ser - 16500 przepisów (strona:36/1100)

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie 72

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie, lunch do pracy, czy kolację. To też bardzo dobra okazja do wykorzystania resztek jedzenia, które czekają w lodówce i brakuje na nie pomysłu. Ile razy Wam się zdarzyło zostać z niedużym kawałkiem wędliny czy sera, albo garścią pieczarek, z którymi nie ma co zrobić? Taka(...)dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś zdrowego na śniadanie Dodatek pełnoziarnistej mąki do wypieków sprawia, że nabierają głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Posiłki przygotowane z mąką razową pozostawiają też na dłużej uczucie

Na-talerzu.pl
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim 64

dodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia(...)będę Wam znowu pisać, że napiekłam za dużo buraków i musiałam coś z nimi zrobić. Ale taka jest prawda. My jakiś czas temu natknął się na ser koryciński, zapytał czy chcę, oczywiście chciałam. A potem zaczęłam myśleć do czego go użyję. Tzn. wiedziałam, że wyląduje w sałatce, pytanie tylko w jakiej. Dla mnie sery (przeróżne) i pieczone buraki to połączenie

Kardamonovy
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem 92

Przepis na pyszne danie z piekarnika, czyli naleśniki zapiekane z serem i kurczakiem w sosie słodko – kwaśnym. Zapiekanka z naleśników z kurczakiem i sosem serowym to świetny pomysł na rodzinny obiad lub pyszną przekąskę pomiędzy posiłkami. Jak zapiekać naleśniki w piekarniku? Przepis na zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem jest bardzo prosty. Wystarczy usmażyć tradycyjne naleśniki, następnie na każdym(...)dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko startym serem. Naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem w sosie słodko – kwaśnym są bardzo aromatyczne, delikatne i bardzo sycące. Sprawdzony przepis i rozsądnie dobrany skład naszej zapiekanki z naleśników gwarantują

Kuchnia Na Wypasie
Spaghetti carbonara 601

Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Włoskiej. Zawiera niewiele składników, jest proste i bardzo pyszne. Dodatek wysokiej jakości makaronu, boczku i sera sprawia, że danie to jest bardzo wykwintne. Uwielbiam dania makaronowe, które robi się na jednej patelni. Wszystkie składniki mieszasz razem na patelni i można już jeść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti carbonara – Składniki(...)makaronu spaghetti około 350 g boczku wędzonego bądź boczku surowego 4 żółtka jajek 200 g sera twardego np. grana padano albo pecorino czubata łyżeczka czarnego pieprzu świeża kolendra świeża pietruszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti alla carbonara – Wykonanie Cały boczek pokrój na drobną kostkę. Przygotuj sporej wielkości patelnie. Na zimą patelnie przełóż całe mięso, zwiększ moc palnika

To Musisz Wiedzieć
Prosta zapiekanka makaronowa 168

Polecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu(...)mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania masło do posmarowania naczynia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem

Monia miesza i gotuje
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 169

smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. :) W Bułgarii miałam okazję wypróbować najsmaczniejszych frytek w swoim życiu - były perfekcyjne! Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i puszyste w środku, odpowiednio doprawione, z pysznym serem sirene na górze. Chciałam przenieść ten smak do swojego domu, ale nie smażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim(...)dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól i pieprz ser sirene (lub inny solankowy) do posypania Ziemniaki obieramy i kroimy w jednakowej grubości talarki, następnie talarki kroimy w słupki.  Tak przygotowane frytki zalewamy zimną wodą i płuczemy mieszając dłonią, by pozbyć

Cooking Monster
Smażony ser kminkiem 143

zrobienia tego sera długo się przymierzałam. Wreszcie mi się udało. Prób było kilka, pierwsze zupełnie nieudane. Teraz wydaje mi się, że osiągnęłam to o co mi chodziło. Serek wymaga cierpliwości, zanim go usmażymy, musi swoje odstać w cieple. Jeżeli będziecie robić taki ser nie zrażajcie się po pierwszym podejściu jeżeli coś się nie uda. Nie z każdego twarogu udaje się(...)dodawać sody, ale to jeszcze przede mną. Na razie wersja z chłodnych dni czyli z sodą.  Dobrymi radami wspierała mnie znajoma z Gniezna - dziękuję Krysiu :) Składniki: 250 g sera twarogowego tłustego ok 1 łyżeczki sody oczyszczonej (zależy od pory roku) 1/2 łyżki masła sól do smaku, 1 żółtko kminek do smaku przygotowanie Ser przełożyć do płaskiego naczynia, rozgnieść widelcem

Stare Gary
Przepis na idealną pizzę 159

które zadaję osobom podającym, że w miejscu/lokalu XYZ jest najlepsza pizza. O szybką odpowiedź nie jest łatwo. Zadaję pytanie pomocnicze - jakie są podstawowe składowe pizzy? No jasne - ciasto, sos, ser. I basta! Więc teraz odpowiadając na pytanie "co jest najważniejsze w pizzy" słyszę oczywiście od jednej osoby - ciasto. Od innej, że sos. Ktoś dorzuci, że najważniejszy jest(...)ser. A jak jest naprawdę? Żadna z tych rzeczy nie jest jedną, jedyną najważniejszą rzeczą w pizzy! Okej, odpowiadam moim rozmówcom adekwatnie: - Co z tego, że masz idealne ciasto (recepturę na nie szlifował ktoś latami, używa najlepszej mąki i drożdży) jeśli masz beznadziejny sos albo jest go za dużo/za mało, albo masz lichej jakości ser, który ciągnie się

Right Behind The Kitchen
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 213

Cheese to chyba dwa najbardziej rozpoznawalne specjały amerykańskiej kuchni. Oba wszechstronne, uniwersalne, do jedzenia w dowolny sposób, z ulubionymi dodatkami. Dzisiaj z pieca wyjechał klasyczny makaron z serem – zapiekany w kremowym, mocno serowym sosie, z dodatkiem gotowanej szynki. Prosto, szybko i pysznie! Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, aż osiągnie stan al dente , po czym dokładnie odcedzamy(...)zrumienienia. Gdy bułka już rumiana i złota, wsypujemy granulowany czosnek, dokładnie razem mieszamy i odstawiamy gotową posypkę na bok. Szynkę kroimy w drobną kostkę (0,7-10mm), oba sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy razem masło z mąką, stale mieszając, około 20-30 sekund. Zasmażkę powoli

Karo in the Kitchen
Szeryf z Nottingham 140

sprawdzał wozu –kłamstwem, przekupstwem lub przysługą. Zatem rozmowa wygląda zwykle tak. Szeryf – Witaj Jerome jak biznes, co przywozisz dziś na targ Jerome – Szeryfie co ja tam mogę tylko pięć serów z Wildshire Szeryf – Jerome popatrz na mnie przecież ja wiem, że dla pięciu serów nie ruszył byś się ze swojej wioski. Poza tym Wildshire nie słynie z serów. Mów prawdę(...)masz na wozie, bo zaraz go sprawdzę a wiemy, że tego nie chcesz. Jerome – Szeryfie tylko pięć serów jak babcię kocham, ale wiesz żebyś się nie męczył, może przyjmiesz te pięć pensów Szeryf – Jerome pięć pensów żartujesz popatrz na mnie tylko pięć co tam masz w wozie Jerome – Szeryfie przyjmij pięć pensów i sprawdź wóz Bena ten na pewno coś

O kuchni z uczuciem
Tapas Party. Menu na imprezę. 139

czasu do czasu organizujemy sobie "wieczory z tapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem(...)najbardziej.  Gdy jedziemy na wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję nam często śniadanie, obiad i kolację ;) Idziemy na targ czy do miejscowego sklepu, kupujemy lokalne sery, owoce, warzywa i wino. Wychodzi taniej niż wyjście do restauracji, a jedzenie tych przysmaków na tarasie apartamentu ma w sobie wiele uroku.  Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa tortilla na 3 sposoby, czyli przepis na smaczną imprezę sylwestrową. 114

nich stworzyć prawdziwe cuda! Nachosy, quesadilla i tortillowe roladki, to moje propozycje na sylwestra. Jako, że sylwestrowe szaleństwo jest tylko raz w roku, dzisiaj wyjątkowo propozycje moje są z serem… Kozim! Ale bardzo łatwo możecie go zastąpić serem wegańskim. Przedstawiam Wam więc przepis na bezglutenowe tortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów(...)czas pieczenia zależy od wcześniejszego wysmażenia tortilli. Trzeba uważać, żeby się nie spaliły. 2. Quesadilla Składniki Ciasto na tortillę (lub gotowa tortilla, wtedy zacznij od pkt. 7) Kukurydza Ser kozi lub żółty ser wegański Masło orzechowe ostra papryczka (opcjonalnie) 5. Rozgrzewamy opiekacz lub piekarnik do 170C. 6. Na lekko rozgrzanej patelni smażymy tortillę (na średnim ogniu). Smażymy z obydwu stron

Fill The Bowl
Koreczki serowe 173

serowe często gościły na naszych stołach, były stałym elementem menu „imprezowego”. Nie było prywatki, przyjęcia … bez koreczków. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wariacji może być wiele. Przedstawiam cztery warianty. Ser żółty (gouda, tylżycki, ementaler)*, oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych), anchois, papryka czerwona, śliwki wędzone (suska sechlońska), ser z pleśnią niebieską, orzechy włoskie, winogrona jasne, orzechy nerkowca(...)śliwki z octu, wykałaczki Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm. Śliwki pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę 2x2 cm. Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki i na końcu ser żółty. Na wykałaczkę nadziać oliwkę owiniętą anchois a następnie ser żółty. Połówki śliwek przekroić wzdłuż na pół. Na kostce sera z pleśnią ułożyć dwie połówki orzecha

królestwo garów
Francuski warkocz na słono 168

Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego

moj przepis na
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 154

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz.  Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być

Codzienna kuchnia niecodzienna
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 132

Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made

Martyna Cooks
QUESADILLA Z INDYKIEM LUB WOŁOWINĄ / TURKEY OR BEEF QUESADILLA 137

Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia, że jest to idealne danie zarówno na imprezową przekąskę(...)szybki lunch lub kolację po pracy! Buritto też będziemy robić, chilli con carne też, ale nie dziś – teraz czas na ser. Miłego gotowania! When I think about Mexican cuisine first thing I see is chilli peppers, burrito and chilli con carne, and I’m not a fan of spicy food. That’s why I’ve made

Martyna Cooks
Domowy ser żółty z twarogu 119

bardzo długiego czasu przymierzałam się do zrobienia domowego sera. Dostęp do świeżego mleka od krowy mamy bezpośredni, i twarożek co jakiś czas mama męża odgrzewa więc ta myśl we mnie kiełkowała, aż w końcu zaowocowała. Znalazłam w internecie przepis na najprostszy na świecie domowy ser żółty i postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo fajny, ser jest bardzo syty, delikatnie czuć twarożek(...)biorąc pod uwagę że jest to ser nie dojrzewający i można go zrobić tak szybko i bez podpuszczki to jest świetny. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem ziół prowansalskich bo wtedy nabiera charakteru ;) . Zamierzam jeszcze przetestować ten przepis z dodatkiem  wędzonej papryki oraz suszonych pomidorów. Ten ser to dla mnie koło napędowe, w dalszej kolejności będę próbowała zrobić inne sery

W kuchennej krainie
Ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybka sałatka z serem i oliwkami 193

Dziś zapraszam Was na ziołowy sos serowo-oliwkowy z miętą + szybką sałatkę z serem i oliwkami. Gdy do naszych drzwi pukają niespodziewani goście lub po prostu chcemy spędzić wieczór przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie(...)gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek mięty doskonale niweluje czosnkowy zapach, nadając przyjemnie orzeźwiający smak naszym potrawą. Drugą moją propozycją jest szybka sałatka z serem typu śródziemnomorskiego w kostkach. Ta zielona sałatka doskonale nadaje się na kolacje, jak i spotkania z przyjaciółmi. Robi się ją bardzo szybko, a więc niespodziewani goście nam nie straszni

Słodkie okruszki
Bakłażan zapiekany z trzema serami 186

jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)przygotowaniu jak i pod względem użytych składników. Jedyny wyjątek może stanowić po trosze szwajcarski i francuski ser gruyère – popularny m.in. we Francji, ale niekoniecznie szeroko znany nad Wisłą. Ma on dość charakterystyczny smak i aromat i w związku z tym pomaga w dodaniu naszej zapiekance wyrazu. Można go kupić w lepszych supermarketach, jednak w ostateczności możecie użyć innego żółtego sera

Kulinarna Pokusa
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 179

spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku plastrów sera żółtego, ziół, śmietany i wody. Tak jak już w poprzednim poście pisałam "potrzeba matką wynalazków" i wynalazła tym razem(...)dobre czy nie. Dodajemy na koniec zioła, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.  Gotowe warzywa wyjmujemy na talerze/miseczki i jemy :) Pyszne, chrupiące... a z sosem "3 sery" jeszcze lepsze :)           SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej) 1/3 szklanki wody

Jedzeniomania
Spaghetti z gorgonzolą 162

Jednych z moich ulubionych serów jest ser gorgonzola. Jest to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch , z regionu Lombardia . Ser ten należy do serów, które nie pachną zbyt dobrze, zwłaszcza gdy się je przyrządza na ciepło, więc trzeba się liczyć z tym, że zapach sosu w trakcie przygotowania może się nie podobać niektórym domownikom. Ale co jest najważniejsze - spaghetti(...)sosem z gorgonzoli jest naprawdę rewelacyjne. Każdy kto lubi pleśniowe sery powinien takie spaghetti wypróbować. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g - 200g sera gorgondzola 1,5 łyżki masła 1 szklanka śmietany 12% 6 listków szałwi lub 2 łyżeczki suszonej szałwi 1 łyżeczka zielonego pieprzu 1 łyżka koniaku lub brandy sól, pieprz - w razie potrzeby Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie

Mama Gotuje
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

pane sciocco. Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem(...)gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego sera pecorino. Tabliczki "Pecorino di Pienza" powieszone na ogrodzeniach agroturystyk będą Was witać już

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące tortellini z serem 439

Oryginalny przepis na bardzo proste w przygotowaniu chrupiące tortellini lub ravioli z serem z piekarnika. Pierożki tortellini to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę, przystawkę lub nawet obiad. Jeśli zatem skończyły Ci się pomysły na tortellini lub szukasz odpowiedzi na pytanie: Co zrobić z tortellini? To nasz przepis powinien Cię zainteresować i zachęcić do przygotowania chrupiących tortellini z serem(...)przy najbliższej okazji z niego skorzystasz. Polecamy! Nasze dzisiejsze pierożki to akurat ravioli. Dlatego, że takie mieliśmy. Jedne i drugie wychodzą tak samo pyszne! Sprawdzaliśmy! Chrupiące tortellini z serem Składniki: tortellini lub ravioli z serem: 2 op. Panierka: starty na drobnych oczkach żółty ser: 3/4 szklanki mąka: 3/4 szklanki bułka tarta: 1 szklanka jajka: 4 szt. suszony czosnek: 1 łyżeczka

Kuchnia Na Wypasie
Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 85

jogurt z drożdżówką. W czasie weekendu, kiedy czasu zwykle jest nieco więcej, zachęcam do przyrządzenia śniadania na ciepło. Kokilki wypełnione szklistą smażoną cebulką, chrupiące kawałki chudego boczku, ciągnący się ser i oczywiście jajka z półpłynnym żółtkiem w roli głównej. Śniadanie mistrzów zadowoli każdego. Drukuj Śniadaniowe kokilki z jajkiem, serem i szynką 5 od 1 osoby Autor: Pawel Clad Danie: Śniadanie(...)Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 270 kcal Śniadaniowe kokilki wypełnione jajkiem, chrupiącą szynką i mozzarellą. Śniadanie na ciepło z piekarnika. Ciągnący się ser i półpłynne żółtko. Składniki: 4 jajka od szczęśliwych kur 4 łyżeczki kwaśnej śmietany 12 % 1 cebula 10 g sera żółtego mozzarella grubo tartego 8 plastrów boczku rolowanego odrobina masła

ProstePesto.pl
Wytrawne gofry z szynką, papryką i kukurydzą 120

inspiracji, stworzyliśmy wytrawne gofry, na słono. Jeśli słodkie gofry mają tak wielkie powodzenie, to może z wytrawnymi goframi będzie podobnie? Spróbuj koniecznie chrupiących wafli smażonych z warzywami, szynką i serem. Wyjątkowa przekąska, która zaskoczy Cię swoim smakiem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Wytrawne gofry z szynk\u0105, papryk\u0105 i kukurydz\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/gofry-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/gofry-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/gofry-480x270.jpg"],"description":"Wytrawne gofry z warzywami, szynk\u0105 i serem. Chrupi\u0105ce wafle z w wersji na s\u0142ono to m\u00f3j faworyt w\u015br\u00f3d wytrawnych przek\u0105sek.","keywords":["cebula","Jajka","kukurydza","m\u0105ka","papryka","ser","szynka"],"author":{"@type

ProstePesto.pl
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną 153

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną Od dawna miałam wielką ochotę na drożdżówki z serem i kruszonką. Inspirację znalazłam na Moich wypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty(...)zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa: 275 gr sera białego 100 gr kaszy jaglanej ugotowanej jeżeli brak można zastąpić serem białym 30 gr miękkiego masła 1 żółtko 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4-1/2 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy) Wszystkie składniki

moj przepis na
Sernik Zebra 321

mojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak smaczne jest, więc podzielę się z Wami przepisem. Sernik Zebra to nic innego jak sernik waniliowy, podzielony na dwie części, z których do jednej dodałam kakao, a do drugiej mąkę pszenną. Jest kremowy, mało(...)następnym razem. Ja serniki robię w malakserze, który moim zdaniem jest niezbędnym sprzętem w kuchni ( wtedy też kupuje zwykły twarożek, ale jeżeli nie macie, możecie użyć zwykłego miksera, wówczas ser musicie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub kupić ser zmielony). Składniki na formę 23 na 23 cm: 550 gr sera twarogowego zmielonego, dobrej jakości (jeżeli używam sera zmielonego wówczas

moj przepis na
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 229

chwilowo otępiona przez nadmierne ilości leków:P Na szczęście to już końcówka:) I nawet humor powoli powraca :) Miłego weekendu ludziki!! Buziaki :* Dzisiaj prezentuje Wam, do czego wykorzystałam pierwszy rodzaj sera w ramach nawiązanej ostatnio współpracy z MSM Mońki (o współpracy więcej tutaj - klik ). Wczoraj na obiad zrobiłam pierogi. Już dawno miałam je w planach, odkąd zobaczyłam je u beetle(...)autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki rodzaj sera wybrać: Gouda to ser typu holenderskiego. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty

My simple kitchen
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 49

prostu spróbuję ten sos jakoś jakoś ulepszyć, sama nie wiem… Co do pierwszego przepisu, na pierwszy ogień miały polecieć kulki serowe. I żeby ułatwić sobie życie, postanowiłam ser zmiksować w robocie razem z jogurtem, zamiast ser po prostu rozdrobnić widelcem. Robot spowodował, że ser robił się za rzadki. Najlepsze, że miałam świadomość tego, że tak się może stać. Lenistwo(...)jednak wygrało. Pffff. Mój zamysł był taki, żeby uformować z sera kulki. No nie dało rady, nawet na drugi dzień ser nie nadawał się prawie do niczego. A że nic się nie może zmarnować, postanowiłam wykorzystać go jako smarowidło do tortilli. Poleciałam więc z rana do sklepu, kupiłam placki i parę plastrów szynki. Ten przepis był zupełnie nieplanowany. Pomyślałam jednak

Kardamonovy
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim 132

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że tarta ma naprawdę wyjątkowy smak. Pełnoziarnista tarta z cukinią, czyli czas na zdrowe zamienniki Zawsze starałam się przywiązywać wagę do tego co jadłam, ale że w ostatnich miesiącach to waga jakoś zaczęła mocniej przywiązywać(...)jedzenia. I tych właśnie zasad staram się w ostatnich tygodniach trzymać. SPRAWDŹ TEŻ : Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE . Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – lunch w wersji fit W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie

Na-talerzu.pl
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 195

białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę(...)odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym

My Chcemy Jeść
Ser i wino - warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, 2. kwietnia 2016 r. 180

których brałam udział 2. kwietnia. Wypadałoby się podzielić wiedzą, jaką zdobyłam. Obawiam się jednak, że to, co zapamiętałam, to zdecydowanie za mało na wpis typowo informacyjny. Tym bardziej, że sery i wino, to nie są produkty, o których można dowiedzieć się wszystkiego w ciągu kilku godzin. Nie będę zatem wymądrzać się, bo są w tym temacie znacznie mądrzejsi ludzie :) Opowiem(...)wyglądały te troszkę nietypowe warsztaty o o samej Akademii Kulinarnej Whirlpool . Na miejsce dotarłam jako jedna z pierwszych osób. Marco Ghia , gospodarz warsztatów, przygotowywał sery do degustacji, a w powietrzu unosił się delikatny, ale jakże piękny zapach. Kiedy chciałam przywitać się z Marco i wyciągnęłam rękę, on powiedział: nie podam ci ręki, bo kroję sery .  Dlaczego o tym piszę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na wypasie z serem w bokach 115

dodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)pokrojonych w plastry i smażonych na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek do momentu aż nadmiar wody wyparuje posiekana papryczka chili posiekana papryka mini pomarańczowa 20 gram sera mozzarella 20 gram sera cheddar 250 gram sera gouda- połowę sera kroję w prostokąty, których krótszy bok powinien mieć długość 1 cm ( boki pizzy) , pozostałą część sera ścieram

Mango Papaja
Tosty francuskie z serem i szynką 104

zmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było(...)nimi po drodze. Na początku, gdy wyszedł ser firmy Polsoja byłem uradowany, że nawet w moim małym mieście może teraz zawitać (co zresztą się stało zaraz po wprowadzeniu). Pierwsze wrażenie było bardzo… słabe. Rozczarowałem się. Nie pasował mi smak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie

Blendman
Zapiekanka grecka 2875

Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru(...)makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć

Passions hobbies life
Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 150

ochotę na miseczkę pełną kremowej dobroci? :) Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej! Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem(...)podstawowych zasad . Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonujący. To kto ma ochotę na pyszne i pięknie podane risotto?  Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser jogurtowy 101

Grudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe. Ufamy, że przydadzą się wam, bo domowe sery to, za przeproszeniem, niebo w gębie. W sklepie tego nie kupicie. A jeśli nawet kupicie to za ciężkie pieniądze. Tym razem mamy więc(...)ser jogurtowy. Banalnie prosty w zrobieniu i, jak sama nazwa mówi, robimy go nie bezpośrednio z mleka tylko z jogurtu właśnie. Od biedy można nawet zrobić ze sklepowego jogurtu, ale my proponujemy zrobić jogurt samemu, to nic trudnego. A jak zrobić jogurt możecie zobaczyć TUTAJ i TUTAJ . Ten ser charakteryzuje się lekko kwaśnawym smakiem (charakterystycznym dla jogurtu) i dobrze komponuje

Marder&Marder Manufacture
Sernik Gotowany Na Ciemnym Kruchym Cieście z Polewą Mocno Czekoladową 164

Słówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika  Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera  2 budynie

Pychotkaaa
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 158

Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.  Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl   Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku.  Na pierwszy rzut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 570

wersję tego wypieku. Dla jednych perfekcyjny sernik musi być puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Zaś inni uważają, że powinien być ciężki, mazisty i równy jak stół. Jaki ser użyć, co zrobić, by sernik nie opadł, nie popękał, co dodać, a czego unikać...Na te i inne pytania postaram się tu odpowiedzieć. Zacznijmy jednak po kolei... SPÓD DO SERNIKA(...)cieście znajdziecie  TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów. Czy to w kostce, w wiaderku, tłuste, półtłuste, śmietankowe, homogenizowane, czy te pakowane w tzw. "kiełbaskach. Ja skupię się na dwóch najczęściej przez

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki z Musem Truskawkowym w Serze Malinowym (najprostsze ciasto na naleśniki) 171

opcja awaryjna, robimy wtedy kiedy nam się nic nie chce. Kto robi? Czasami dziecko, czasami ja. Co mamy na talerzu? Naleśnik z Musem Truskawkowym i malinowym serem.  Co się stanie jak wrzucimy kostkę białego sera do malaksera i będziemy miksować za długo? No właśnie, powstanie taki oto ser jaki widać na zdjęciu, za rzadki aby posmarować naleśnika, ale idealny(...)łyżki Musu z Malin Mus Truskawkowy (w formie dżemu, jaki co roku robię) ale spokojnie możesz dodać inny dżem listki mięty do dekoracji cukier do smaku 250 g sera białego Wykonanie: Tak wiem do ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze, a wody gazowanej akurat nie miałam. Jak się robi ciasto? Wszystkie

Blondynka Gotuje
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 242

osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka z boczkiem i wędzonym serem . Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę. Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz po przyprawieniu i przysmażeniu(...)patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin

Kulinarna Pokusa
Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami. 159

Kozi ser ma specyficzny, ostry smak. Świetnie łączy się ze słodyczą miodu, orzechami i masłem czosnkowym. Do tego chrupiąca bułeczka prosto z pieca. CUDO! Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera? ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy posiada więcej białka niż  mleko krowie(...)obniża cholesterol we krwi  10 dag sera to dzienne zapotrzebowanie wapnia  Świeże mleko warto pić na: anemię kłopoty trawienne osteoporozę miażdżycę                  Składniki: 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego 2 łyżeczki miodu kawałek masła czosnkowego garstka

Pora na pora i pomidora
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 194

czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę -  pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami do chleba i bardzo lubię tworzyć i odkrywać nowe(...)trafiłam tutaj i postanowiłam od razu wykonać Vienna Liptauer .                To teraz troszkę o samym serze: jest to właściwie regionalna, miękka mieszanka serowa do pieczywa, pochodząca z regionu słowackiego Liptowa, które znajdowało się pod panowaniem Austro-Węgier.  Właśnie w tym czasie ser liptowski zyskał wielkie uznanie

Kuchnia Prezydentowej
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 404

piekarnika. Każda z nas ( Ewa , Ania , Paulina i Ela ) mogła zrobić dowolne nadzienie. Ja zrobiłam swoje ulubione, mianowicie krem twarożkowy z czosnkiem i ziołami. Całość zapiekłam z bardzo ciekawym serem, który chciałabym Wam pokazać.               Jest to ser o wdzięcznej nazwie Hexen-Käse (ser czarownicy) i jak podaje etykietka,  zawiera szpinak, zioła(...)miękki, maślano-śmietanowy, wyraźnie słodkawy, całość w smaku dość ekscentryczna, zdecydowanie nie pasuje na kanapkę z wędliną czy pomidorem. Za to roztopiony jest fantastyczny, robiłam niedawno pizzę z tym serem i tylko dlatego, że nie miałam już zwykłego żółtego goudy czy edama, dałam ser czarownicy i smakował świetnie. Ja kupiłam go w sklepie ze sporym asortymentem serowym, przyznam, że dotąd

Kuchnia Prezydentowej
Ser podpuszczkowy a'la Koryciński 213

Ser robiony na podstawie ulotki, którą dostałam robiąc zakupy serowarskie w jednym ze specjalistycznych sklepów internetowych. W ogóle to w ostatnim czasie sporo serów robiłam, bo miałam dostęp do świeżego wiejskiego mleka. Co prawda można sery robić z mleka sklepowego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze (czyli nie UHT) dodając odpowiednie kultury bakterii, ale... ale to nie to samo :) Taka podróba trochę(...)samym wierzchu. Odstawiamy na 30 minut. Skrzep kroimy na ziarna wielkości 1cm. Lekko mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Skrzep odcedzamy i układamy na formie do sera korycińskiego odciskając nadmiar serwatki. Jeśli nie macie takiej formy może to być też zwykły durszlak. Teraz już wyposażyliśmy się w stosowne formy, ale nasz pierwszy korycin (ten ze zdjęć) robiliśmy właśnie

Marder&Marder Manufacture
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 212

przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby nie patrzeć, dość „kontrowersyjne” – ich bardzo specyficzny(...)francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki

Kulinarna Pokusa
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 167

serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie od regionu Indii bywa(...)zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem twarogowym. SKŁADNIKI: 5 łyżek klarowanego masła (oryginalnie ghee -ind. klarowane masło) lub innego tłuszczu 200 g sera Paneer pokrojony w 1 cm kostkę 2 łyżki oczyszczonego posiekanego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 91

już kolejny Francuski tydzień w Lidlu. Oferta spożywcza nie jest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu od średniowiecza(...)sery wytwarzane z krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto spróbować. Poza serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami: orzechami włoskimi, figami. Mocnym punktem oferty jest Jambon de Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko szynki wytworzone z jednego z ośmiu

królestwo garów
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 148

kuchni.Aby zjeś ć coś smacznego i ładnie podanego tez nie trzeba godzinami tkwi ć  nad talerzem i zdobi ć. Na zdjęciu widzicie ekspresowe małe co nieco. Uwielbiam sery, uwielbiam camembert. Tym razem chciałam Wam pokaza ć zapiekany camembert. Nie wida ć  tego na zdjęciu, ale w serze zapiekała się również pigwa z miodem, stąd ta obkrojona obwódka(...)wierzchu. Jakoś musiałam tą pigwę włoży ć  do sera :) Wyszło pysznie, myślałam, że sama zjem cały ser, bo dziecko nie przepada za kawałkami owoców w potrawach i tu się lekko zdziwiłam, bo Alex jak tylko spróbował, kazał sobie odkroi połowę i zjadł ze smakiem. Na końcu stwierdził, że dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem

Blondynka Gotuje
Grillowany ser brie z pieczonym czosnkiem i musem malinowym 136

Wyjątkowe i zaskakujące danie z grilla na każdą okazję. Składniki: 1 krążek sera Brie ¼ szklanki rozdrobnionych lub całych orzeszków pekan 4 ząbki czosnku ¼ szklanki musu malinowego / dżemu malinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka papryki 1 łyżka brązowego cukru szczypta czarnego pieprzu i pieprzu cayenne odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: W mini kociołku (Broil King 69700) umieścić czosnek z odrobiną oliwy(...)ostudzić. Na średnio rozgrzanej patelni podsmażyć orzechy pekanowca z masłem, brązowym cukrem, papryką, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Po około 5 minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser Brie wyłożyć do mini kociołka. Pieczony czosnek i orzechy pekanowca rozprowadzić równomiernie na wierzchu sera Brie. Wszystko polać musem malinowym. Całość piec w średniej temperaturze przy użyciu metody pośredniej przez

naRuszcie
Sałatka z Serem Korycińskim Swojskim, Truskawkami, Migałami na Jogurcie Cytrynowym 205

jest mój klimat. Dobra sałatka, dobry ser i ja już nic nie chcę więcej! W tym roku nie było porządnej zimy, zastanawiałam się ostatnio, czy już jest wiosna, czy jeszcze zima. Zresztą nie ważne. Mnie nic nie powstrzyma przed tym kiedy chcę wiosnę na talerzu. Zrobię na wiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek(...)widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się tam produkt, którego smakiem jestem zauroczona  :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach

Blondynka Gotuje
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 192

zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek(...)medium). Stopień wysmażenia mięsa sprawdzamy za pomocą dotyku, na wyczucie (im mięso twardsze, tym bardziej wysmażone) lub przy użyciu specjalnego termometru, który można zamówić w sklepie DobraKiełbasa.pl GRILLOWANY SER CAMEMBERT OWINIĘTY W BOCZEK SKŁADNIKI 1 ser camembert 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki

OstryKęs
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 212

kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego,100 gram twarogu półtłustego(...)soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania