Składniki na ciasto:1/2 szklanki ciepłej wody1/2 łyżki soli2 szklanki mąki1/2 łyżeczka cukru15g drożdży1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy:1 gruszkaorzechy włoskieser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowyłyżka miodupieprzkilka listków mięty Przygotowanie:W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto(...)pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty
Smakowity Blog KulinarnyCzosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia. Składniki: 2 porcje150 g makaronu tara telle,1 główka czosnku,50 g sera blue,8 pomidorków koktajlowych,3 mini(...)doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano.Smacznego
Moniki Smakołykiugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę z nim do kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę żółtego sera i jest cudownie pyszne. Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie(...)olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony. Koniec!!! Jeść na gorąco, najlepiej smakuje z ketchupem
pieprzny smaczekdobrze mieszamy zeby nie było grudek.Na rozgrzaną niewielka ilosc oleju wylewamy masę jajeczną. Kiedy się dobrze zetnie z jednej strony przewracamy na drugą.Po ścięciu, układamy na połowie żólty ser, przykrywamy druga połową.Chwilkę zapiekamy zeby ser się rozpuścił
Z Majeczką w kuchniSkładniki na ciasto : 3 szkl mąki 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki wiórek kokosowych Masa serowa; 1 kostka sera białego półtłustego zmielonego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych Sposób przygotowania 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto. 2. Ser wymieszać z cukrami(...)jajkiem i wiórkami kokosowymi . 3. Ciasto rozwałkować , wycinać kółeczka i nadziewać serem. Zlepiać jak pierogi. 4. Blaszkę wyłożyć papierem i układać pierożki w odstępach . 5. Piec w temp. 180 st na złoty kolor. 6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chiliProsta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki. Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta.Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej.Składniki:400g bobu świeżego lub mrożonego200g sera fetasól, pieprzsok z cytryny2 łyżki oliwyszczypiorekkilka listków mięty ogrodowejWykonanie:Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości(...)Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie PichceniePieczone buraczki są przepyszne :), a jak je podrasować kozim serem i orzeszkami piniowymi to już niebo w gębie! Składniki: 3 średnie buraczki czerwone mała czerwona cebula 10 dag sera koziego 2 łyżeczki orzechów pinii dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania 1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki(...)obieramy z łupinki i kroimy na cienkie plasterki. 2. Na talerzu układamy buraczki w plastrach, następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem. 3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz
Apetyczna babeczkaKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia DanusiSkładniki: 2 placki tortilli, 8 pieczarek, 1/2 cebuli, 30 g żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni grillowej (można też na zwykłej). Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki rozmieszczamy na jednym placku tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i podgrzewamy(...)patelni, aż do rozpuszczanie się sera
Aga w kuchniPrzyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem(...)cukrem. Miskujemy 2-3 minuty.Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitypytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-). Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki drobno startego żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżka(...)posiekanego koperku Wykonanie: Jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, starty ser, koperek i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora
Kulinarne przygody GatitywaniliowyMleko, olejek migdałowyMak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę z proszkiem,olejek i pianę z białek.Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry)2 szklanki cukru8 jajek4 łyżki grysiku0,5 kostki margarynyUtrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą(...)blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone
Praktyczna plplastry cienko pokrojonego boczku (2 plastry pokrojone na drobne kawałki) 1 łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia 1 dymka, pokrojona ukośnie w plasterki 4 małe pieczarki 30g sera brie, pokrojonego w małe kawałki 2 świeże jajka sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku(...)tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojony boczek; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy i podduszamy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy
Gorący kąsekJajka faszerowane serem z niebieską pleśnią i bazylią. udekorowane suszonymi pomidoramiSkładniki:4 jajka100 g sera gorgonzola1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegokilka listków bazylii2 pomidory suszonepieprz, sólJajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Przeciąć na połówki i wyjąć żółtka. Ser pleśniowy ugnieść widelcem, dodać śmietanę, żółtka i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do jajek, wierzch
wyzwania kuchennewcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych(...)dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka
Mania Gotowania