Uwielbiam eksperymentować przy produkcji serów i kilka już popełniłam ale goudy, takiej domowej nie bo nie zakupiłam parafiny do powlekania sera. Jak się potem okazało i tak zrobiłam ser nie mając parafiny i to był błąd bo ser był trochę suchy. Parafina do sera typu Gouda jest konieczna. Gouda należy do grupy serów, które charakteryzują się tym, że skrzep płucze się w wodzie podczas etapu podgrzewania. Proces ten ma na celu usunięcie laktozy i zmniejszenie kwasowości sera - smak staje się łagodniejszy. Gouda ... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię, pieke bo kocham to robić i bawie sie tym doskonale.Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Moje Małe Czarowanie.