaczny. Spróbujcie. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 żółtka z jaj klasy M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 1 duży cukier waniliowy Delecta 1 1/2 szklanki cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Przepis na pyszny domowy twaróg – biały ser . Jest kremowy i delikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około(...)przydatności nie UHT ) około 250 g zsiadłego mleka (można kupić w każdym sklepie w kubeczkach ) gaza lub ściereczka durszlak – sito garnek Link do filmu z przygotowania : Domowy twaróg - biały ser https://www.youtube.com/watch?v=MdIldcxJswc Przygotowanie : Odnośnie mleka należy użyć mleka o najkrótszym czasie przydatności lub prosto od rolnika , mleko nie może być UHT . Do garnka wlewam zsiadłe mleko – jeżeli użyjemy
Uwaga Babcia Gotujewersji. Nie dość, że smaczne to jeszcze tanie i błyskawiczne w przygotowaniu. Szpinak jest intensywnie wyczuwalny, nie jest więc nic nie znaczącym dodatkiem. Potrawę koniecznie należy posypać dużą ilością sera żółtego i sera feta, smakuje wtedy doskonale! :-) 500g mięsa mielonego 400g mrożonego szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku 200ml śmietanki 12% 100g sera feta 50g żółtego sera sól, pieprz olej(...)kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje. 3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed podaniem dekorujemy pokruszonym serem feta i startym na tarce żółtym serem
Szefowa kuchniJesienne słodko-wytrawne grzanki. Rozpuszczony camembert, do tego słodka gruszka podkręcona miodem i orzechami - niebo w gębie! Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis zainspirowany moją jesienną miłością do duetu gruszka - ser pleśniowy. Choć uważam, że to gorgonzolę i gruszkę łączy idealna kulinarna więź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię(...)sięgnęłam po camemberta, który z gruszką także dobrze się łączy, ale ma dużo łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny. W Lidlu jest taki jeden
Chilli Czosnek i Oliwarównież jesienią można jeść sałatki. Gruszka i pleśniowy ser to połączenie, na punkcie którego zwariowałam w tym sezonie. Przyszła jesień i nie wiem, czy się cieszę. Czy żal mi, że lato się skończyło? Z pewnością, szczególnie, że minęło mi jak jedno mrugnięcie okiem. Gdy opiekujesz się niemowlęciem, czas leci nieubłaganie. Każdy dzień podobny jest do poprzedniego. Mój mały Marudek(...)wreszcie mam czas na gotowanie. Jesienią dojrzewa przecież tyle warzyw i owoców, a pomysłów na ich wykorzystanie mi nie brakuje. W tym roku wprost zwariowałam na punkcie połączenia sera pleśniowego i gruszek - jest uzależniające! Zaczęło się od podjadania gruszek z kawałkami gorgonzoli, a przerodziło w dzisiejszą sałatkę z karmelizowanymi gruszkami, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi. Intensywny w smaku
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie polałam syropem, bo te suche zabiorę do pracy i będę mogła je polać na miejscu. W środku jest moja konfitura truskawkowa z wanilią, którą robiłam początkiem lata. Ser? No sera białego nie robiłam, kupiłam :) Jajek nie zniosłam, też kupiłam. A tak poważnie to spróbujcie się kiedyś pobawić w grillowanie słodkich naleśników. Możecie podać je z bitą śmietaną, ze zmiksowanymi(...)Dnia Moi Kochani :) Składniki na 7 szt: 1 szklanka mleka + 1/4 szklanki 1 szklanka mąki pszennej 20 g masła roztopionego szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 jajka NADZIENIE - SER: 250 g sera białego chudego lub półtłustego (kupuję ten w Biedronce) 3 łyżeczki cukru z wanilią 1 żółtko DODATKOWO: Konfitura truskawkowa z wanilią z mojej domowej spiżarni, ale możecie
Blondynka Gotujezakupy, bo w mojej lodówce zostało tylko światło :) i już wieczór. Jednak ostatkiem sił wstawiam przepis na szybką zapiekankę. Składniki: 400 g makaronu dowolnego (ja miałam kokardki) 100 g sera gorgonzola 100 g sera gouda 100 g sera mozzarella 200 ml śmietany sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sery mozzarella i gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Gorgonzolę pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z serem gouda oraz makaronem. Polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem i posypać serem mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać gorące. zapiekanka makaronowa trzy sery
O kuchni z uczuciemOstatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego(...)przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 100 g sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec
UgotowaćSer z szynką w panierce przepyszny obiad a nawet świetna przekąska na przyjęcia i imprezy. Roztopiony ser wspaniale ciągnie się po każdym ugryzieniu. Do dania głównego dodajemy smaczne i aromatyczne ziemniaczki smażone z przyprawami oraz surówką z ogórków. Składniki: twardy żółty ser ( np. edamski, gouda ) lub krążki sera z białą pleśnią ( np. camembert ) plastry szynki jajko bułka tarta sól pieprz(...)olej Przygotowanie: Ser pokroić w grube plastry, włoży ć pomiędzy kawałki szynki i zawinąć w dość ściśle, boki zagiąć do środka i spiąć szpilkami do zrazów. Jajko roztrzepać i połączyć z przyprawami. Ser obtoczyć kolejno w mące, jajku, bułce tartej i kolejne dwa razy już tylko w jajku i bułce tartej. Panierka musi być gruba żeby ser nam nie wypłynął
Smaczne PotrawyDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć(...)skusić. Polecam! Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 125 g zimnego masła 100 g sera typu cheddar lub innego ostrego sera duża szczypta soli 1 - 2 łyżki lodowatej wody Mąkę wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tartce o średnich oczkach, dodać do mąki, wsypać sól. Masło pokroić na małe kawałki. Szybko wyrobić ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba
maniapieczeniakojarzy mi się z lasem zamknęłam w smaku roladek. Szpinakowe runo niczym mech, leśne borowiki i koźlarze, orzechy laskowe i piękne lazurowe niebo nad lasem w postaci niebieskiego sera. Smak obłędny. Całość tworzy jedną spójną całość! 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna do potraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera(...)śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Szklimy na maśle na rozgrzanej patelni, dokładamy grzyby
VioletoweKucharzeniePenne quatro formaggio czyli makaron z sosem z czterech serów, kolejne ulubione danie mojej córki Ani, która jak już pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane(...)pierwsze przypominało raczej pospolity sos serowy. Tym razem podszkoliłam się we wszystkich dostępnych źródłach i wybrałam klasyczną wersję. Wyszło wspaniałe, chociaż trzeba naprawdę uważać przy roztapianiu i łączeniu serów, bo można przy okazji wyprodukować nowy rodzaj twardego, włóknistego sera, który co prawda w smaku nie jest zły, ale za nic w świecie już się nie rozpuści
Kuchnia PrezydentowejRicotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę bezpośrednio z mleka. Poniżej dowód :) Dlaczego prezentuję ten przepis? Po pierwsze: ricotta stanowi bazę pewnego sycylijskiego deseru, który, mam nadzieję, już za chwilę pojawi się na blogu. Po drugie: ma szerokie zastosowanie jako(...)pochodzenia roślinnego) mleko by się nie ścięło. Podpuszczkę kupiłam przez internet za 11 zł/ 50 ml. Ta ilość jest wystarczająca do koagulacji 2000 l mleka, także jeszcze narobię się serów :) Składniki (na ok.1 kg sera): 4 litry świeżego mleka 180 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki soli pół łyżeczki podpuszczki mikrobiologicznej w płynie 60 ml zimnej wody Dodatkowo będą potrzebne: termometr
Domowa Cookierenka Agiopychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty równie potężnym kawałkiem kremowego, rozpływającego się w ustach pleśniowego sera o aksamitnym smaku. A do tego orzechowa bułka. Orzechowa, bo nic lepiej nie skomponowało by się z tym serem. Całość stanowi istną poezję smaku. Każdy składnik z osobna podrażni wasze kubki(...)całość spowodują, że wrócicie do nas w kolejną niedzielę, po kolejny przepis na burgera. Żeby bardziej was zachęcić do powrotu to zdradzę, że planujemy burgera z potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami
Marder&Marder Manufactureprzepis udowadnia, że nawet schabowy, i to nawet podany dość tradycyjnie z ziemniakami, może prezentować się atrakcyjnie wizualnie – inaczej aniżeli wielu z nas zdążyło się przyzwyczaić. Kotlety schabowe z serem i owocami 2015-01-15 15:07:41 Nieśmiertelne i chyba bezkonkurencyjne w polskiej kuchni schabowe tym razem w nieco mniej znanej wersji – na słodko z serem oraz ananasem(...)kością, stosownie do upodobań 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje
Kulinarna Pokusaprostsze i przede wszystkim coś nowego :) Czy tańsze? myślę, że porównywalne koszty. Dodatkowy plus (wg mnie) tego dania jest taki, że jest mocno serowe, więc jeśli ktoś uwielbia różnorakie sery to na pewno zakocha się w dzisiejszej odsłonie spaghetti... Mocno serowe, a co za tym idzie sycące - w związku z tym nie trzeba robić tego w dużych ilościach aby się(...)gęsta czy rzadka musimy dodać różną ilość mleka!) Gdy śmietanka jest rzadka: 1/2 szklanki mleka Gdy śmietanka jest gęsta: 2 szklanki mleka 2 jajka ok. 300 g startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron
JedzeniomaniaNaleśniki, zwykłe z serem i dżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój(...)Czemu i ser i dżem? Młody to naleśniki jakby mógł to z samym dżemem by jadł, a ja go tak zawsze sprytnie podchodzę, że smaruję naleśniki serem, kroję na kawałki i ładnie układam i wtedy dziecko widzi, że się starałam, więc niezręcznie wybrzydzać, a takie połączenie akurat polubił już jakiś czas temu. No więc zabieramy się za naleśniki! Każdy czerwony
Blondynka GotujePyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem(...)Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. W między czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki
Monia miesza i gotujeserka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie(...)oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się
vegetanietrwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania(...)ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy. Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc
vegetanieDziś kolejny przepis z okazji "Studenckich Wtorków". W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem. Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu. Ser można dostać w wersji z dodatkami ( zioła, czosnek) jak i bez. W przepisie użyłam sera z dodatkiem czosnku, ale tak do jedzenia najbardziej przypadł(...)gustu ten bez dodatków ;) Ser koryciński można zastąpić mozzarellą, ale jeśli macie możliwość zachęcam Was do spróbowania tego pierwszego. Ja się po prostu zakochałam! :)) A połączenie kurczaka z pomarańczami jest po prostu bajeczne, MNIAM! ;) Przepis na 4 porcje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle
Czerwona Porzeczkapokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest(...)mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku
W kuchni Katiesekundę obracała głowę, a ja się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta(...)sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek
ladykitchenKochani nie wiem jak wy ale ja kocham sery: żółte, pleśniowe, topione, blue wszystkieeee... dla mnie słodycze mogą nie istnieć ale jeśli ktoś by mi zabrał ser ojjjjj ucierpiałby w tej walce ;) Składniki: 300 gram sera żółtego zapakowanego fabrycznie 160 gram sera topionego (2 sztuki) u mnie kremowe 1 opakowanie serka kanapkowego u mnie czosnkowy kilka oliwek kilka pieczarek(...)ząbek czosnku 2 łyżki kukurydzy konserwowej przyprawy do smaku Ser żółty gotujemy w foli około 10 min. aż do momentu całkowitego rozpuszczenia...W międzyczasie wszystkie sery mieszamy ze sobą, pieczarki kroimy w drobna kostkę, oliwki w plasterki, dodajemy czosnek i kukurydze...Oczywiście możemy użyć dodatkowo przypraw do smaku, choć uważałabym na sól...sery same w sobie sa dość słone
NaKońcuJęzykasuccess_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do przepisów: – deska serów i przekąsek – smażony camembert z żurawiną – makaron z serem – chlebek zapiekany z szynką i serem – chlebek z pesto – zapiekanki z jajkiem i serem – kanapka(...)camembert i żurawiną – przepisu na domowy cheeseburger – domowe bułki do hamburgerów PIECZONY CAMEMBERT Z WINOGRONAMI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1 ser camembert – 3/4 szklanki czerwonych winogron – 120 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 – 2 łyżki miodu (możesz dodać też dodatkowy miód do podania) – 2-3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich – grzanki np. z bagietki
nietylkopasta.plwysoki, puszysty i wilgotny. Zobaczcie przygotowanie sernika na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Sernik z wiaderka na kruchym spodzie uda się idealnie jeśli użyjecie sera o bardzo dobrej jakości, nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich(...)moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Podczas przygotowania kruchego ciasta ważne jest jego odpowiednie schłodzenie - bardzo zimne kruche ciasto przed wstawieniem do pieca gwarantuje najlepszą strukturę ciasta po upieczeniu. Sernik w kruchym cieście jest delikatnie cytrynowo-waniliowy, bardzo smaczny, idealny do filiżanki kawy lub herbaty
Lekcje w kuchniSałatka z porem i żółtym serem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest smaczna i co ważniejsze szybka w przygotowaniu. Wystarczy nam dosłownie kilka produktów, które bardzo często i tak mamy w domu. Już nie zaskoczą Was niespodziewani goście… zobaczcie w jaki prosty sposób przygotujecie tą pyszną sałatkę . Sałatka z porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy(...)puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!paru lat w blogosferze krąży przepis na hitowy wegański ser z ziemniaka. Byłam go bardzo ciekawa, więc postanowiłam połączyć parę przepisów, trochę zmienić coś pod swój gust i przygotować swój ser. Nie jestem weganką, ale uwielbiam niestandardowe rozwiązania, tym bardziej pyszne! Moje wrażenia? Ser smakuje mało serowo, bardziej nazwałabym go po prostu sosem. Ale za to jakim! Zakochałam się(...)natłuszczonej patelni. Za pomocą malaksera (lub blendera) zblenduj ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek na gładką masę. Dodaj płatki drożdżowe, przyprawy i ponownie zblenduj. Jeśli wydaje Ci się, że ser jest za gęsty, dodaj łyżkę wody. Każdy ma inne smaki, więc dopraw też pod siebie. Możesz dodać jeszcze płatków lub papryki. Próbuj ;) Najlepiej smakuje na lekko ciepło. Przechowuj w lodówce
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKażdy kto odwiedził kiedyś Czechy lub Słowację na pewno próbował tego ich specjału. Pierwszy raz miałam okazję spróbować panierowany ser w schronisku podczas wycieczki w Tatry słowackie i zachwyciłam się tym panierowanym serem z frytkami. Postanowiłam przygotować go w domu i przypomnieć sobie tamte smaki. Wyszedł pyszny, z chrupiącą panierką i płynnym wnętrzem, dokładnie taki jak na Słowacji! Dodałam tylko(...)ekstra konfiturę żurawinową i było pysznie, polecam tym bardziej, że jest bardzo łatwy przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ser w panierce (2 porcje) Składniki: 250 g sera gouda, podzielonego wzdłuż na 2 grube plastry 2 duże jajka 1-2 szklanki bułki tartej olej do głębokiego smażenia konfitura z żurawiny i frytki do podania Przygotowanie: W głębokim talerzu
karmelowygotowanych ziemniaków. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie (zamieszczony przez fantaghiro18). Nie wszystkie składniki mi pasowały więc musiałam troszkę zmodyfikować przepis. A najbardziej do przepisu przekonał mnie ser, którego tak uwielbiam :) Uwierzcie mi gdy pierwszy raz zrobiłam tę babkę, z każdym kęsem chciałam jeść jej coraz więcej :) A do tego ten sos... pychota! Naprawdę polecam, wypróbujcie przepis! :) Składniki(...)babka: ziemniaki ok 1 kg mąka ok 1 szklanki jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki kasza manna ok 2-3 łyżki sos: pieczarki ok 1 kg pomidory ok 1 kg ser 200 g szczypiorek pęczek lub dwa śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda
Kuchnia Vikimamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Wspaniała, domowa Pizza'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory suszone Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut
Proste-przepisy.pljuż nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Wspaniałe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Myślę, że tak samo szybko też zniknie z Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł(...)własny. Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski . Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2016-05-04 21:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size
Słodkie okruszkibrokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż(...)ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze?" - zastanawiał się w jednym ze swoich wierszy Jan Brzechwa. Czymże byłaby pizza bez sera? Albo tosty? Albo... wymieniać można by długo. A czy znajdzie się choć jeden śmiałek, który w czasie pobytu w Zakopanem nie zje oscypka? Wątpię ;) Zapewne przywiezie jeszcze jego zapas do domu. Nastolatką będąc, miałam znajomego(...)który zajadał się kanapkami z żółtym serem, cebulą i keczupem. Muszę przyznać, że próbowałam i były całkiem całkiem. Jadałam też frytki posypane startym serem, który tak fajnie się na nich topił albo pierogi z serowym nadzieniem. Przepadam za kanapkami z szynką i żółtym serem, przy czym ser musi być na wierzchu! :) Gatunków sera nie będę wymieniać, bo jest ich ponad
zadanie-gotowaniewięcej przepisów z oscypkiem, bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu(...)który się pojawi w tym przepisie, użyjcie sera halloumi, fety tej prawdziwej lub dobrego, twardego twarogu. Składniki na pieczone warzywa z serem: 1 marchewka 1 pasternak lub pietruszka 1/2 selera 1 burak 1 cebula kawałek bundzu, lub dobrej fety sól, pieprz, majeranek, tymianek, ½ łyżeczki miodu, czosnek, oliwa z oliwek. Kawałki sera marynujemy w pieprzu, czosnku i oliwie. Odstawiamy
ladykitchenSer limburski to ser o charakterystycznym, intensywnym zapachu i kremowym pysznym wnętrzu. Oryginalnie ser wykonuje się w kwadratowych bądź prostokątnych formach. Mój z braku takowych powstał jako bryła bardziej podobna do prostopadłościanu, niemniej jednak smak i aromat powala na kolana. Początkowo ośrodkiem handlu serem limburskim była Limburgia (Belgia), stąd nazwa sera. Pierwotnie produkowany był w belgijskim mieście Liège, obecnie popularny(...)również we Francji, Niemczech i Holandii, ale nie tylko. Zachęcam do zrobienia i choć czeka się długo, minimum 2 miesiące to warto. Do zrobienia sera najlepsze jest mleko od krowy, niepasteryzowane, jeśli kupujemy inne należy dodać chlorek wapnia. Nie używamy mleka uht. Przepis z książki "200 Easy Homemade Cheese Recipes" D. Amrein-Boyes. Domowy ser limburski - Limburger. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieRicotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep ricotty. Ma szerokie zastosowanie w kuchni: nadaje się do przekąsek, dań głównych i deserów. Przepis, na podstawie informacji ze strony cheesemaking.com Do zrobienia ricotty używamy serwatki uzyskanej bezpośrednio(...)powierzchni zaczną pojawiać się grudki ricotty zbijające się w jednolitą masę.. Jeśli dodamy zbyt dużo kwasu, skrzep będzie opadać na dno i ser nie będzie słodki. Kiedy zacznie wytwarzać się skrzep, zagarniamy go delikatnie używając łyżki cedzakowej, od zewnątrz do środka garnka, . Grudki skrzepu będą zbijać się w jednolitą
Przepisy na domowy ser i chlebimienia . Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso. Prawdziwa gratka - Palce lizać ;) Za praszam! Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa) Składniki: * pieczarki ok.1 kg ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia) ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów) jajka(...)warstwy Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki). Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić na plastry. Przygotować garnek, posmarować dno lekko tłuszczem (może być trochę margaryny). Następnie pokroić w plastry
Tagebuch po polskusię od serwatki po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy) albo poprzez naturalną aktywność bakterii mlekowtch. Dlaczego tniemy skrzep? Cięcie skrzepu jest ważnym etapem w procesie produkcji sera, ponieważ ułatwia oddzielenie się serwatki. Niektóre przepisy zalecają cięcie skrzepu na większe kawałki, aby uzyskać sery miękkie, podczas gdy inne cięcie na mniejsze kawałki, aby uzyskać sery półtwarde i twarde
Przepisy na domowy ser i chlebSer COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia 0,4-0,8 g sól niejodowana Mleko podgrzać do temp. 30 o C, jeśli nie używamy mleka surowego dodać chlorek wapnia, wymieszać. Utrzymując temp. 30 o C dodać 80 ml maślanki lub bakterie(...)godz. Solenie: ser solić zanurzając w nasyconym roztworze soli niejodowanej przez 4 godz. Po wyschnięciu sera można powlec go woskiem lub nałożyć powłokę serowarską. Dojrzewanie prowadzić w temp. 11-13 o C, wilgotność 80-85% przez 4-6 tygodni
Przepisy na domowy ser i chlebbardziej i bardziej wilgotne, przylepiają się, mogą się porozpadać. Uformowanych leniwych klusek nie trzymamy na blacie, tylko od razu gotujemy. Obie mąki mieszamy ze sobą i wsypujemy do szklanki. Ser rozcieramy widelcem w miseczce. Do sera dodajemy dwa żółtka, dokładnie rozcieramy je razem z serem. Białka w osobnej miseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę(...)białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej mąki będzie potrzebne by zagnieść spoiste, elastyczne ciasto. Ale im więcej mąki damy do mniej wilgotnego
Karo in the Kitchenprzyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać(...)papryki i zapiec. Ja dodatkowo posypałam je tartym, żółtym serem i podałam ze świeżą natką pietruszki. Na pewno jeszcze powtórzę przepis! Składniki : 3 czerwone papryki 150 g kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól
Kuchnia EllieJagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych(...)przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła
Słodka StronaDziś przedstawiam efekt mojej ostatniej wizyty w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych(...)chorizo (2-3 porcje) Składniki: 400 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 duże jajka 1 1/2 szklanki startego sera Manchego (lub innego sera żółtego) mielony pieprz 150-200 g spaghetti 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej starta skórka z 1/2 cytryny
karmelowySałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami: mozzarellą i pleśniowym, do tego pomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist(...)spróbujcie! Składniki: – 200g arbuza – 1 dymka ze szczypiorem – 2 pomidory – 5 pomidorków – winegret miodowy (przepis znajdziecie tutaj ) – 1 kulka mozzarelli – 100g sera pleśniowego – 15 gron winogron czarnych – 2 nektarynki – świeża bazylia Wykonanie: Arbuza (wyjąć pestki) pokroić w kostkę. Pomidory również, a małe pomidorki w połówki lub ćwiartki. Dymkę poszatkować
Pociąg Do KuchniCzyż to nie wygląda jak kwiatek? :) Przepis zatem w sam raz na wiosnę :) Makaron w kształcie rurek nadziewany mielonym mięsem i pieczarkami. Zapiekany w sosie beszamelowym. Całość posypana żółtym serem. Podawane w kokilkach. Dietetyczne to nie jest, ale smaczne na pewno! Cannelloni zazwyczaj się nie gotuje. Ja jednak gotowałam go przez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić(...)pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty
Moja Galeria SmakuDługo szukałam przepisu na idealne zapiekanki z pieczarkami. Po intensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być(...)Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie! SKŁADNIKI ( 2 spore zapiekanki) 5-6 małych pieczarek 4-5 łyżek startego żółtego sera/ mozarelli ( tak aby sera i pieczarek było 1:1) kilka gałązek świeżego tymianku kilka łodyżek drobnego szczypiorku ketchup opcjonalnie papryczka chilii szalotka lub cebulka cukrowa 1 łyżka parmezanu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć
DefinicjaSmakuzbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto: 100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo mielony pieprz masło klarowane Sos: 1 szklanka mleka 3,2% 3 ziarna(...)ziela angielskiego pół szklanki tartego sera żółtego 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy
Kuchenna KontrrewolucyaPoniżej przedstawiam wersję bezmięsną, ale również bardzo smaczną. Użyłam mrożonego szpinaku bo taki akurat zalegał mi w zamrażarce, ale spokojnie możecie użyć także świeżego :) Do przygotowania tych naleśników wykorzystałam ser Morski Mońki. Ser Morski Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Ceniony jest za lekko pikantny smak i sprężysty miąższ. Konsystencja i walory smakowe sera sprawiają, że możemy(...)szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Sos czosnkowy: 2-3 łyżeczki majonezu 150 g jogurtu naturalnego duży ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą
My simple kitchentakiego dobrego grillowałam? Ano jak widać na zdjęciu, tradycyjnie na grillu wylądował karczek i kiełbasa. Ale kiełbaska już nie taka byle jaka:) Bo nafaszerowana ziołami i zapieczona z serem:) Brzmi kusząco? Zatem nie ma co się dłużej zastanawiać - wcale nie jest taka trudna do wykonania, a i doznania smakowe są całkiem inne niż w przypadku zwyczajnie grillowanej kiełbasy. Moim zdaniem(...)dzięki ziołom staje się bardziej aromatyczna a topniejący na wierzchu serek dopełnia całość :) Patent z ziołami dorwałam tutaj a ser już dodałam od siebie :) Jeśli więc znudziła Wam się już "zwykła" kiełbaska, to w celu urozmaicenia menu ta jest jak najbardziej do wypróbowania :) Tym razem wykorzystałam ser Edamski marki Mońki. Ser typu holenderskiego. Charakteryzuje go łagodny lekko orzechowy smak
My simple kitchengrillowane pomidory. Jeśli chcemy takie pomidory wykorzystać jako przystawkę lub przekąskę powinniśmy je grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać do salsy albo sosu pomidorowego należy je lekko naoliwić a każdą ich część tak grillować aby miała kontakt z rusztem. Najlepszym sposobem(...)zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla! Poniżej przedstawiamy wam przepisy na wyjątkową zupę pomidorową z grillowanych pomidorów oraz pomysł na grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym. Zupa pomidorowa. Tajemnicą tej wyjątkowej pomidorowej jest wydobycie smaku z grillowanych pomidorów zamiast ich blanszowania we wrzącej wodzie. Ta zupa może być podawana na ciepło ale smakuje również rewelacyjnie na zimno
naRuszcieUwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.Ciasto naleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam(...)rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju......na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik.Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się.Foremkę żaroodporną
Codzienna kuchnia niecodziennabrokuła i kalafiora.Całość zalana gęstym, serowym sos.A wierzch oprószony stratym, żółtym serem.Zapraszam!Składniki:300 g makaronu penne;300 g różyczek brokuła;300 g różyczek kalafiora;100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki);Sos serowy:2 łyżki masła;3 łyżki mąki pszennej;400 ml mleka;100 g żółtego sera;1 ząbek czosnku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować(...)rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to podgotowane
Gospodyni MiejskaŚwietny pomysł na wyjątkową przekąskę na długie jesienne i zimowe wieczory. Połączenie grillowanego sera z sosem śliwkowym nadaje tej przekąsce wyjątkowo rozgrzewającego charakteru. składniki: 1 ser camembert2 łyżki stołowe dżemu śliwkowego1 łyżka stołowa śliwowicykilka suszonych śliwek¼ łyżeczki chiliPrzygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku (oprócz sera). W międzyczasie rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ser polecamy grillować na deskach cedrowych nada(...)dodatkowego aromat (albo zawinięty w folii aluminiowej). Deski przed grillowaniem należy moczyć w wodzie przez około 1 godzinę. Namoczoną deskę wyłożyć na rozgrzany ruszt i umieścić na niej ser. Na wierz sera wyłożyć wcześniej przygotowany sos śliwkowy. Całość grillować w średniej temperaturze przez około 20-30 minut. Grillowany Camembert ze śliwkami is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowany Camembert
naRuszciePomimo faktu, iż żyję w królestwie serów już od kilku dobrych miesięcy, strasznie brakowało mi naszej polskiej GOŁKI! Szukałam, szukałam, aż w końcu wykorzystałam mamę, aby przywiozła mi go z Polski :) (przy okazji zdradzę Wam, że to samo zrobiłam z serem do pierogów, tutaj też go nie mogę znaleźć :c). I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tego pięknie pachnącego(...)wędzonego sera! Naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatni raz miałam okazję go jeść i nawet zapomniałam, że zazwyczaj występują one w fikuśnych formach, dlatego tym bardziej uśmiechnęłam się na jego widok :) Ważną informacją jest fakt, iż gołka bardzo często mylona jest z oscypkiem. Może i produkcja jest podobna, jednak oba te sery różnią się formą i kształtem, smakiem i przede
Kitchens AlphabetUwielbiam brokuły i nie mogę uwierzyć, że przez tyle lat ich nie jadłam. Dzisiejsza propozycja to połączenie jak dla mnie idealne - nic tak nie komponuje się z brokułami jak ser właśnie :) Użyć możemy sosu takiego jak tu, ja jednak postanowiłam przygotować w tym celu bardziej wyrazisty i zdecydowanie gęstszy. Połączenie łagodnego sera topionego ze zdecydowaną ostrością lazura i słodyczą śmietanki(...)wymaga nawet stosowania przypraw :)Składniki:- różyczki z jednego brokuła (albo paczka mrożonego)- 100 g sera pleśniowego (u mnie turkusowy lazur)- 100 g śmietankowego sera topionego- 200 ml śmietany 30%- łyżka mąki - sól, cukier Różyczki brokuła myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i szczyptę cukru i wstawiamy na duży ogień. Gdy woda się zagotuje, ogień zmniejszamy i gotujemy
Kulinarne zapędy Kokosamakaron nie mógł się przypalić. 2. MUSZTARDA + GAŁKA + PIEPRZ (30 sek) Do mikstury dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę gałki muszkatołowej i nieco świeżo mielonego pieprzu. Znowu dokładnie mieszamy. 3. SER, SER, SER (3 min) Do garnka wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, najlepiej mieszanki serów miękkich i twardych, wyrazistych w smaku. My mieliśmy jedynie miękkie, goudę i mozarellę, ale też wyszło(...)dobre. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami i szukać ulubionego zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA
Nerds Kitchen