podłogę widelec ściągnie na nas wzrok wszystkich bardzo poważnych gości. Jak możecie się domyślić- nic takiego nie miało miejsca. Kuchnia nie zawiodła! Skorzystaliśmy z menu weekendowego. Wzięliśmy trzy rosoły i kwaśnicę, a że wróciliśmy dopiero co z gór i kwaśnic trochę mąż pojadł, to miał bieżące porównanie ;) Już po pierwszej łyżce powiedział, że sztos! Widać zresztą jakość tej zupy
bistro mamaobiad to pyszne i pożywne danie. Ravioli z kurczakiem i groszkiem około 80 sztuk ravioli Składniki: 380 – 400 g mąki durum 4 jajka 800 g kurczaka z rosołu 150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego 1 cebula 3 łyżki kopru, posiekanego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarny pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki masła parmezan
codojedzeniazimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo) Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody
Smaki Na Talerzufarszu wybrać dobrej jakości pasztetową. Ja polecam Wam pasztetową ze sklepu Martika Bez sztucznych barwników i polepszaczy, produkt oparty na tradycyjnej recepturze. Spójrzcie na skład : mięso wieprzowe 37%, rosół (woda, przyprawy), bułka pszenna, wątroba wieprzowa 9%, tłuszcz wieprzowy, cebula, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy. Co wyróżnia wyroby Martika? TRADYCYJNE WYROBY Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości
Słodkie okruszkiciekawy posmysł na wykorzystanie udek ugotowanych poprzedniego dnia, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 2 ugotowane udka z kurczka ( np. z rosołu ) 10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju 200 g naturalnego serka śmietankowego do kanapek pęczek szczypiorku z dymki szczypta słodkiej papryki w proszku czarny pieprz sól przepis Udka z kurczka dzielimy
Smakowite Daniasztuk): 200 g ryżu brązowego (może być biały, basmati czy inny ulubiony) 2 jajka pół szklanki groszku (dałam mrożony) cebula szklanka włoszczyzny (np. marchew, pietruszka i seler z rosołu, albo mrożonka) sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, natka pietruszki, ostra papryka,papryka wędzona, bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie nieco dłużej niż wg instrukcji na opakowaniu
e-PrzepisyKulinarnejajko gałka muszkatołowa mąka sól, pieprz sok z cytryny oliwa do smażenia Sos migdałowy: 120g migdałów bez skórki 25g bułki 2 ząbki czosnku 150ml białego wytrawnego wina 450ml rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy hiszpańskiej sól, pieprz Jak zrobić pulpeciki w sosie migdałowym? Bułkę włożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić, aby nasiąknęła. Następnie odcisnąć i przełożyć
Codzienne Gotowaniewspółgra z jasną zupą. Podstawowymi składnikami zupy neapolitańskiej jest śmietanka, żółty ser, makaron i żółtka, resztę można improwizować choć już niewiele zostało. Można użyć tutaj bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu który został w niewielkiej ilości. Włoska zupa z Neapolu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedną z najczęściej robionych przeze mnie zup z wolnowaru jest wietnamska zupa Pho. To rodzaj azjatyckiego rosołu z makaronem i dodatkami. Oczywiście można ją przygotować jak najbardziej tradycyjnie w garnku, dlatego poniżej podaję oba sposoby. Do tej pory zupę robiłam na kurczaku, ale tym razem postanowiłam zrobić wersję na wołowinie i podać ją z półkrwistym stekiem. Oczywiście jeśli chodzi
Bernika - moj kulinarny pamietniklodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu
Kulinarny S.O.S.blenduję. Smażę na tej samej patelni jak zwykłe naleśniki. Zajadam na słodko lub słono. Można także pokroić w paski lub kostkę i podaję jako makaron z zupą lub rosołem. Smacznego
Saganekobieraj. Wszystko co najlepsze mają w skórce, a dzisiaj gotujemy zdrowo, nie tylko smacznie. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty , zalej bulionem. Cebulę opal jak na rosół, ale po tym zabiegu na solarium, posiekaj ją drobno i wsyp do reszty warzyw, dodaj majeranek. Doprowadź do wrzenia. Na wrzątek wrzucaj po jednym, klopsiki cielęce. Teraz nakryj pokrywką
Ogrodnik w podróżyczarnych oliwek ze słoiczka 3 łyżki oliwy lub oleju 300 g ryżu arborio lub carnaroli 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu (użyłam wody z bulionem ze słoiczka ) mała szczypta nitek szafranu (około 15) PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki ostrej
cool and mintyprzyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do mielonego mięsa
Blog z Apetytem