ser - 16000 przepisów (strona:29/1067)

Ser piwny / Bierkäse 291

Ser piwny, właściwie - Namíchaný pivní sýr to moja ulubiona przekąska w Czechach. Zawsze, kiedy tam jestem muszę do piwa mieć pivni syr. To nie tylko bardzo smaczna rzecz, ale i rytuał. Kiedy go zamawiacie, przynoszą Wam na dużej drewnianej desce lub talerzu wszystkie ingrediencje oraz przyprawy, do tego obowiązkowo mały kieliszek spienionego piwa, a Wy robicie sobie sami Wasz piwny(...)ser, mieszając i rozdrabniając widelcem wszystko razem, dodając więcej lub mniej przypraw, piwa, cebulki...                       Rozsmarowany na chlebowej grzance, potartej wcześniej surowym czosnkiem, w towarzystwie zimnego czeskiego piwa smakuje doskonale, niezwykle harmonijnie, łącząc wyrazistość cebuli i przypraw, aksamitną delikatność sera

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowe z serem i wiśniami 106

Wiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie.Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do

Ostra na Słodko
Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem 109

Kanapki towarzyszą nam niemal codziennie — w domu, w pracy, w szkole i z czasem mają prawo się nam już znudzić. Dlatego, by nieco

Food Square
Ser Topiony Light Linessa 118

Wartości Odżywcze 1 plasterka  Opis Produktu : CZYTAJ DALEJj >>>

Sylwetka Od Kuchni
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 148

Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty  225 ml wody  450

Moje domowe kucharzenie
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 103

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 158

Witam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem https://www.youtube.com/watch?v=ZjJNX3RkAuA Przygotowanie: Najpierw przygotuję szpinak : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut. Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu

Uwaga Babcia Gotuje
Forma do prasowania sera 149

Forma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD  wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube  Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.).  Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym(...)się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym.  I forma do sera gotowa.... ;) Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału  wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy. Tej wielkości forma

Przepisy na domowy ser i chleb
Kotlety mielone w sosie "3 sery" 205

Czasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące  i treściwe

Jedzeniomania