rosół - 7627 przepisów (strona:283/509)

ZUPA Z CUKINIĄ I KIEŁBASĄ 90

wtedy uprzednio wcześniej lekko podsmaż je na niewielkiej ilości oleju lub masła i dodaj do gotującej się zupy. Zupa z cukinią i kiełbasą SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 2 marchewki – 200 g 3 ziemniaki – 400 g 1 cukinia – 300 g 1 cebula – 130 g kawałek kiełbasy – 110 g 1 ząbek czosnku łyżka masła

Zasmakuj Kuchni
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI 128

risotto z kurkami.  Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio lub carnaroli 300 g  kurek 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (super sprawdza się przyrządzony wczesniej rosół) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła ok 50-100 g startego sera parmezan lub grana padano sól pieprz Wykonanie: Kurki dokładni myjemy, dość

Walijskie Pichcenie
Leczo z wołowiną 98

Dzisiejsze leczo przygotowałam na wołowinie, która niesamowicie podbija smak dania. To dzisiejsze leczo to takie trochę danie w duchu zero waste. Kawałek wołowiny bez kości często wykorzystuję do gotowania rosołu czy zupy pomidorowej – potem idealnie nadaje się właśnie do dań jednogarnkowych bo jest już miękkie i nie trzeba marnować czasu na gotowanie wołowiny. Leczo – jak robicie? Na kiełbasie, boczku

Dorota Smakuje
Najlepsza kaczka na obiad 152

mięsa! To samo jest z tymiankiem, też się sprawdzi w tym daniu. Kaczkę kupiłam całą i wykroiłam z niej piersi i udka, resztę wykorzystałam wraz z kurczakiem do przygotowania rosołu. Polecam inne przepisy z kaczką: – Kaczka smażona z kolorowym pieprzem – Majonezowe roladki z botwiną i kaczką – Kaczka pieczona z jabłkami i orzechami – Kaczka pieczona z sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa parzybroda – kuchnia podkarpacka 68

oraz z dostępności składników. Zupę tę można przygotować w wersji postnej, wyłącznie na warzywach takich jak kapusta, ziemniaki, marchewka, cebula i pietruszka. W wersji bogatszej zupa gotowana jest na rosole, który bywa wzbogacony wędzonką. W zależności od lokalnej tradycji przepisy różnią się odmianą kapusty używanej do gotowania zupy (białą lub włoską), różnorodnością pozostałych warzyw, czy rodzajem wywaru. Na Liście produktów

Trzeci talerz
Co zrobić z mięsem po gotowaniu zupy? Mamy przepis na pyszną pastę kanapkową 1379

Gotując rosół lub wywar na inną zupę często potem mamy dylemat, co zrobić z mięsem oddzielonym od kości. Niedawno znajoma dała nam świetny przepis na pastę kanapkową. Przepis na pastę kanapkową z gotowanym mięsem Składniki: około 250 gramów ugotowanego mięsa drobiowego, 100 gramów sera feta, 1 ząbek czosnku, pół małej cebuli, łyżka majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz. Jak zrobić

Kulinarna Polska
Lekka mizeria z rzodkiewką w jogurtowym sosie 126

stawianych zasiekach na przeciwnika, w końcu się udało. Jakieś plony są, nie tak duże jak w poprzednich latach. Ale i to cieszy :) A mizeria, no cóż to jak z rosołem, ile domów tyle sposobów wykonania. Dziś pokażę wam jeden z moich, lżejszy bez z śmietany, z lekkim sosem jogurtowym. Zapraszam :) Składniki - 2 ogórki ( dałam jeden długi szklarniowy i jeden gruntowy

Kuchnia z widokiem na ogród
Patatas bravas, czyli hiszpańskie frytki 119

Składniki:  0,5kg ziemniaków olej do smażenia Na sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej wędzonej papryki 200ml rosołu (bulionu lub wywaru warzywnego) sól, pieprz oliwa do smażenia Jak zrobić patatas bravas? Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki umyć, nie obierać (!) i pokroić na nieregularne kawałki wielkości kęsa.  Na głębokiej patelni

Codzienne Gotowanie
Tatar z łososia z majonezem 93

koperek, szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu

Kulinarny S.O.S.
Duszony schab z porem w sosie koperkowym z ziemniakami jak z ogniska 75

kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Składa się z kilku podstawowych składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Co ciekawe, z tym daniem jest tak jak z rosołem – im dłużej się robi, tym lepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór

Be Fit Be Strong
A może do DeSilvy na niedzielny obiad? 96

podłogę widelec ściągnie na nas wzrok wszystkich bardzo poważnych gości.  Jak możecie się domyślić- nic takiego nie miało miejsca. Kuchnia nie zawiodła! Skorzystaliśmy z menu weekendowego. Wzięliśmy trzy rosoły i kwaśnicę, a że wróciliśmy dopiero co z gór i kwaśnic trochę mąż pojadł, to miał bieżące porównanie ;) Już po pierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy

bistro mama
Tradycyjne ravioli… Nie, znowu po mojemu! 88

obiad to pyszne i pożywne danie. Ravioli z kurczakiem i groszkiem około 80 sztuk ravioli Składniki: 380 – 400 g mąki durum 4 jajka 800 g kurczaka z rosołu 150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego 1 cebula 3 łyżki kopru, posiekanego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarny pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki masła parmezan

codojedzenia
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 97

zimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo) Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody

Smaki Na Talerzu