ser - 17000 przepisów (strona:44/1134)

Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 190

Pomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)chleba, dodać mąkę żytnią i tyle wody, by całość po wymieszaniu miała gęstą konsystencję, ale bliską lejącej (czyli wygodnie wyrabiała się łyżką); odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyjąć ser i odstawić na kilka godzin na blat w kuchni, by był naprawdę miękki, podobny w konsystencji do gorgonzoli. Gdy zakwas stanie się aktywny, wymieszać w misce mąkę orkiszową, mąkę pszenną

Weekendy w domu i ogrodzie
Wspaniała, domowa Pizza 159

mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Wspaniała, domowa Pizza'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory suszone Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut

Proste-przepisy.pl
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 281

już nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Wspaniałe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Myślę, że tak samo szybko też zniknie z Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł(...)własny. Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski . Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2016-05-04 21:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size

Słodkie okruszki
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 537

brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż(...)ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hasło tygodnia - żółty ser. 141

Niech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze?" - zastanawiał się w jednym ze swoich wierszy Jan Brzechwa. Czymże byłaby pizza bez sera? Albo tosty? Albo... wymieniać można by długo. A czy znajdzie się choć jeden śmiałek, który w czasie pobytu w Zakopanem nie zje oscypka? Wątpię ;) Zapewne przywiezie jeszcze jego zapas do domu. Nastolatką będąc, miałam znajomego(...)który zajadał się kanapkami z żółtym serem, cebulą i keczupem. Muszę przyznać, że próbowałam i były całkiem całkiem. Jadałam też frytki posypane startym serem, który tak fajnie się na nich topił albo pierogi z serowym nadzieniem. Przepadam za kanapkami z szynką i żółtym serem, przy czym ser musi być na wierzchu! :) Gatunków sera nie będę wymieniać, bo jest ich ponad

zadanie-gotowanie
Pieczone warzywa z serem 171

więcej przepisów z oscypkiem, bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu(...)który się pojawi w tym przepisie, użyjcie sera halloumi, fety tej prawdziwej lub dobrego, twardego twarogu. Składniki na pieczone warzywa z serem: 1 marchewka 1 pasternak lub pietruszka 1/2 selera 1 burak 1 cebula kawałek bundzu, lub dobrej fety sól, pieprz, majeranek, tymianek, ½ łyżeczki miodu, czosnek, oliwa z oliwek. Kawałki sera marynujemy w pieprzu, czosnku i oliwie. Odstawiamy

ladykitchen
Domowy ser limburski - Limburger 186

Ser limburski to ser o charakterystycznym, intensywnym zapachu i kremowym pysznym wnętrzu. Oryginalnie ser wykonuje się w kwadratowych bądź prostokątnych formach. Mój z braku takowych powstał jako bryła bardziej podobna do prostopadłościanu, niemniej jednak smak i aromat powala na kolana. Początkowo ośrodkiem handlu serem limburskim była Limburgia (Belgia), stąd nazwa sera. Pierwotnie produkowany był w belgijskim mieście Liège, obecnie popularny(...)również we Francji, Niemczech i Holandii, ale nie tylko. Zachęcam do zrobienia i choć czeka się długo, minimum 2 miesiące to warto. Do zrobienia sera najlepsze jest mleko od krowy, niepasteryzowane, jeśli kupujemy inne należy dodać chlorek wapnia. Nie używamy mleka uht. Przepis z książki "200 Easy Homemade Cheese Recipes" D. Amrein-Boyes. Domowy ser limburski - Limburger. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Ricotta z serwatki 178

Ricotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep ricotty. Ma szerokie zastosowanie w kuchni: nadaje się do przekąsek, dań głównych i  deserów. Przepis, na podstawie informacji ze strony  cheesemaking.com  Do zrobienia ricotty używamy serwatki uzyskanej bezpośrednio(...)powierzchni zaczną pojawiać się grudki ricotty zbijające się w jednolitą masę.. Jeśli dodamy zbyt dużo kwasu, skrzep będzie opadać na dno i ser nie będzie słodki.  Kiedy zacznie wytwarzać się skrzep, zagarniamy go  delikatnie  używając łyżki cedzakowej,  od zewnątrz do środka garnka, . Grudki skrzepu będą zbijać się w jednolitą

Przepisy na domowy ser i chleb
Smaczna zapiekanka bez mięsa.- rodzinny przepis babci Marysi. 219

imienia .   Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso. Prawdziwa gratka - Palce lizać ;) Za praszam!  Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa) Składniki: * pieczarki ok.1 kg ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia) ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów) jajka(...)warstwy Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki). Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić na plastry. Przygotować garnek, posmarować dno lekko tłuszczem (może być trochę margaryny). Następnie pokroić w plastry

Tagebuch po polsku
Krojenie skrzepu serowego 133

się od serwatki  po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy) albo poprzez naturalną aktywność bakterii mlekowtch.  Dlaczego tniemy skrzep? Cięcie  skrzepu jest ważnym etapem w procesie produkcji sera, ponieważ ułatwia oddzielenie się serwatki. Niektóre przepisy zalecają cięcie skrzepu na większe kawałki, aby uzyskać sery miękkie, podczas gdy inne cięcie na mniejsze kawałki, aby uzyskać sery półtwarde i twarde

Przepisy na domowy ser i chleb
Ser COLBY 178

Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki  lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia 0,4-0,8 g sól niejodowana Mleko podgrzać do temp. 30 o C, jeśli nie używamy mleka surowego dodać chlorek wapnia, wymieszać. Utrzymując temp. 30 o C dodać 80 ml maślanki lub bakterie(...)godz. Solenie: ser solić zanurzając w nasyconym roztworze soli niejodowanej przez 4 godz. Po wyschnięciu sera można powlec go woskiem lub nałożyć powłokę serowarską. Dojrzewanie prowadzić w temp. 11-13 o C, wilgotność 80-85% przez 4-6 tygodni

Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10428

bardziej i bardziej wilgotne, przylepiają się, mogą się porozpadać. Uformowanych leniwych klusek nie trzymamy na blacie, tylko od razu gotujemy. Obie mąki mieszamy ze sobą i wsypujemy do szklanki. Ser rozcieramy widelcem w miseczce. Do sera dodajemy dwa żółtka, dokładnie rozcieramy je razem z serem. Białka w osobnej miseczce ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, jak do bezy. Ubitą pianę(...)białek mieszamy dokładnie z serem i żółtkami. W dalszym ciągu używając widelca, do masy serowej z jajkami wsypujemy mąkę, porcjami, po 2-3 łyżki i mieszamy razem. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej mąki będzie potrzebne by zagnieść spoiste, elastyczne ciasto. Ale im więcej mąki damy do mniej wilgotnego

Karo in the Kitchen
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 670

przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać(...)papryki i zapiec. Ja dodatkowo posypałam je tartym, żółtym serem i podałam ze świeżą natką pietruszki. Na pewno jeszcze powtórzę przepis! Składniki : 3 czerwone papryki 150 g kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek  1 duża cebula  1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami  1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól

Kuchnia Ellie
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 257

Jagodzianki - jedne z popularniejszych i bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych(...)przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła

Słodka Strona
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara 149

Dziś przedstawiam efekt mojej ostatniej wizyty w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych(...)chorizo (2-3 porcje) Składniki: 400 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 duże jajka 1 1/2 szklanki startego sera Manchego (lub innego sera żółtego) mielony pieprz 150-200 g spaghetti 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej starta skórka z 1/2 cytryny

karmelowy

Proponowane wyszukiwania