Domowy ser gouda

Domowy ser gouda

Domowy ser gouda

Uwielbiam eksperymentować przy produkcji serów i kilka już popełniłam ale goudy, takiej domowej nie bo nie zakupiłam parafiny do powlekania sera. Jak się potem okazało i tak zrobiłam ser nie mając parafiny i to był błąd bo ser był trochę suchy. Parafina do sera typu Gouda jest konieczna. Gouda należy do grupy serów, które charakteryzują się tym, że skrzep płucze się w wodzie podczas etapu podgrzewania. Proces ten ma na celu usunięcie laktozy i zmniejszenie kwasowości sera - smak staje się łagodniejszy. Gouda ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moje Małe Czarowanie

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.