można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli 10 dag żółtego sera Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dnie naczynia(...)żaroodpornego ułożyć "na zakładkę" warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę sera pokrojonego na małe kawałki. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę. Posypać solą. Zamknąć naczynie pokrywą lub przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i włączyć program pieczenia góra/dół, a temperaturę
Weekendy w domu i ogrodziemomentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć(...)więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ja akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej
Cooking Monsterjadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany(...)propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki
Cooking Monsterjadałam je bez żadnych dodatków, mama przygotowywała specjalnie dla mnie grubsze sztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany(...)propozycje na słodko, ale możecie także posmarować naleśnik pastą z suszonych pomidorów lub pesto, położyć na niej ulubioną wędlinę i kilka dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :) Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami Naleśniki zapiekane w sosie serowym Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki
Cooking MonsterPizza na spodzie kalafiorowym – niby zwykła a jednak niezwykła pizza. Pizza dietetyczna? Patrząc na ilość sera, niekoniecznie. Ale ciasto, zastąpiliśmy tutaj…kalafiorem. Czego można spodziewać się po dietetycznej pizzy ( a jedliśmy ich naprawdę dużo)…raczej niczego dobrego. A tutaj miła odmiana. Tak naprawdę, to jeśli nie powiecie nikomu, z czego zrobiony jest spód, to ciasto kalafiorowe ujdzie(...)pszennego, wrzucenia składników na stolnicę czy do miski i zagniecenia wszystkiego w zwięzłe ciasto. Co jeszcze kryje nasz spód? Oprócz kalafiora jest tu tylko jajko, serek kremowy naturalny i ser żółty. Oczywiście, możecie dodać ulubione przyprawy – ja polecam do ciasta na pizze zawsze dodawać zioła prowansalskie. Jako sosu użyłam tutaj ajwaru, bo nie chciało mi się robić sosu pomidorowego
Mieszam w Garnkunadal to ciasto grało pierwsze skrzypce w tym daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze: 200 gram mąki do pizzy typ 00 150 gram semoliny 200 ml ciepłej wody 7 gram(...)suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 4 łyżki ziołowego pesto* 100 gram sera z niebieską pleśnią 4 łyżki tartej goudy lub sera mozzarella 4-5 zielonych szparag 5-6 liści botwiny kilka liści bazylii Prosty sos czosnkowy: 100 gram jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu 2 łyżki posiekanego
Mango PapajaSer smażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i wychodził pyszny, a czasami po prostu spleśniał. Poniższy przepis to obecnie hit w mojej(...)rodzinie - wszyscy go robią i wszystkim się udaje, a to dlatego, że przygotowuje się go ze świeżego sera!!! Tak, tak... nie musi leżakować. Spróbujcie jaki pyszny! 200 g półtłustego sera białego (takiego z kostki) 1 jajko 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól koperek lub kminek Ser, jeżeli jest bardzo wilgotny
Jadło i czytadłoProsty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami. Składniki: 500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 325 ml letniej wody 1 łyżeczka oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku (posiekane) 1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej) 1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej) 1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego(...)sera (startego) W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Do suchych składników dodać wodę i oliwę/olej, wyrabiać mikserem z hakiem ok.8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć lub zawinąć w torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut
Przepisy na domowy ser i chlebwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubicie żółty ser? Ja bardzo, więc wszystko co z serem, serowe - z pewnością podbije moje serce. A te kuleczki to po prostu taki mały obłęd. Posiadają chrupiącą skórkę i mięciutki, mocno serowy środek. Kuszą samym zapachem! W zależności od gatunku sera - wnętrze może się ciągnąć lub idealnie połączyć z resztą składników. (Jeśli(...)chcecie ciągnący się środek - dodajcie mozzarelli lub innego łatwo topliwego sera.) Kuleczki idealnie smakują na ciepło (np. z ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają. W razie czego można je delikatnie podgrzać (w kuchence mikrofalowej). Jednak mają malutką wadę - strasznie uzależniają i wciągają do podjadania. To wspólne ustalenia całej mojej rodziny, a Wy sami przekonajcie się, jakie są wyjątkowe! (około
Di gotujestyle mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager(...)Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki
Kuchnia PROzdrowotnasię przekonywałam do owoców morza... oj długo... ale od jakiegoś czasu jem i muszę przyznać, że mi smakują :-) No dobra, jem tylko krewetki ;-) I podobnie rzecz się miała z serami pleśniowymi, ale te polubiłam znacznie wcześniej :-) Najpierw z białą pleśnią - instynkt samozachowawczy nijak nie chciał mi pozwolić na inną... ;-) ale w końcu i do tego się przełamałam :-) I danie(...)żal zostawić choćby mały okruszek... SKŁADNIKI ok. 300 g krewetek (tym razem mrożonych, gotowych do użycia) ok. 300 g makaronu 200 ml śmietany 30 % 125 g sera gouda 125 g sera grana padano 125 g sera mozzarella 125 g sera gorgonzola 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz Krewetki myjemy, usuwamy ogonki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej
Czary - gary w kuchniSkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 40 dag sera białego 56 - 60 dag ziemniaków domowa przyprawa do sera białego - według własnego smaku Przygotowanie: Ziemniaki - ziemniaki obrać, opłukać włożyć do garnka, zalać wodą , dodać sól i zagotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem di ziemniaków. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować. najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Ser - ser najlepiej przepuścić przez(...)praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościprzecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego 40 g sera brie 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki szczypta słodkiej papryki sól, pieprz na grzanki 4-5 łyżek oliwy(...)dwadzieścia minut. Pod koniec do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę. W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, a ser brie kroimy na plastry. Bułki kroimy na dość grube części, smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku, pod koniec pieczenia na każdej grzance
Miód i pieprzNaleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy(...)już miałam przygotowaną prawie całą resztę. Nadzienie ok. pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach 4 ugotowane na twardo jajka 1 op. mozzarelli (125g po odcieku) ok 150 g sera żółtego w kawałku 8 plastrów ulubionej szynki ok 250 g pieczarek 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, natka pietruszki (posiekana świeża, mrożona
Anioszek w kuchnisuszonej lub kilka listków świeżej sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem(...)rozsmarowuję. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam
Uwaga Babcia Gotuje