ser - 17000 przepisów (strona:33/1134)

Twarożek kanapkowy z rzodkiewką i ogórkiem 68

Trudność: Łatwe Ilość 1 miseczka Przygotowanie 10 min. Wykonanie 5 min. Kalorie 80 kcal Delikatny twarożek kanapkowy z tartą drobno rzodkiewką i ogórkiem gruntowym. Wiosenna pasta kanapkowa z białego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: TWAROŻEK KANAPKOWY 1 opakowanie białego sera półtłustego 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 większy ogórek gruntowy 1 duża rzodkiewka (lub 3 mniejsze) DODATKOWO świeży chleb(...)pszenny z masłem marakuja słodka pomarańcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kostkę białego sera przełóż do miski, dodaj kwaśną gęstą śmietanę i całość zagnieć widelcem na smarowną papkę. Ogórka obierz ze skórki, po czym wraz z rzodkiewką zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tartki. Świeże warzywa wymieszaj z białym serem. W ten sposób otrzymasz twarożek kanapkowy z chrupiącymi, wiosennymi warzywami. Kropki świeżego

ProstePesto.pl
Miękki serek podpuszczkowy z kminkiem 168

spokoju na 15 min. Dodajemy ugotowany kminek. Następnie mieszamy delikatnie przez 5 minut. Ponownie zostawiamy w spokoju na 15 minut, do opadnięcia ziarna na dno garnka.  Formowanie sera Ziarno przenosimy delikatnie do formy wyłożonej chustą serowarską lub gazą (ja nie używam chusty i ser również ładnie się formuje). Pozostawić do odciekania na 2-3 godz, następnie wyjąć z chusty(...)odwrócić, pozostawić na następne  2-3 godz. do odciekania. Odwrócić i pozostawić na całą noc 7-10 godz. Nie jest wymagane prasowanie ziarna pod dodatkowym ciężarem. Formowanie sera prowadzimy w temperaturze pokojowej. Solenie Solenie: ser solić zanurzając w solance przez 3,5 godz.  solanka: 250g soli/litr przegotowanej wody Dojrzewanie Ser po wysoleniu nadaje się już do spożycia. Jeżeli

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik idealny 171

Najważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych(...)sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie. Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka

Gotowanie i blogowanie
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 182

wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły na bazar w dni targowe wiejskie kobiety. Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki(...)jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy

Karo in the Kitchen
Porady kulinarne: Jak dojrzewa ser pleśniowy i jaki powinien mieć kolor? 135

Ser pleśniowy naturalnie dojrzewa przez cały okres jego przydatności do spożycia. Proces ten nie zatrzymuje się w momencie jego zapakowania, przez co ser zmienia swój smak z dnia na dzień. Na początku dojrzewania ser pleśniowy jest twardy i ma delikatny zapach i smak. Pod koniec terminu przydatności staje się mazisty, porośnięty pleśnią i o zdecydowanie wyraźniejszym smaku i zapachu. kolor(...)sera zaczyna się od białego na początku, do ciemnego brązowego na samym końcu. Ser pleśniowy (źródło: kuchnialazur.pl) Ser należy przechowywać w temperaturze +1 do +6 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura przyspiesza dojrzewanie sera. Ser pleśniowy nie lubi zmian temperatur, stąd najlepiej kupuj go na samym końcu. Przed podaniem ser najlepiej wyjąć z lodówki na 20 minut przed spożyciem, aby dostosował się

WojnaNaSmaki.pl
Co warto grillować – kilka pomysłów 185

doczekamy to nie może ich zabraknąć na ruszcie naszego grilla. Grillowane brzoskwinie pokryte cynamonem, miodem, octem balsamicznym lub po prostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka(...)pokroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki skropimy odrobiną soku z cytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy na ruszcie grilla. Niektórzy podają grillowane jabłka z roztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz . Pomysłów na jego przygotowanie z grilla jest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje

naRuszcie
Miękki ser w typie Topfkase 157

Miękki ser w typie Topfkase Pyszny i prosty w wykonaniu , miękki ser , krótko dojrzewający . Takie sery, tradycyjnie wzbogaca się różnymi, ziołowymi lub owocowymi dodatkami , tym razem w ruch poszły suszone pomidory , które nadały wspaniałego aromatu . Pomidorki wpłynęły także na wygląd , wiadomo , jemy oczami , więc nie jest to bez znaczenia ;). Serek doskonale sprawdza się na kanapkach , jest po prostu pyszny(...)kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska

Ogrodnik w podróży
Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym 64

Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym. Pomysł na pyszną sałatkę z orzechami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Tę pyszną sałatkę zrobicie w kuchni zanim goście się rozbiorą, zasiądą za stołem. Szybka sałatka z orzechami i gruszką z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera z błękitną pleśnią to strzał w dziesiątkę(...)majonezem. Z powodzeniem będzie idealnym dodatkiem do wielu grillowanych propozycji, nie tylko na majówkę.  Składniki na sałatkę: - mix ulubionych sałat lub paczka rucoli - piękna duża bardzo dojrzała gruszka - ser z błękitną pleśnią, duży trójkąt - kilka cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub ewentualnie szwarcwaldzkiej  - orzechy włoskie siekane, garść - salsa: do szejkera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżko soku

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z burakiem i pistacjami. 89

Sałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak , pistacje , młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą , miodem i octem jabłkowym . Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety , pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie . Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna(...)buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko. Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita

Zdrowy Styl Joanny
Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką 81

Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką to pyszny pomysł na śniadanie. Są puszyste i sycące, a do tego zdrowe – pełne białka i zdrowych węglowodanów pochodzących z pełnoziarnistej mąki. Proteinowe placuszki śniadaniowe, czyli śniadanie pełne zdrowia Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej(...)jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes . Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie. Te placki to zdrowy pomysł na śniadanie dla małych i dużych. Są puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Jest w nich pełno zdrowych dodatków – chuda wędlina, soczysta papryka, pełnoziarnista mąka

Na-talerzu.pl
Szakszuka po polsku 105

pyszne. Dziś polecam wam szakszuke po polsku. Tu nie ma papryki i tradycyjnych przypraw. W tej szakszułce jednak nie brakuje składników i smaku. Są pieczarki, szczypiorek, cebula i pyszny ser podpuszczkowy z czubrycą. Całość wyszła idealnie. Tak prosto, a tak pysznie. Spróbujcie. Lubicie sery? Ja uwielbiam.  Dlatego polecam wam zajrzeć i zapoznać się z ofertą Sery Paszkowscy . Pyszne sery(...)niepasteryzowanego mleka krowiego. W ofercie znajdziecie m.in. Tykocinek, czyli świeży ser podpuszczkowy naturalny lub z ziołami; sery sałatkowe z mieszanką ziół lub bez dodatków; popularny Labneh; wyjątkowe słodkie serduszka, czyli twarożki deserowe z prażonymi orzechami włoskimi, daktylami, rodzynkami, żurawiną w karmelowej galaretce z dodatkiem miodu z mniszka. Brzmi pysznie, prawda? I tak jest do tego swojskie, ręcznie robione masło

Słodkie okruszki
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 696

imprezowe przekąski i przystawki, które przygotujesz z ogólnie dostępnych składników nie zrujnują też domowego budżetu. Żeby zrobić smaczne przekąski na imprezę wystarczą bagietki, krakersy lub tortille, trochę kolorowych warzyw, serów i wędliny. Świetnym dodatkiem do niemal każdej przekąski i przystawki są sosy, hummus i twarożek. Rozpocznij nowy rok z naszymi najlepszymi przepisami na szybkie przekąski na imprezę. Przekąski na imprezę(...)pokroisz pieczywo na niewielkie kawałki, ułożysz na nim pionowo składniki i zepniesz całość wykałaczką lub ozdobną szpadką. Przykładowe połączenia Koreczki w stylu hiszpańskim : bagietka, kiełbasa chorizo, hiszpański żółty ser, czarne lub zielone oliwki,  Koreczki w stylu włoskim : bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe  Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki

Cztery Fajery
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 167

Labneh określany jest najprostszym serem na świecie, choć nie jestem pewna, czy rzeczywiście prawdziwym serem możemy go nazwać. Bo labneh to tak naprawdę jogurt naturalny doskonale odcedzony z serwatki. Grecy i mieszkańcy Lewantu nie znają "jogurtu greckiego", ale znają labneh czyli odcedzany jogurt. Ser czy nie ser, niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna(...)jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego przez 12-24 godziny otrzymasz delikatny, kremowy serek do smarowania pieczywa. Możesz smarować

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla inaczej czyli .... 185

bądź kanapki z szynką?? Bo mnie tak. I tak oto powstała tostowa tortilla z jajkiem sadzonym.  Już wam piszę co i jak. Jedna jest z szynkąa druga z serem. to już do Ciebie należy wybór :) Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i szynką SKŁADNIKI: 61 g sera morskiego (może być inny) 88 g jajko sadzone ( na maśle bądź margarynie, doprawione(...)griluje go z jednej strony aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący, obracam na druga stronę i lekko go podgrzewam. Z drugim robię to samo. W między czasie ścieram ser na tarce i kroje szynkę. Gdy druga tortilla będzie już gotowa wyłączam gaz. W tym czasie robię jajko sadzone. Rozsypuję ser na placek tortilli który jest na patelni układam

Misz-masz by Domi
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 142

Jakiś czas temu publikowaliśmy przepis na twardą odmianę sera Monterey Jack, czyli Dry Jack . To taki ser, który z powodzeniem może zastąpić parmezan. Dzisiaj mamy dla was jego tradycyjną wersję, krócej dojrzewającą, czyli Jack cheese . W swojej pierwotnej wersji Monterey jest serem półtwardym, o maślanym smaku. To jeden z bardziej popularnych serów w Ameryce, z powodzeniem wykorzystywany również w kuchni(...)meksykańskiej. Chociaż tam akurat chyba częściej używana jest odmiana Pepper Jack , czyli ser połączony z papryczkami chili. Ale dzisiaj skupimy się na wersji podstawowej, na zwykłym tradycyjnym Jack cheese . Przepis nie różni się niczym od tego, który podawaliśmy przy Dry Jack , ale żebyście nie musieli szukać, podamy go tutaj raz jeszcze. Różny jest w zasadzie tylko czas dojrzewania

Marder&Marder Manufacture
Ser Buttermilk Blue - domowej roboty 167

Zakochałam się w domowych serach i już nic tego nie zmieni. Miłość jest wielka choć czasami tylko z mojej strony ale tak to już z serami bywa, czasami robię wszystko ok i tak samo a ser nie wychodzi, jakość mleka gra tutaj wielką rolę. Dlatego najlepsze jest mleko od gospodarza który hoduje krowy czy kozy i najlepiej pełnotłuste, jeśli jednak(...)nigdy, przenigdy uht. Ja kupuję mleko w woreczkach firmy Jogo albo mleko wiejskie z Piątnicy w butlach z rączką mikrofiltrowane, nie mam bowiem dostępu do mleka prosto od krowy. Sery z wyżej wymienionego mleka wychodzą ok. Ser Buttermilk Blue jest obłędny w smaku, w środku kremowy i z delikatnym przerostem niebieskiej pleśni. Ser pochodzi z USA. Ser na podstawie książki

Moje Małe Czarowanie
Domowy Ser Żółty 271

Okazuje się, że łatwo jest zrobić sobie w domu prawdziwy ser żółty bez konserwantów i barwników ! Wystarczy tylko odrobina siły ( mieszanie pod koniec ciągnącego sera wymaga troszkę siły ;) oraz odrobinka cierpliwości i już możemy cieszyć się prawdziwym domowym żółtym serem którego możemy użyć do przeróżnych potraw oraz oczywiście na kanapki, a dodając do niego za każdym razem inne przyprawy(...)dodatki uzyskamy nie powtarzalny nasz domowy autorski ser żółty. Zapraszam ! Składniki 3 szkl mleka 3,2 % 2 tłuste klinki 1 całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 1/2 łyżki masła 1. W garnku z grubszym dnem gotujemy mleko, do gotującego się mleka przekładamy nasz rozdrobniony wcześniej twaróg. 2. Cały czas powoli mieszamy, aż z sera zrobią się grudki

Gotowanie...to proste !
ser bundz 170

Ser typu bundz  Celowo w nazwie użyłem słów "typu bundz", ponieważ od pewnego czasu, nazwa ta jest zastrzeżona dla wyrobów pochodzących z podhala. Ja swój ser robiłem w śród  jezior Warmii więc jak mawiał poeta " gdzie Krym a gdzie Rzym. Tyle tytułem dywagacji na temat nazewnictwa, nie mających najmniejszego znaczenia, dla naszych kubków smakowych. Kolejną odstępstwem, jest użycie(...)wyrobu mleka ze sklepu ( zaprzyjaźniony gospodarz powiedział niezbyt miło, żebym mu w trakcie żniw nie zawracał...). Tu pragnę zapewnić wszystkich że z mleka świeżego 3,2%, również można zrobić ser.  Nie będzie co prawda taki sztywny i będzie go wychodziło mniej, ale smak pozostaje ten sam. Tyle wstępu teraz zachęcam wszystkich do lektury a zaraz później do samodzielnego zrobienia

Miód i pieprz
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 183

poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest z serami francuskimi(...)linii produktów Reflets de France jakie mają w swojej ofercie sklepy Carrefour. Francja jest uważana za ojczyznę serów, produkuje się tutaj ponad 500 gatunków tych przysmaków. Każdy region słynie z innego sera a ich receptury są często pilnie strzeżone. Smak i wygląd poszczególnych serów zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania