ser - 17000 przepisów (strona:38/1134)

Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi 169

ochotę na miseczkę pełną kremowej dobroci? :) Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej! Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem(...)podstawowych zasad . Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonujący. To kto ma ochotę na pyszne i pięknie podane risotto?  Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi Składniki (na 4 porcje): 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 350 g ryżu do risotto (np. Arborio

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser jogurtowy 118

Grudzień nas już powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe. Ufamy, że przydadzą się wam, bo domowe sery to, za przeproszeniem, niebo w gębie. W sklepie tego nie kupicie. A jeśli nawet kupicie to za ciężkie pieniądze. Tym razem mamy więc(...)ser jogurtowy. Banalnie prosty w zrobieniu i, jak sama nazwa mówi, robimy go nie bezpośrednio z mleka tylko z jogurtu właśnie. Od biedy można nawet zrobić ze sklepowego jogurtu, ale my proponujemy zrobić jogurt samemu, to nic trudnego. A jak zrobić jogurt możecie zobaczyć TUTAJ i TUTAJ . Ten ser charakteryzuje się lekko kwaśnawym smakiem (charakterystycznym dla jogurtu) i dobrze komponuje

Marder&Marder Manufacture
Sernik Gotowany Na Ciemnym Kruchym Cieście z Polewą Mocno Czekoladową 179

Słówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika  Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera  2 budynie

Pychotkaaa
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 173

Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)bardziej wyraźnego smaku. Oczywiście produkowany jest całkowicie naturalnie bez użycia choćby minimalnej ilości konserwantów i chemicznych dodatków.  Więcej informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl   Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku.  Na pierwszy rzut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z Musem Truskawkowym w Serze Malinowym (najprostsze ciasto na naleśniki) 186

opcja awaryjna, robimy wtedy kiedy nam się nic nie chce. Kto robi? Czasami dziecko, czasami ja. Co mamy na talerzu? Naleśnik z Musem Truskawkowym i malinowym serem.  Co się stanie jak wrzucimy kostkę białego sera do malaksera i będziemy miksować za długo? No właśnie, powstanie taki oto ser jaki widać na zdjęciu, za rzadki aby posmarować naleśnika, ale idealny(...)łyżki Musu z Malin Mus Truskawkowy (w formie dżemu, jaki co roku robię) ale spokojnie możesz dodać inny dżem listki mięty do dekoracji cukier do smaku 250 g sera białego Wykonanie: Tak wiem do ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze, a wody gazowanej akurat nie miałam. Jak się robi ciasto? Wszystkie

Blondynka Gotuje
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 259

osobistą wizytą w tamtym regionie. Nawiasem mówiąc, niektórzy z Was być może pamiętają, że już kilka miesięcy temu publikowaliśmy przepis na faszerowany filet z kurczaka z boczkiem i wędzonym serem . Zapewne również i on zainteresuje osoby lubiące takie składniki, ale pomimo pewnych podobieństw dzisiaj prezentujemy zupełnie inną potrawę. Tym razem nie będziemy fileta niczym faszerować, lecz po przyprawieniu i przysmażeniu(...)patelni zapieczemy go pod wędzonym boczkiem, a pod koniec – również wędzonym górskim serem. Zupełnie inny jest też zestaw dodatków. Nie jest żadnym odkryciem, że oscypki i podobne sery dobrze czują się w towarzystwie żurawiny, więc podamy ten owoc w postaci konfitury. Będą również pieczone ziemniaki – najlepiej z dodatkiem rozmarynu. To ostatnie zioło to z kolei częsty towarzysz żurawin

Kulinarna Pokusa
Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami. 179

Kozi ser ma specyficzny, ostry smak. Świetnie łączy się ze słodyczą miodu, orzechami i masłem czosnkowym. Do tego chrupiąca bułeczka prosto z pieca. CUDO! Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera? ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy posiada więcej białka niż  mleko krowie(...)obniża cholesterol we krwi  10 dag sera to dzienne zapotrzebowanie wapnia  Świeże mleko warto pić na: anemię kłopoty trawienne osteoporozę miażdżycę                  Składniki: 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego 2 łyżeczki miodu kawałek masła czosnkowego garstka

Pora na pora i pomidora
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 214

czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę -  pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami do chleba i bardzo lubię tworzyć i odkrywać nowe(...)trafiłam tutaj i postanowiłam od razu wykonać Vienna Liptauer .                To teraz troszkę o samym serze: jest to właściwie regionalna, miękka mieszanka serowa do pieczywa, pochodząca z regionu słowackiego Liptowa, które znajdowało się pod panowaniem Austro-Węgier.  Właśnie w tym czasie ser liptowski zyskał wielkie uznanie

Kuchnia Prezydentowej
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 418

piekarnika. Każda z nas ( Ewa , Ania , Paulina i Ela ) mogła zrobić dowolne nadzienie. Ja zrobiłam swoje ulubione, mianowicie krem twarożkowy z czosnkiem i ziołami. Całość zapiekłam z bardzo ciekawym serem, który chciałabym Wam pokazać.               Jest to ser o wdzięcznej nazwie Hexen-Käse (ser czarownicy) i jak podaje etykietka,  zawiera szpinak, zioła(...)miękki, maślano-śmietanowy, wyraźnie słodkawy, całość w smaku dość ekscentryczna, zdecydowanie nie pasuje na kanapkę z wędliną czy pomidorem. Za to roztopiony jest fantastyczny, robiłam niedawno pizzę z tym serem i tylko dlatego, że nie miałam już zwykłego żółtego goudy czy edama, dałam ser czarownicy i smakował świetnie. Ja kupiłam go w sklepie ze sporym asortymentem serowym, przyznam, że dotąd

Kuchnia Prezydentowej
Ser podpuszczkowy a'la Koryciński 239

Ser robiony na podstawie ulotki, którą dostałam robiąc zakupy serowarskie w jednym ze specjalistycznych sklepów internetowych. W ogóle to w ostatnim czasie sporo serów robiłam, bo miałam dostęp do świeżego wiejskiego mleka. Co prawda można sery robić z mleka sklepowego, pasteryzowanego w niskiej temperaturze (czyli nie UHT) dodając odpowiednie kultury bakterii, ale... ale to nie to samo :) Taka podróba trochę(...)samym wierzchu. Odstawiamy na 30 minut. Skrzep kroimy na ziarna wielkości 1cm. Lekko mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Skrzep odcedzamy i układamy na formie do sera korycińskiego odciskając nadmiar serwatki. Jeśli nie macie takiej formy może to być też zwykły durszlak. Teraz już wyposażyliśmy się w stosowne formy, ale nasz pierwszy korycin (ten ze zdjęć) robiliśmy właśnie

Marder&Marder Manufacture
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 236

przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby nie patrzeć, dość „kontrowersyjne” – ich bardzo specyficzny(...)francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste, ale niebanalne danie na szybki

Kulinarna Pokusa
Curry z białym serem na serwatce- Mattar Paneer 186

serwatce,która wiadomo jest bardzo zdrowa.Smakuje wyjątkowo lekko i podana do miseczki ryżu zadowoli każdego dbającego o zdrowe odżywianie. Curry Mattar Paneer składa się głównie z białego twardego wiejskiego sera Paneer podobnego do sera Feta,zielonego groszku i świeżych pomidorów i zależnie od regionu często dla podniesienia wartości odżywczych z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy.Miseczka ryżu zależnie od regionu Indii bywa(...)zastępowana plackiem chlebowym np. Naan lub Roti. Sera Paneer nie można zastąpić innym białym serem np. Feta.W trakcie smażenia ser Paneer nabierze koloru i nie rozkruszy się tak jak stanie się z serem twarogowym. SKŁADNIKI: 5 łyżek klarowanego masła (oryginalnie ghee -ind. klarowane masło) lub innego tłuszczu 200 g sera Paneer pokrojony w 1 cm kostkę 2 łyżki oczyszczonego posiekanego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lidl - tydzień francuski - w gronie francuskich smaków 106

już kolejny Francuski tydzień w Lidlu. Oferta spożywcza nie jest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu od średniowiecza(...)sery wytwarzane z krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto spróbować. Poza serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami: orzechami włoskimi, figami. Mocnym punktem oferty jest Jambon de Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko szynki wytworzone z jednego z ośmiu

królestwo garów
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 164

kuchni.Aby zjeś ć coś smacznego i ładnie podanego tez nie trzeba godzinami tkwi ć  nad talerzem i zdobi ć. Na zdjęciu widzicie ekspresowe małe co nieco. Uwielbiam sery, uwielbiam camembert. Tym razem chciałam Wam pokaza ć zapiekany camembert. Nie wida ć  tego na zdjęciu, ale w serze zapiekała się również pigwa z miodem, stąd ta obkrojona obwódka(...)wierzchu. Jakoś musiałam tą pigwę włoży ć  do sera :) Wyszło pysznie, myślałam, że sama zjem cały ser, bo dziecko nie przepada za kawałkami owoców w potrawach i tu się lekko zdziwiłam, bo Alex jak tylko spróbował, kazał sobie odkroi połowę i zjadł ze smakiem. Na końcu stwierdził, że dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem

Blondynka Gotuje
Grillowany ser brie z pieczonym czosnkiem i musem malinowym 158

Wyjątkowe i zaskakujące danie z grilla na każdą okazję. Składniki: 1 krążek sera Brie ¼ szklanki rozdrobnionych lub całych orzeszków pekan 4 ząbki czosnku ¼ szklanki musu malinowego / dżemu malinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka papryki 1 łyżka brązowego cukru szczypta czarnego pieprzu i pieprzu cayenne odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: W mini kociołku (Broil King 69700) umieścić czosnek z odrobiną oliwy(...)ostudzić. Na średnio rozgrzanej patelni podsmażyć orzechy pekanowca z masłem, brązowym cukrem, papryką, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Po około 5 minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser Brie wyłożyć do mini kociołka. Pieczony czosnek i orzechy pekanowca rozprowadzić równomiernie na wierzchu sera Brie. Wszystko polać musem malinowym. Całość piec w średniej temperaturze przy użyciu metody pośredniej przez

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania