Witam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół tłustego ale może być inny) 250 g świeżego szpinaku 200 g mozzarelli lub innego żółtego sera 4 jajka 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia foremka na tartę Link(...)filmu z przygotowania: Tarta ze szpinakiem i białym serem https://www.youtube.com/watch?v=ZjJNX3RkAuA Przygotowanie: Najpierw przygotuję szpinak : Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz na patelnię z rozgrzany olejem daję czosnek i podsmażam około 2 minut. Następnie do podsmażonego czosnku dodaję szpinak i całość smażę jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu
Uwaga Babcia GotujeForma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.). Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym(...)się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym. I forma do sera gotowa.... ;) Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy. Tej wielkości forma
Przepisy na domowy ser i chlebCzasami zostają resztki sera, z którymi nie wiadomo co zrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było(...)zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana i zioła... i tak o to powstał sos "3 sery". Jak to się mówi... "potrzeba matką wynalazków" ;) Tak też było tym razem. Coś się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe
Jedzeniomaniasiekaniu, mieszaniu i doprawianiu, - że jestem w stanie poświęcić temu cały swój cenny czas, energię, umiejętności? Radość, jaką sprawiam drugiemu człowiekowi. Bo jedzenie uszczęśliwia. Szczególnie to prosto z serca. Ser halloumi w przypadku nietolerancji laktozy jest jak najbardziej wskazany. Do diety osób z tym schorzeniem warto wprowadzić nabiał owczy i kozi, ale również fermentowane napoje mleczne - bakterie mlekowe, odpowiedzialne(...)proces fermentacji "zjadają" laktozę, dwucukier mleczny. To powoduje, że kefiry, zsiadłe mleko czy maślanka są bezpieczne dla bezlaktozowców. Obywatel Cypru, solankowy ser halloumi wytwarza się z sera owczego lub mieszanki serów owczego i koziego (tańsze zamienniki składają się z mieszanki mleka koziego, owczego i owczego lub owczego oraz krowiego - czytajmy etykiety!), mogą go spożywać osoby nietolerujące laktozy. Jako jeden
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj coś prostego ale smacznego. Naleśniki z twarogiem, ale żeby trochę urozmaicić podanie naleśników postanowiłam je podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soku pomarańczowego. Dzięki temu
Ala piecze i gotujeSkładniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek
O kuchni z uczuciemU mnie w domu obecnie króluje awokado i kapary oto przepis jak można to smacznie wykorzystać ;] Składniki: - 150 gram twarogu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka
Tanio szybko zdrowoProste i nieskomplikowane ... a jakie dobre. Najlepsze są w dniu upieczenia, bo chrupiące, potem nabierają wilgoci z jabłek i są mięciutkie, wilgotne, też pyszne. Z podanych
Jadło i czytadłoJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao
Gosia gotujeCóż ja na to poradzę, że tak kocham sery :) Dla mnie dobry ser, to tak jak dla czekoladoholika czekolada. Nigdy nie mam dość. Mogę jeść codziennie! Albo nie. Trzy razy dziennie. Nie muszę pisać, że uwielbiam. Sami to widzicie, szczególnie na fan page`u bloga na portalu FB. Kilka dni temu trafił w moje ręce Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej(...)sobie przerabiam na różne sposoby, a w między czasie wyżeram go z kanapką :) Zadziwia mnie! Ten ser oczywiście. Na zimno rewelacja, na ciepło rewelacja, pieczony rewelacja. Nudy, nudy, nudy....... srutututu :) Ale poważnie, genialny produkt i w 100 % naturalny, taki eko :) Żeby nie wyjść na gołosłowną podsyłam Wam dania, w których ten ser występuje w różnych formach. Przepisów mam więcej
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 1 kostka tłustego twarogu ok. 100 ml mleka tłustego lub śmietanki 18% pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku sól, pieprz KROK 1 do głębszej miseczki wyłożyć twaróg
smacznieinatematWczoraj postanowiłam przygotować muffiny z fasoli. Pewnie już wiele słyszeliście o tego rodzaju wypiekach, dlatego nie będę się na ten temat rozwodzić. Napiszę tylko, że są
Powiedz dietom nieWystarczy odrobina mleczka kokosowego aby naleśniki nabrały innego smaczku. Ja zrobiłam nadziewane twarogiem, ponieważ lubię takie naleśniki. Można je podawać na śniadanie lub kolacje a nawet
Amatorka kuchennaCi z Was, którzy lubią łososia, kupują zapewne, od czasu do czasu, pastę łososiową w tubce. Też kiedyś kupowałam, ale przestałam. Lepiej zrobić taką pastę samemu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj szczególny dzień - Dzień Matki :) Składam zatem wszystkim mamom (i sobie również) życzenia: radości, uśmiechu i wytrwałości.... A na osłodę polecam pyszne drożdżówki. Przymierzałam się do
Kuchnia w opałachTo mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »
bistro mamaMarzyłam, żeby domowe drozdżówki zjeść kiedyś na śniadanie, najlepiej w leniwy sobotni poranek :)Przepis kombinowany z kilku, więc uznaję za własny.Czytaj więcej »
bistro mamaTo kolejna bezmięsna propozycja. Po bardzo mięsnych początkach tygodnia zazwyczaj koła czwartku już się buntuję. Wczoraj postanowiłam wykorzystać cudnego kalafiora, jakiego nabył Małżon i połączyć go
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać
Kredowe MenuNaleśniki, naleśniki, któż ich nie lubi. Zawsze gdy najdzie nas na nie ochota to staram się aby były inne niż te poprzednie. I tak oto padło
Ewa w kuchnirozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniSkładniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego
Świat Domowej KuchniPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe:
Maminek kulinarnyJeśli wpadniecie po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis.Prosto, szybko i smacznie :) Składniki:200g makaronu pappardelle2
Walijskie PichcenieŚwięta już tuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół
My Culinary ArtSkładniki: 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja szczypta soli 1 łyżka stewii 150 ml mleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do
Mango PapajaSkładniki: papryka zielona 1/2 kg, woda 1 szklanka, cukier puder 17 dag, żelfix 3:1 lub cukier żelujący 3:1 1/2 opakowania papryczki zielone chili opłukać
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na szybkie ciasto do kawy. Wystarczy mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę twarogu i jabłka. Inne składniki też na pewno znajdą się
W kuchennym oknie EwyKilka słów o Raclette: Raclette wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i jest jedną z tradycyjnych dań tamtejszej kuchni. Głównym bohaterem dania jest ser Raclette . Jest to ser dojrzewający, pełnotłusty, średnio twardy i dość ostry w smaku. Produkowany głównie w Szwajcarii i Francji. Pierwotnie raclette (od fr. racler, czyli skrobać) przygotowywano w ten sposób, że półkrążek sera(...)umieszczano w specjalnym pojemniku i wieszano przed paleniskiem. Gdy ser się roztopił, miękką warstwę zeskrobywano drewnianym skrobakiem. Serem smarowano pieczywo. Obecnie do przygotowanie raclette wykorzystujemy specjalne grile elektryczne wyposażone w pokryte teflonem patelenki, wsuwane pod płytę grila. Na patelenkach roztapiamy ser, natomiast na płycie możemy opiekać mięso, warzywa, chleb czy inne dodatki. Jest to wyjątkowa atrakcja kulinarna. Idealnie sprawdza się
Mania GotowaniaDzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść
Przepisy AleksandryOj, teraz już bardzo wyraźne widzę zmiany, jakie zachodzą w moim jadłospisie! Zaczęło się od ciepłych śniadań, a teraz doszły zupy!!! Dla mnie do tej pory
Zdrowa Kuchnia SowyTrudność: Łatwe Ilość 1 miseczka Przygotowanie 10 min. Wykonanie 5 min. Kalorie 80 kcal Delikatny twarożek kanapkowy z tartą drobno rzodkiewką i ogórkiem gruntowym. Wiosenna pasta kanapkowa z białego sera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: TWAROŻEK KANAPKOWY 1 opakowanie białego sera półtłustego 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 % 1 większy ogórek gruntowy 1 duża rzodkiewka (lub 3 mniejsze) DODATKOWO świeży chleb(...)pszenny z masłem marakuja słodka pomarańcza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kostkę białego sera przełóż do miski, dodaj kwaśną gęstą śmietanę i całość zagnieć widelcem na smarowną papkę. Ogórka obierz ze skórki, po czym wraz z rzodkiewką zetrzyj na najdrobniejszych oczkach tartki. Świeże warzywa wymieszaj z białym serem. W ten sposób otrzymasz twarożek kanapkowy z chrupiącymi, wiosennymi warzywami. Kropki świeżego
ProstePesto.plspokoju na 15 min. Dodajemy ugotowany kminek. Następnie mieszamy delikatnie przez 5 minut. Ponownie zostawiamy w spokoju na 15 minut, do opadnięcia ziarna na dno garnka. Formowanie sera Ziarno przenosimy delikatnie do formy wyłożonej chustą serowarską lub gazą (ja nie używam chusty i ser również ładnie się formuje). Pozostawić do odciekania na 2-3 godz, następnie wyjąć z chusty(...)odwrócić, pozostawić na następne 2-3 godz. do odciekania. Odwrócić i pozostawić na całą noc 7-10 godz. Nie jest wymagane prasowanie ziarna pod dodatkowym ciężarem. Formowanie sera prowadzimy w temperaturze pokojowej. Solenie Solenie: ser solić zanurzając w solance przez 3,5 godz. solanka: 250g soli/litr przegotowanej wody Dojrzewanie Ser po wysoleniu nadaje się już do spożycia. Jeżeli
Przepisy na domowy ser i chlebNajważniejszym składnikiem jest porządny biały ser. Ja używam sera mielonego trzykrotnie sprzedawanego jako "kiełbasę" czyli w foliowej tubie. Zawsze dostaję go w Auchan lub osiedlowym sklepie. Dla mnie jest to idealny ser na sernik, żaden inny gotowiec w wiaderku nie może się równać. Drugim serem jaki idealnie pasuje do sernika jest ser śmietankowy zawijany w papier - najczęściej spotykany w małych(...)sklepach, nie widziałam go w żadnym markecie. Sery "kiełbasy" lub te z papieru są dużo lepszej jakości niż wciskane nam wiaderkowe serniki, w których sera nie czuć tylko gotową przetworzoną masę. Składniki na dużą okrągłą blachę: blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka - ale sernik urósł wyższy 1kg białego sera "kiełbasy" (zdjęcie na dole wpisu) 1,5 szklanki cukru pudru 500g serka
Gotowanie i blogowaniewilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który ja wybieram, najbardziej przypomina smakiem prawdziwy twaróg, jaki lata temu przywoziły na bazar w dni targowe wiejskie kobiety. Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki(...)jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty. Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy
Karo in the KitchenSer pleśniowy naturalnie dojrzewa przez cały okres jego przydatności do spożycia. Proces ten nie zatrzymuje się w momencie jego zapakowania, przez co ser zmienia swój smak z dnia na dzień. Na początku dojrzewania ser pleśniowy jest twardy i ma delikatny zapach i smak. Pod koniec terminu przydatności staje się mazisty, porośnięty pleśnią i o zdecydowanie wyraźniejszym smaku i zapachu. kolor(...)sera zaczyna się od białego na początku, do ciemnego brązowego na samym końcu. Ser pleśniowy (źródło: kuchnialazur.pl) Ser należy przechowywać w temperaturze +1 do +6 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura przyspiesza dojrzewanie sera. Ser pleśniowy nie lubi zmian temperatur, stąd najlepiej kupuj go na samym końcu. Przed podaniem ser najlepiej wyjąć z lodówki na 20 minut przed spożyciem, aby dostosował się
WojnaNaSmaki.pldoczekamy to nie może ich zabraknąć na ruszcie naszego grilla. Grillowane brzoskwinie pokryte cynamonem, miodem, octem balsamicznym lub po prostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka(...)pokroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki skropimy odrobiną soku z cytryny, posypiemy cynamonem lub brązowym cukrem i umieścimy na ruszcie grilla. Niektórzy podają grillowane jabłka z roztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz . Pomysłów na jego przygotowanie z grilla jest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje
naRuszcieMiękki ser w typie Topfkase Pyszny i prosty w wykonaniu , miękki ser , krótko dojrzewający . Takie sery, tradycyjnie wzbogaca się różnymi, ziołowymi lub owocowymi dodatkami , tym razem w ruch poszły suszone pomidory , które nadały wspaniałego aromatu . Pomidorki wpłynęły także na wygląd , wiadomo , jemy oczami , więc nie jest to bez znaczenia ;). Serek doskonale sprawdza się na kanapkach , jest po prostu pyszny(...)kefiru bez dodatków sztucznych podpuszczka – ja użyłam liofilizowanej w ilości 0,3 g , ale najlepiej policzyć wg.producenta , zamiast podpuszczki można zakwasić mleko sokiem z cytryny , smak sera będzie bardziej kwaśny . 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach -kawałkach solanka: 0,5 kg soli 2 l wody dodatki: forma – może być pojemnik po śledziach z wypalonymi drutem dziurkami chusta serowarska
Ogrodnik w podróży