Kanapki towarzyszą nam niemal codziennie — w domu, w pracy, w szkole i z czasem mają prawo się nam już znudzić. Dlatego, by nieco
Food SquareWartości Odżywcze 1 plasterka Opis Produktu : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od KuchniPrzepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450
Moje domowe kucharzenieAkcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do
Bernika - moj kulinarny pamietniku015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy (lub 10g suszonych dro\u017cd\u017cy),\r","1 \u0142y\u017ceczka soli,\r","1 \u0142y\u017cka oliwy + dodatkowo oliwa na wysmarowanie miski,\r","ser \u017c\u00f3\u0142ty w kostce,\r","sk\u0142adniki wedle uznania, np:\r"," sos pomidorowy ,\r","kilka plasterk\u00f3w szynki lub boczku,\r","kilka plasterk\u00f3w sera lub mozarelli."],"name":"Pizza z warkoczem(...)ciasto w kszta\u0142t ko\u0142a.\r","Oko\u0142o 6cm obr\u0119bu rozklepa\u0107 lub rozwa\u0142kowa\u0107 bardzo cienko. Ponacina\u0107 w odleg\u0142o\u015bci ok 1cm.\r","Ser \u017c\u00f3\u0142ty pokroi\u0107 w niewielkie prostopad\u0142o\u015bciany.\r","W po\u0142owie cienkiego obr\u0119bu u\u0142o\u017cy\u0107 ser \u017c\u00f3\u0142ty.\r","Zaplata\u0107 warkocz
Bardzo Gruby SmokWitam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem https://www.youtube.com/watch?v=ZjJNX3RkAuA Przygotowanie: Najpierw przygotuję szpinak : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut. Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu
Uwaga Babcia GotujeForma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.). Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym(...)się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym. I forma do sera gotowa.... ;) Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy. Tej wielkości forma
Przepisy na domowy ser i chlebCzasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe
Jedzeniomaniasiekaniu, mieszaniu i doprawianiu, - że jestem w stanie poświęcić temu cały swój cenny czas, energię, umiejętności? Radość, jaką sprawiam drugiemu człowiekowi. Bo jedzenie uszczęśliwia. Szczególnie to prosto z serca. Ser halloumi w przypadku nietolerancji laktozy jest jak najbardziej wskazany. Do diety osób z tym schorzeniem warto wprowadzić nabiał owczy i kozi, ale również fermentowane napoje mleczne - bakterie mlekowe, odpowiedzialne(...)proces fermentacji "zjadają" laktozę, dwucukier mleczny. To powoduje, że kefiry, zsiadłe mleko czy maślanka są bezpieczne dla bezlaktozowców. Obywatel Cypru, solankowy ser halloumi wytwarza się z sera owczego lub mieszanki serów owczego i koziego (tańsze zamienniki składają się z mieszanki mleka koziego, owczego i owczego lub owczego oraz krowiego - czytajmy etykiety!), mogą go spożywać osoby nietolerujące laktozy. Jako jeden
W kuchni Karmel-itki