wklęsły środek. Zawsze bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić(...)ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek
Mania WypiekaniaUwielbiam kolory na talerzu! Połączenie sera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła(...)nowe? Polecam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę
Blondynka GotujeDobrze wiecie jak kocham sery. Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckie j to ser, który uwielbiam. Uwielbiam za smak, za naturalny skład, za to, że jest uniwersalny i zmienia się każdego dnia. Uwielbiam rodzinę, która go produkuje i uwielbiam maj :) Was uwielbiam i to że do mnie zaglądacie. Ale mam dziś humor, he he he. No dobra, o co się rozchodzi? Chodzi(...)mimo iż chciałabym spróbować kilku smaków jednak tym razem wybrałam ser naturalny beż żadnych dodatków smakowych. Dlaczego tak? Bo chciałam się trochę pobawić tym serem, na przykład tak jak to widzicie na zdjęciach. Zamarynowałam sobie ser w oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami, czosnkiem i chili. Po co? Bo chciałam! Za kilka dni będę miała fajny dodatek do sałatek, aromatyczne
Blondynka GotujeKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy mięsa na bazarku to nie mój świat). Kupiłam wiejski biały ser z mleka krowiego i szok - jakie to jest dobre! Chcę jeszcze! Tylko pojawia się problem, nie mam gdzie się w niego zaopatrzyć. Siadam(...)sofie, włączam Kuchnię+ i co? I Michael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego
Słodkie PrzyjemnościKażdy z nas ma czasem ochotę na trochę słodkości. Warto spróbować bułeczek twarogowych, które są niezwykle pyszną przekąską. Idealnie pasują do kawy bądź herbaty. Twaróg czyli inaczej ser biały jest bardzo zdrowym produktem. Można z niego zrobić mnóstwo pysznych potraw: sernik, farsz do pierogów ruskich, pastę kanapkową. Twaróg pomaga uzupełnić nam niedobory witaminy B12 i cynku. Są to niezwykle ważne(...)Bułeczki twarogowe są niezwykle miękkie. Biały cukier zastąpiłam ksylitolem, który jest bardzo zdrowy i polecany dla osób dbających o linię. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodkie bułki z białym serem twarogowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 280 kcal Słodkie drożdżówki z twarożkiem
ProstePesto.plFrancuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie(...)sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie, a jednocześnie jest nienachalny i nie przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera
Pociąg Do KuchniBryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam dostępu do mleka owczego, bryndzę robiłem wyłącznie ze świeżego mleka krowiego. Mimo tego wyszła ona bardzo smaczna, zbliżona do oryginalnej owczej. W zasadzie, można ją już jeść po soleniu i zmieleniu, ale dojrzewanie(...)skrzep kroimy długim nożem na kostki wielkości ok. 2 cm , najpierw pionowo, potem ukośnie. Pokrojony skrzep zostawiamy w spokoju na 5-10 minut, aby serwatka lepiej oddzieliła się od sera. Odciekanie serwatki Wilgotny skrzep serowy może być teraz przeniesiony na durszlak wyłożony gazą. Ziarno przenosimy za pomocą łyżki cedzakowej. Po 5-10 minutach odciekania serwatki, związujemy razem wszystkie rogi gazy
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam eksperymentować przy produkcji serów i kilka już popełniłam ale goudy, takiej domowej nie bo nie zakupiłam parafiny do powlekania sera. Jak się potem okazało i tak zrobiłam ser nie mając parafiny i to był błąd bo ser był trochę suchy. Parafina do sera typu Gouda jest konieczna. Gouda należy do grupy serów, które charakteryzują się tym, że skrzep płucze(...)się w wodzie podczas etapu podgrzewania. Proces ten ma na celu usunięcie laktozy i zmniejszenie kwasowości sera - smak staje się łagodniejszy. Gouda 3-miesięczna ma smak lekko maślany i orzechowy. Jej nazwa pochodzi od miejscowości Gouda w Holandii niedaleko Rotterdamu i zwykle gouda produkowana jest w formie spłaszczonych kręgów. Ser na podstawie przepisu Ricki Carroll z książki "Domowy wyrób
Moje Małe Czarowanieskusicie na pyszny rozpływający w ustach serniczek w łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty . Sernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :) Składniki na ser : 2 kg sera z wiaderka ja dałam President 2 cukry(...)Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Do utartych żółtek z masłem dodajemy mieszankę sypką i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ser z wiaderka
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyczna, domowa pizza z dużą ilością sera i salami - jedyne co ją wyróżnia to przepyszne w smaku, puszyste brzegi, których wnętrze stanowi ciągnący ser. Pizza idealna dla wielbicieli dużych porcji sera i miłośników pulchnego, puszystego ciasta. Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 200 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: ok. 100 g salami (lub inne dowolne składniki na pizze) Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy
Słodka StronaLabneh, czyli ser jogurtowy, spotkacie w przepisach kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej i Indii. Za chwilę, po sporej garści informacji, znajdziecie go i w swojej lodówce. Warto mu się bliżej przyjrzeć – to samo zdrowie! I najprostszy, najszybszy sposób na pyszny domowy ser. Umówmy się raz na zawsze – w greckiej nomenklaturze nie istnieje coś takiego jak ‘jogurt grecki’. Ta nazwa(...)których go kupujemy. Proces fermentacji zachodzi dopiero w zamkniętym opakowaniu, stąd charakterystyczne wybrzuszenie na jego wierzchu. Czytajcie etykiety! Dobry ‘jogurt grecki’ i do jedzenia od razu, i na ser, ma w składzie tylko i wyłącznie mleko (ewentualnie i mleko, i śmietankę) i szczepy bakterii. Najczęściej czterech – poza powyższymi dwoma jeszcze L. acidophilus i Bifidobacterium lactis). Zdarzają się na półkach
Karo in the KitchenChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo(...)szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie
Moja Delicjabrzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw - dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku . Bardzo aromatyczny i pyszny - nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem! Najlepiej do dipu nadaje się ser o intensywnym smaku, taki(...)trochę zbyt śmierdzący, aby zjeść go na samo. Ale po wymieszaniu z jogurtem naturalnym, wspaniale łagodnieje nie tracąc jednak ze swojego charakteru. Ja dodałam hiszpański ser kozi kupiony w Lidlu w tygodniu hiszpańskim, ale w innych sklepach na pewno również znajdziecie odpowiednie sery. Z dipem z koziego sera wszystko dobrze smakuje i ja mogłabym go dodawać do wszystkiego. Szczególnie dobrze
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie(...)potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki ok 150 g sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się sera2 łyżki startego parmezanuŚwieże liście estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos Mornay Rozpuścić masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu
Stare GarySer camembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej(...)SKŁADNIKI : ( porcja podana na 1 ser pleśniowy)ser camembert 1 szt płatki migdałów 2 łyżki masło sklarowane 1 łyżkę jeżyny garść SPOSÓB WYKONANIA :- rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu- wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go)- pieczemy
Basia w kuchni