nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g)1 opakowanie koziego sera (150 g)50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuPuree z selera i jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1
W kuchni KatieZamiast piec tartę postanowiłam być bardziej kreatywna i zafundować fajną przekąskę w postaci grzybków z kruchego wytrawnego ciasta z nadzieniem z sera i wędzonego łososia. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 3 żółtka płaska mała łyżeczka soli 200 g masła 125 g serka kremowego np philadelphia małe opakowanie łososia wędzonego na zimno przyprawy do smaku Party Dip czosnkowy
Malinowe Pocałunkifrancuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjebezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne RewelacjeGruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg
bastalenaPępka jedyne i słuszne owocki. A i "człowiekom" na diecie nie zaszkodzi spożywanie ich co drugi dzień. Ja mam ochotę na banana i takie cudo zrobiłam z rana! 500g sera (pół na pół twaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml
bastalenatakie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Parówki zawijane w boczku i nadziewane serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBurrata z pomidorami to najprostszy i zawsze trafiony sposób na podanie tego włoskiego sera. Kremowa, aksamitna burrata fantastycznie komponuje się ze słodkimi, soczystymi pomidorami i aromatyczną oliwą, pachnącą świeżymi ziołami. Jeśli nigdy nie jedliście tego włoskiego sera, to idealny przepis na początek! Burrata – jak śmietana w kawałku Wiadomo nie od dziś, że Włosi robią fantastyczne sery. Mozzarella, ricotta, Parmigiano(...)ściślejsza konsystencja, natomiast w środku już ultra-kremowa. I ten wspaniały, delikatny, bogaty smak. Ta niespotykana konsystencja i pyszny smak po prostu mnie zachwyciły i od tej pory ten ser regularnie pojawia się w mojej kuchni. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Burrata z pomidorami Ten kremowy ser jest gwiazdą samą w sobie, więc potrzebuje dodatków, które nie będą próbowały go dominować
Na-talerzu.plNadziewany seler naciowy. Paluszki selera naciowego nadziewane serem ricotta , suszonymi pomidorami , jogurtem greckim, serem mozzarella i szczypiorkiem są niesamowicie smaczne i zdrowe. Pyszny seler naciowy podawajmy jako przystawkę lub przekąskę . Seler z pewnością stanie się ulubioną przekąską na przyjęciach, spotkaniach rodzinnych bądź na Sylwester. Nadziewany seler naciowy jest skandalicznie pyszną przekąską , której wykonanie zajmie kilka chwil a efektem końcowym jest(...)odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas. Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera
Zdrowy Styl JoannyKolejny cheddar na naszym blogu. Po farmhouse przyszła pora na sirred-curd. W ogóle powoli zaczynamy się w te żółte sery wciągać i mamy nadzieję, że nieco częściej będą gościły u nas w domu. A co za tym idzie i na blogu. Trochę jest przy takim serze pracy (przede wszystkim trzeba pilnować odpowiednich temperatur), ale jego smak wynagradza wszelkie trudy(...)niedogodności. Naprawdę smakuje wybornie. Ten ser miał - póki co - najpiękniejszy zapach ze wszystkich naszych serów. Pachniał intensywnie, ale łagodnie. Taki zapach sera o wyraźnym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej 10 kropli farby serowarskiej (rozpuszczonych w 1/4 szklanki wody) parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Mleko podgrzewamy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola 100g białego sera - mozzarella 100 g sera parmezan 100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani 200 ml mleka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli 400 g makaronu świderki 20 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany(...)czasie gotowania makaronu przygotować sos z mleka i serów. W tym celu pokroić ser gorgonzola i mozzarellę w kostkę a pozostałe sery zetrzeć na tarce. Odłożyć 3 łyżki startego sera do posypania na później. W pojemnym garnku podgrzać mleko ze szczyptą soli i gałką muszkatałową, dodać połowę masła oraz starte i pokrojone sery. Delikatnie mieszając rozpuścić
zielonacukinkabułeczki dobrze się wyrabiało, przyjemnie formowało. Farsz nie wypływał tylko apetycznie puchł i pachniał. To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióry