Cebulkę poszatkuj drobno, marchew i pietruszkę pokrój w talarki, paprykę w kosteczkę. W garnku z rozgrzanym olejem zeszklij cebulkę. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i serduszka drobiowe. Wlej gorący rosół i gotuj całość przez 40 minut do miękkości, jarzyny powinny się praktycznie rozgotować zabarwiając sos na pomarańczowy odcień. W śmietance 30 % rozmieszaj mąkę, pozbywając się jakichkolwiek grudek. Mieszankę wlej
ProstePesto.plPORCJE/ 40 dag pomidorów bez skórki z puszki 20 dag ryżu carnaroli lub arborio 10 dag filecików anchois w zalewie 100 ml białego wytrawnego wina 900 ml gorącego rosołu lub bulionu 1 duża cebula biała lub czerwona 4 ząbki czosnku 2 pełne łyżki klarowanego masła Szczypta suszonej bazylii Szczypta oregano Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku
Wanilia i Kardamonciekawostka - to doktor z mojego miasta. Znam i wiem, że kolejki są ogromne...jest to świetny alergolog i dermatolog. Ma swoje wytyczne co do prowadzonego leczenia, nie uznaje mleka, rosołu i innych rzeczy ale ludzie jej ufają... Jest jeszcze Orina Krajewska to propagatorka holistycznego trybu życia... Specjalistów jest wielu i każdy od innej części naszego ciała jak i umysłu
Radość kipiąca uśmiechem.plastry karkówki położyć przyprawione mięso z warzywami,założyć boki do środka i ciasno zwinąć w roladki. Związać sznurkiem bądź spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu. Roladki zalać wodą bądź rosołem ,tak by były one całkowicie przykryte. Dodać liść laurowy,ziele angielskie . Dusić pod przykryciem ,aż mięsko będzie miękkie tj ok 1,5 godz. Pod koniec roladki wyjąć, ściągnąć sznurek, sos zagęścić
Niespełnione zdolności kulinarneZupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami Składniki: ZUPA: garść suszonych borowików 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 400 g pieczarek 2 średnie pory (jasne części, zielone warto zachować do gotowania rosołu czy wywaru) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina albo innego alkoholu (np cydr się sprawdzi) – można pominąć 2 litry wywaru warzywnego (można użyć koncentratów wywaru
Cooking for EmilyPolaków nasza kuchnia jest najsmaczniejsza i najlepsza na świecie. Bo co można zarzucić schabowemu z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami, albo smacznym flakom, czy pysznemu rosołowi. Lecz kilka naszych polskich potraw dla obcokrajowców jest niesmacznym daniem, dziwnym daniem, a czasem nawet obrzydliwym daniem. Na szczęście, aby wszystko wyrównać, to my Polacy tak samo mówimy o kuchni innych krajów. Tam również wiele
ProstePesto.plniewielkie żółte cebule 30 ml oleju rzepakowego grubo mielony czarny pieprz i sól 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków SOS POMIDOROWY 300 g pomidorów w puszcze 2 chochelki rosołu dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier 1 łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: GOŁĄBKI W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut
ProstePesto.plgdyż przyprawy ratują sytuację i zupa zawsze jest udanym daniem. Jakie są ulubione zupy Polaków? Starsze pokolenie Polaków lubuje się w zupach tradycyjnych. Do takich zup zalicza się krupnik, rosół, zupę kapuścianą, zupę szczawiową, zupę cebulową, pęczak, szary barszcz, żurek, a także zupę mleczną z zacierkami lub lanymi kluskami. Starsze pokolenie woli zupy niezbyt mocno doprawione, dobrze rozgotowane, zupy gęste
ProstePesto.plPogotuje chwilę i dodaję odcedzoną fasolę. Gdy żeberka zrobią się miękkie, wyciągam, obieram i kroję w kostkę i wrzucam mięsko do wywaru. Przypiekam cebulkę i czosnek ( jak do rosołu) i dodaję do fasolki. Przesmażam boczek i kiełbasę (pół kg jednego i drugiego) pokrojone w kostkę, dodaję do fasolki. Wszystko gotuję do miękkości fasoli. Na koniec doprawiam solą, majerankiem. Dodaje łyżkę
Wasze PrzepisyJedna z naszych ulubionych zup. Najczęściej robię ją po tym jak zostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną
Bernika - moj kulinarny pamietnikerowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem , przecież wszyscy uwielbiamy zapiekanki makaronowe z ciągnącym się serem, a jeżeli w takiej zapiekance można wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu, to jeszcze lepiej! Starajmy się wykorzystywać wszystko co mamy w lodowce i nie marnować jedzenia. Innym niezwykle popularnym daniem na wykorzystanie mięsa są tortille z mięsem rosołowym . Czytelnicy bloga uwielbiają
Codzienne GotowaniePyszny i ekonomiczny pomysł na wykorzystanie gotowanego lub pieczonego kurczaka. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy wywaru drobiowego. Przepis można wzbogacać o różne dodatki które mamy akurat w lodówce Mięso z dwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku
Andzia Pichci