Kolejny cheddar na naszym blogu. Po farmhouse przyszła pora na sirred-curd. W ogóle powoli zaczynamy się w te żółte sery wciągać i mamy nadzieję, że nieco częściej będą gościły u nas w domu. A co za tym idzie i na blogu. Trochę jest przy takim serze pracy (przede wszystkim trzeba pilnować odpowiednich temperatur), ale jego smak wynagradza wszelkie trudy(...)niedogodności. Naprawdę smakuje wybornie. Ten ser miał - póki co - najpiękniejszy zapach ze wszystkich naszych serów. Pachniał intensywnie, ale łagodnie. Taki zapach sera o wyraźnym smaku. Potrzebujemy: 10 litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej 10 kropli farby serowarskiej (rozpuszczonych w 1/4 szklanki wody) parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Mleko podgrzewamy
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola 100g białego sera - mozzarella 100 g sera parmezan 100g miękkiego żółtego sera typu gouda, galbani 200 ml mleka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli 400 g makaronu świderki 20 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu skracając czas o 2 minuty, aby był "al dente" czyli lekko nie dogotowany(...)czasie gotowania makaronu przygotować sos z mleka i serów. W tym celu pokroić ser gorgonzola i mozzarellę w kostkę a pozostałe sery zetrzeć na tarce. Odłożyć 3 łyżki startego sera do posypania na później. W pojemnym garnku podgrzać mleko ze szczyptą soli i gałką muszkatałową, dodać połowę masła oraz starte i pokrojone sery. Delikatnie mieszając rozpuścić
zielonacukinkabułeczki dobrze się wyrabiało, przyjemnie formowało. Farsz nie wypływał tylko apetycznie puchł i pachniał. To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórygłównej, choć oczywiście nie tylko. Pyszna sałatka z fetą i awokado, taki jest plan na dzisiaj. Składniki: 1 główka sałaty strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz
Gosia gotujelimonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową, posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje
Magiczna kuchnia Dariibyć gorzej...A przed tak wyczerpującym dniem nauki i próbną maturą trzeba było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :)~ Kluski z serem podane z wiśniami ~Składniki:200g mielonego twarogu2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa)1 jajko1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego+ dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne
Kuchenny Skrawek Niebasosyi obgotować makaron.Na niektórych opakowaniach można spotkać informację,że można ten krok pominąć. Nigdy nie zaryzykowałami zawsze płaty lasagne lekko obgotowuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Dodałam trzy sery: pecorino, fetę i mozzarellę. Czytaj więcej
bistro mamaszerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy łyżką cedzakową albo sitkiem.Przekładamy na talerz, posypujemy białym serem, jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.Podjemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżkę masła rozgrzać na patelni i wrzucić na nią ugotowane kopytka, podsmażać przez chwilę. Dodać przecięte na pół pomidorki i smażyć przez około 4-5 min. Podawać posypane ulubionym serem
cooklifeSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki, marchew pokroić na mniejsze kawałki i gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem
W Mojej Kuchni Lubięsekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około 40 min.Po upieczeniu, wyłożyć na talerz. Polać składniki ½ dresingu oraz solą i pieprzem. Wszystko obsypać sałatą pokruszyć serem i polać pozostałą częścią dresingu. Podawać ciepłe
Kulinarna rozmowaciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane. Drożdżowe cebularze
Bon Appetit Małgorzatypokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron
Walijskie Pichceniewarte zrobieniaskładniki: (dla 6 osób)1 średnia cebula2 niezbyt dojrzałe gruszki2 łyżeczki masła3 łyżki oliwy50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )kieliszek białego wina1,5 l gorącego bulionu drobiowego20 dkg sera Gorgonzolaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą, obraną, gruszkę, drobno pokroić
Stare Garysztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster kiełbasy, posmarować majonezem, na to mała papryczka, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz. Na patelni, najlepiej takiej którą możemy
Stare Garywiem jak Wy ale my bardzo lubimy naleśniki zarówno na słodko jak i na słono. Dziś z truskawkami i serem, po prostu pycha.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibyło nieskomplikowanie i szybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków
Codzienna kuchnia niecodziennamiseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy łyżką sera i łyżką marmolady. Dokładnie zlepiamy tworząc kule. Układamy na blachę natłuszczoną odrobiną masło. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika.Pieczemy
Moje pyszne gotowanieodrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice i rozwałkowujemy na nieduży prostokąt (zależy jak duże chcecie mieć bułeczki) i przecinamy go wzdłuż. Na jedną część kładziemy ser, a drugim nakrywamy. Zawijamy w ósemkę. I tak aż wyczerpiemy zapas ciasta. Bułki układamy na blachę. I odstawiamy, aby wyrosły.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.Nasze wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem
Moje pyszne gotowanieRacletteAura za oknami nie sprzyja biesiadowaniu przy ognisku czy grillu, ale namiastką tego może być raclette. Składniki.50 dag sera raclette50 dag polędwicy2 papryki1 cukinia1 kg ziemniakówsólpieprzWykonanie.Ziemniaki ugotować. Mięso i ser pokroić w plastry.Paprykę w paski ,a cukinię w krążki.Na płycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania.Na patelenkach plastry sera. Na talerz nakładamy ziemniaki(...)pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami.Jest to najprostsza wersja raclette.Raclette, to rodzaj szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu.To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany. RACLETTE wywodzi się z Wallis
Kulinarny karnet Christopheramakaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał...Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo PiekłoDrobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki:op.ciasta francuskiegomały serek philadelfia2 twarde pomidorysól, pieprzzielona natka pietruszkiWykonanie:Rozkładamy płat ciasta, smarujemy go serkiem.Wykładamy na ser pokrojony w kostkę pomidor (krojąc usuwamy gniazda z pestkami), posypujemy natką, solimy i pieprzymy. Zwijamy tak jak na załączonym obrazku.Po zrolowaniu ucinamy 1,5cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.195-200st ok 15 minut
Walijskie PichcenieSałatka z serem feta jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i smaczna kolacja gotowa
Walijskie Pichceniebędzie to sałatka ze szpinakiem i winogronami. Spróbujcie koniecznie! Jest pyszna. Składniki : * garść szpinaku * garść dowolnego mix-u sałat * kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę i szpinak umyć, osuszyć
Magiczne Życie MartySkładniki : 5 dag żółtego sera 1 duży strąk czerwonej papryki 1 jabłko 1 gotowane jajko duża cebula majonez, sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki, u mnie koperek. Przygotowanie : Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz natkę i majonez, dokładnie mieszamy. Jeśli mamy tych kilka
Proste Potrawydlatego zrobiłam tę sałatkę. Była pyszna! Składniki (na dwie porcje): pół główki sałaty rzymskiej 260 gram krewetek tygrysich pół mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek sól pieprz chilli w płatkach Na patelni rozgrzewamy pikantną oliwę z oliwek i wrzucamy
Mango PapajaTagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu Pecorino
Moja smaczna kuchniawyhodowane w Turcji. Mam nadzieję, że chociaż przez chwilę pływały w morzu ;) I co tu z tą rybką zrobić? No upiec oczywiście:) Zrobiłam też sosik z sera brie i suszonych pomidorów. Nie miałam pod ręką białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis
Kraina Tysiąca Smakówmąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa:Do miski włożyć ser, dodać ksylitol, proszek budyniowy (lub mąkę ziemniaczaną) i lekko zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zmiksować) na jednolitą masę. Kremówkę ubić na sztywno i dodać delikatnie do masy serowej mieszając łyżką
Smaczne Zdrowekanapki , jajecznice , wędliny nie wchodziły w grę. Chciało mi się czegoś małego , o intensywnym smaku , najlepiej bez pieczywa .Stałam gapiąc się w otwartą lodówkę .W końcu zdecydowałam sie na ser i pomidory . A potem juz kombinowałam jak to doprawić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeszcze jeden pomysł na Tłusty Czwartek jednak będzie. To szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki
Magiczne Życie Martysmutek. Cóż, uważam, że to tylko jakiś stereotyp. Dla każdego to sprawa indywidualna. Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru
W kuchni Karmel-itkiwzywającymi do konsumpcji. Znów do akcji wkraczają przejrzałe banany. I kwaśna śmietana. Bałam się, co mi wyjdzie z tej całej kombinacji. Ponownie doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem
W kuchni Karmel-itkiOstatnio łamię stereotypy, smażąc wytrawne gofry, naleśniki, a dzisiaj muffinki. I to muffinki nie byle jakie, bo ziemniaczane z nadzieniem z szynki, żółtego sera i cebulki szalotki. Taka sycąca przekąska z wartościowymi składnikami, zapieczona w piekarniku. Brzmi pysznie, prawda? {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Muffiny ziemniaczane z szynk\u0105 i serem","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny-ziemniaczane.jpg(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny-ziemniaczane-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny-ziemniaczane-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny-ziemniaczane-480x270.jpg"],"description":"Ziemniaczane babeczki nadziewane cebulk\u0105 szalotk\u0105, serem i szynk\u0105. Wytrawne muffinki z ziemniak\u00f3w na przek\u0105sk\u0119.","keywords":["ser \u017c\u00f3\u0142ty","szynk","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished
ProstePesto.plformy wyłożonej chustą serowarską lub gazą. Prasowanie 4 kg - 15 minut 7 kg - 30 minut 7 kg - 2 godziny 7 kg - 12 godzin Za każdym razem, ser wyjmujemy z formy i chusty, odwracamy i zawijamy ponownie. Solenie Ser solić, zanurzając w nasyconym roztworze soli niejodowanej przez 10 godz. Solankę z serem przechowujemy w lodówce. Roztwór soli(...)soli rozpuszczone w 1 l przegotowanej wody. Dojrzewanie Po wyjęciu z solanki, ser przechowywać przez tydzień w lodówce (temp. 10-12oC i wilgotność 85%). Ser codziennie odwracać i przecierać czystą ściereczką zamoczoną w solance. Następnie zostawić ser na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej (20-22oC}, powinno być dość wilgotno (można na ten czas umieścić ser
Przepisy na domowy ser i chlebSer piwny, właściwie - Namíchaný pivní sýr to moja ulubiona przekąska w Czechach. Zawsze, kiedy tam jestem muszę do piwa mieć pivni syr. To nie tylko bardzo smaczna rzecz, ale i rytuał. Kiedy go zamawiacie, przynoszą Wam na dużej drewnianej desce lub talerzu wszystkie ingrediencje oraz przyprawy, do tego obowiązkowo mały kieliszek spienionego piwa, a Wy robicie sobie sami Wasz piwny(...)ser, mieszając i rozdrabniając widelcem wszystko razem, dodając więcej lub mniej przypraw, piwa, cebulki... Rozsmarowany na chlebowej grzance, potartej wcześniej surowym czosnkiem, w towarzystwie zimnego czeskiego piwa smakuje doskonale, niezwykle harmonijnie, łącząc wyrazistość cebuli i przypraw, aksamitną delikatność sera
Kuchnia PrezydentowejWiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do
Ostra na SłodkoKanapki towarzyszą nam niemal codziennie — w domu, w pracy, w szkole i z czasem mają prawo się nam już znudzić. Dlatego, by nieco
Food SquareWartości Odżywcze 1 plasterka Opis Produktu : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od KuchniPrzepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450
Moje domowe kucharzenieAkcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do
Bernika - moj kulinarny pamietnik