rosół - 7627 przepisów (strona:288/509)

Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 80

podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki ( ja miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego

Moja Delicja
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 78

selera: (1 porcja) 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g 1 łyżka masła klarowanego mała szczypta soli 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu) 30 g śmietanki kremówki 30% 5-15 g sera Gruyere garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie

Moja Delicja
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową 90

Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci “gryzie”, i w oczy i w język :)). P ostanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę

Moja Delicja
Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć? 83

ilościach, która faktycznie jest potrzebna. Dobrze również przygotowywać posiłki, które smakują domownikom. Jeśli jednak nie uda się zjeść całego posiłku dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie resztek w kuchni. Z niedzielnego rosołu można zrobić pomidorową. Ziemniaki, które zostały z obiadu można wykorzystać na kopytka, pierogi ruskie czy kluski śląskie. Czerstwy chleb bo zamoczeniu w jajku można usmażyć. Z twardego już pieczywa można

ProstePesto.pl
Zupa ziemniaczana 62

menu dużo zup. Coś w tym chyba jest, ponieważ wystarczy zajrzeć do jakiejkolwiek książki kucharskiej i przepisów na zupy jest sporo. Kto z nas nie zna i nie lubi rosołu, barsz Artykuł Zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Lasagne z Cukinii 64

dużo cukinii z jego domowego ogródka, więc należało ją jakoś wykorzystać. Na pierwszy rzut padło na lasagne z cukinią. Do tego dania wykorzystałam również mięso które ugotowałam wcześniej na rosół i wykorzystałam je jako farsz do Artykuł Lasagne z Cukinii pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami 87

Moją ulubioną zupą ostatnio zdecydowanie jest pomidorowa. Wiadomo w niedzielę rosół, w poniedziałek zupa pomidorowa. Ale mój dzisiejszy przepis to nie jest taka właśnie klasyka, tylko gęsty krem z pomidorów i papryki, z grzankami smakuje po prostu w Artykuł Zupa paprykowo pomidorowa z grzankami pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Kaiserschmarrn – omlet cesarski z Wiednia 63

inspirować się kuchnią swych poddanych, był wierny potrawom ze swojego rodzinnego regionu –  Austrii  i cesarskiego Wiednia. Na pożywny obiad najchętniej jadał Taffelspitz – gotowaną wołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły

smakowitehistorie.com
GALARETKA Z KURZYCH ŁAPEK 393

następnie nożyczkami obcinam pazurki .  Oczyszczone i opłukane łapki zalać zimną wodą,dodać golonkę i zagotować. Dodać obrane warzywa, liść i ziele angielskie.  Gotować na wolnym ogniu jak rosół około 2-2,5 godziny,aż mięsko zacznie odchodzić od kości. Posolić dopiero po około godzinie gotowania. Gdy wywar będzie gotowy odcedzam mięso , pozostawiam do wystudzenia. Do wywaru dodaje czosnek

Niespełnione zdolności kulinarne
Leczo do słoików z papryką bez skórki 1253

słoik ,podsmażyć odrobinę kiełbaski i gotowy obiad w kilka minut.Ale jest to baza nie tylko do lecza,z powodzeniem sprawdza się również jako zupa warzywna,wystarczy dodać słoik do rosołu,zmiksować i podawać np z ryżem lub dodać do zupy gulaszowej.Fajnie sprawdzi się również zmiksowany jako sos do gołąbków lub pulpetów.Zastosowanie może być różne -wystarczy tylko odrobinę pomysłu. Zdecydowanie

Swojskie jedzonko
Pasztet z kaczki 113

bulionu i namaczam w nim bułeczki, które dodaję potem do masy. Bulion warto zatrzymać, ponieważ jeśli masa jest za sucha to można podlać bulionem a jeśli nie - mamy pyszny rosół z kaczki ;) . Do masy dodaję jajka, doprawiam do smaku . Na koniec proponuję dodać koniaku. Całość przekładam do keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia . Na wierzch możecie położyć marynowany czerwony pieprz

Kuchnia Pełna Emocji
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 97

oszczędność czasu. Kotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka. Kotlety z mięsa mielonego z indyka - składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułeczka, np. kajzerka + mleko lub rosół do namoczenia 1 cebula, posiekana 1 jajko 1 łyżka masła  sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z indyka - przepis: Krok

Moja Książka Kucharska
Zupa jarzynowa z papryką 94

ziemniaki – 420 g 1 czerwona papryka – 270 g 4 pieczarki – 90 g 1/2 selera – 175 g 5 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 4 łyżki śmietanki 30 % 1 łyżka masła klarowanego Uwagi do przepisu: Warzywa ważone były przed obraniem. Do zupy zamiast śmietanki możesz dodać

Zasmakuj Kuchni
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 112

jest to konieczne. Polecam :) Składniki - 2 duże cukinie - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe z łopatki ) - 100 gram ryżu - 1 jajko -  0,5 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej -  50 gram sera żółtego - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - kminek mielony - majeranek - papryka ostra lub chili - sól, pieprz do smaku Wykonanie  Cukinię kroję wzdłuż

Kuchnia z widokiem na ogród
ZUPA BURACZKOWA 138

kilka chwil, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Zupa buraczkowa podana ze śmietanką i świeżo posiekanym koperkiem smakuje najlepiej. Zupa buraczkowa SKŁADNIKI: 1,250 l bulionu lub rosołu 5 niedużych buraków – 500 g 3 ziemniaki – 330 g 2 korzenie pietruszki 1 mała cebula 1 marchewka 1 kawałek pora – jasna część 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła

Zasmakuj Kuchni